'Mektubu Kandil'e başka yöntemlerle gönderdik'

Öcalan'ın Kandil için yazdığı mektubu getiren BDP ve DTK heyeti, hava yoluyla Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentine gitti. Demirtaş, 'Biz mektubu Kandil'e başka yöntemlerle gönderdik' açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 28.02.2013 - 07:24
Abone Ol google-news

Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası'ndan Kandil için yazdığı mektubu getiren BDP ve DTK heyeti, Türkiye saatiyle 03.30 sıralarında Süleymaniye kentine geldi. Heyette BDP'nin Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, DTK Eş Başkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, İmralı Adası'na giderek Abdullah Öcalan ile göreşen BDP  Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yer alıyor.

Kandil’e yapılan hava saldırıları hakkında konuşan BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Sayın Başbakan, çoğu zaman yaptığı çağrılarda PKK ’nın silahlarını alıp ülkenin dışarısına çıksın şeklinde ifadeler kullanıyor. Ama aynı zamanda ülkenin dışında bulunanlara ve Kandil’e sürekli saldırılarda bulunuluyor. Bugün de hava operasyonu gerçekleştirildi. Böylesi bir tutum, böylesi bir politikayı biz çok tehlikeli olarak değerlendiririz. Eğer Sayın Başbakan ortalıkta bir eylem hazırlığı yokken, PKK’nın eylem girişimi yokken ve buna rağmen bu tür şeyleri onaylayıp bizzat emir vererek yaptırıyorsa çok tehlikeli bir iştir. Böylesi süreçler için en ciddi kaygı yaratacak girişimler bu girişimlerdir diye düşünüyoruz. Bir yandan çözüm için Kandil’e mektup gidiyor bir yanda da hava saldırısı için savaş uçakları gidiyor. Bu ikisi aynı anda ciddi tutarsızlık ve çelişkidir diye düşünüyoruz" dedi.

Mektubu başka yöntemlerle Kandil'e gönderdik

Gazetecilerin "Heyet olarak Süleymaniye ziyaretinde Kandil’e gidecek misiniz" sorusuna Demirtaş, Biz mektubu başka yöntemlerle gönderdik. Mektup ulaşmış diye düşünüyorum. Mektubun cevabı aynı yöntemlerle geri gelirse biz de cevabın İmralı’ya ulaşması için katkı sağlayacağız sadece" diye yanıt verdi.

Süleymaniye temasları hakkında da bilgi veren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasında şunları söyledi:

"Programımızın gidişatına göre Erbil ziyareti de olabilir. Burada, Kürdistan hükümeti ve değişik partilerin temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Karşılıklı değerlendirmelerde bulunacağız. Bir iki gün içerisinde çalışmalarımızı tamamlayıp geri döneceğiz"

 
Heyet görüşmeler başladı


Heyeti, Süyleymaniye Havalimanı’nda uçak korkusu olduğu için Habur Sınır Kapısı’ndan karayoluyla Kuzey Irak’a geçen BDP İstanbul Milletvekili Önder ile BDP’nin Erbil Temsilcisi Cemal Coşkun karşıladı. Heyette bulunan isimler daha sonra konaklayacağı otele geçti. Heyetin bugün bazı görüşmelerde bulunacağı, İmralı’dan getirilen mektubu teslim edecekleri belirtilirken kimlerle görüşecekleri konusunda bir açıklama yapılmadı.

Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) lideri Celal Talabani’nin eşi Hiru Talabani, KYB Polit büro üyesi Mele Bahtiyar karşıladı. Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde bulunan BDP ve DTK heyeti Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin polit büro üyeleri ile bir araya geldi. Parti merkezine gelen heyeti IKYB polit büro üyesi Mele Bahtiyar karşıladı. Süleymaniye'de yerel basında yazılan mektubun heyet tarafından Kandil'e götürüleceği bilgisi BDP'liler tarafından doğrulanmadı. BDP ve DTK heyetinin Süleymaniye temaslarının ardından Erbil'e geçerek burada da bir dizi görüşmelerde bulunacakları belirtildi.


'Bombalar çözüm umudunu kırıyor'

Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde bulunan BDP ve DTK heyeti Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin polit büro üyeleri ile bir araya geldi. Parti merkezine gelen heyeti IKYB polit büro üyesi Mele Bahtiyar karşıladı.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından DTK Başkanı Ahmet Türk ve IKYB Polit Büro Üyesi Mele Bahtiyar ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan DTK Başkanı Ahmet Türk, "Kandil' in bombalanması bu süreçte çözüm umudunu kırıyor" dedi. Türk bugün “Kürdistan”a gelmekten büyük mutluluk duyduklarını ve çok iyi karşılandıklarını belirterek, “Kürt halkı ve Türkiye’deki Kürtler için çok önemli bir süreç yaşanıyor bu bizi umutlandırıyor. Barış için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan hazırladığı projelerle sadece Kürt halkı ve Türk halkı için değil bütün Ortadoğu’ya barış gelmesi için çaba sarf ediyor. İmralı’da Öcalan’la yaptığımız görüşmeleri ve Öcalan’ın mektuplarında yer alan çözüm projelerini bütün Kürt siyasi taraflara anlatıyoruz. Onların da katkısını istiyoruz. Bu dönemde Kandil’in bombalanması Kürt halkının çözüm sürecinde umutlarını azaltıyor. Bu hassasiyetlere dikkat edilmesi gerekir. Celal Talabani bu güne kadar barış için büyük çaba sarf etti, bu gün yanımızda olmamasının eksikliğini hissediyoruz. Silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi ve silahların bırakılmasının sürekli öne çıkarılması fayda sağlamaz. Biz de bütün silahların devre dışı bırakılmasını istiyoruz. Ama ondan önce çözüm umudu ve çözüm inancı yaratmamız gerekiyor. Bu konularda adım atmamız gerekiyor” diye konuştu.

IKYB Polit Büro Üyesi Mele Bahtiyar ise İmralı’da sorunun çözümü için dialog ve müzakere yönteminin ön plana çıkarılmasından memnuniyet duyduklarını söyleyerek “Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi ve Kürtlerin haklarının verilmesini başından beri destekledik. Kandil’in bombalandığı bu günlerde bu heyetin buraya gelmesi çok anlamlıdır. Çatışmasızlık süreci tek taraflı değil çift taraflı olmadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler