'Memura grev hakkı Anayasa paketinden neden çıkartıldı?'

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, anayasa değişikliği paketine, ''memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı''nı tanıyan maddenin ilave edilmesi gerektiğini bildirdi.

'Memura grev hakkı Anayasa paketinden neden çıkartıldı?'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.03.2010 - 10:57

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Adana Hekimevi'nde düzenlediği toplantıda, kamuoyunun yakından takip ettiği anayasa değişikliği paketini kendilerinin de dikkatle izlediğini belirtti.

Memur-Sen olarak, mevcut anayasanın lokal değişikliklerle, mini paketlerle ıslah edilmesini, gereksiz bir enerji ve zaman kaybı olarak gördüklerini ifade eden Gündoğdu, ''darbe ürünü anayasanın'' varlığına bir bütün olarak son verilerek, demokratik, hukuk devletini gerçek anlamıyla var eden yeni bir anayasanın daha fazla zaman kaybetmeden yapılması ve yazılması gerektiğini savundu.

Gündoğdu, anayasa değişikliği paketinde kamu görevlilerinin de unutulmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: ''3 gün öncesine kadar memurlara toplu sözleşme ve grev hakkının tanınması, Meclis'teki anayasa paketinde yer alıyordu ancak, birden yasalara uymadığı gerekçesiyle çıkartıldı. Bunu anlamak mümkün değil. Yasalar, anayasaya mı, anayasa mı yasalara bağlıdır? Anayasaya toplu sözleşme ve grev hakkının eklenmemesi büyük bir yanlışlıktır. Üstelik mevcut anayasa da uluslararası kanunlarla ulusal kanunların çelişmesi halinde uluslararasının geçerli olacağını söylüyor. Böyle bir durumda kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkının tanınması en doğal haktır.''

Geçmiş iktidarlara kızgın olduklarını ifade eden Gündoğdu, ''Siyaset yasağını getirdiği için memuruyla toplu sözleşmeden kaçındığı için kızgınız, kırgınız. Esas sitemimizi bu hükümete yapıyoruz. Memuruyla sözleşme imzalamaktan kaçınan bu hükümete...'' dedi.

Gündoğdu, kamu görevlilerinin sendikal haklarının anlamlı bir bütünlüğe kavuşturulması için toplu sözleşme ve grev haklarını hayata geçirecek düzenleme yapılmasının, insan haklarına saygılı, demokratik ve sosyal bir devlet olmanın gereği olduğunu savundu.
Anayasa değişikliği paketinin referanduma gideceğinin göz önüne alınması gerektiğini belirten Gündoğdu, kamu görevlilerinin, doğrudan kendilerine yönelik bir hakkı tesis ve temin etmeyen değişikliğe, çekincesiz evet demek gibi tavır sergilemeyeceğini söyledi.

Özelleştirmelerin IMF'nin istekleri doğrultusunda gerçekleştiğini iddia eden Gündoğdu, ''Dar gelirliyi memnun edecek reçeteler, IMF'siz hayat geçirebilir. Özelleştirme, IMF'nin devleti küçültme reçetesidir. Oysa, Türkiye'nin 630 bin memur açığı var. OECD ülkelerinde nüfusa göre memur oranı yüzde 17-18 iken biz de yüzde 3 seviyelerinde kalıyor'' diye konuştu.

Gündoğdu, son günlerde Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde yaşanan tartışmalarla ilgili de ''Bu yolsuzluk iddialarının üzerine gidilsin. Tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını yiyenler yargı karşısında hesap versin'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler