Memurların zam pazarlığı başlıyor
Memurların zamları için pazarlık 15 Ağustos Cumartesi günü başlayacak. Hükümet ve yetkili memur sendikaları gelecek yılkı ekonomik ve sosyal hakları belirleyecek.
Hükümet ve yetkili memur sendikaları, kamu çalışanlarının gelecek yılki ekonomik ve sosyal haklarını belirlemek üzere 15 Ağustos Cumartesi günü masaya oturacak.
Alınan bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, saat 10.00'da başlayacak.
Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın katıldığı toplu görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen, Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen ve Sağlık-Sen ile KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen, memurları temsil edecek.
Bu yıl en fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Memur-Sen'in heyet başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen temsilcileri de hazır bulunacak.
Önceki yıllarda toplu sözleşme talebi kabul edilmediği için görüşmelere katılamayan KESK, ''toplu sözleşme hakkı talebini müzakere etmek'' için ilk oturuma katılacak.
Konfederasyon görüşmelerin seyrine göre tavrını belirleyecek. KESK ayrıca birinci oturumda Ankara'da sonlandırılmak olmak üzere, yarın İstanbul ve Diyarbakır'dan ''Toplu İş Sözleşmesi Yoksa Grev Var'' başlıklı yürüyüş başlatacak.
Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Kamu İşveren Kurulu, ilgili Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşacak.
Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.
Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna sunulacak.
Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda sonuç, mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.
Talepler
Memur-Sen, gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılmasını, sendika üyesi kamu görevlilerine verilen 10 liranın 28 liraya çıkarılmasını, kamu çalışanlarının dahil olduğu gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini, eğer vergi indirimi yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesini, eşi çalışmayan kamu çalışanlarına verilen 83 liralık aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyor.
Türkiye Kamu-Sen, toplu görüşme masasına ekonomik krizin etkilerini dikkate alarak, önceki yıllarda kamu çalışanlarına verilmeyen refah payı ve hayata geçirilmeyen Uzlaştırma Kurulu kararları doğrultusunda belirlediği mali taleplerle gidecek.
Konfederasyon, mali haklara ilişkin talepleri görüşmeler öncesinde açıklayacak. Taleplerini ''toplumsal sözleşme'' olarak adlandıran KESK ise kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere en az bin 500 lira ''temel ücret'' ödenmesini istiyor. KESK'in talepleri arasında işsizlere açlık sınırında ''yurttaşlık payı'' ödenmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 10 azaltılması, kamudaki güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmesi, engellilere ayrılan istihdam kotalarının doldurulması, kadınlara çalışma yaşamında pozitif ayrımcılık uygulanması yer alıyor.
Mali haklarla ilgili farklı öneriler getiren konfederasyonlar, toplu sözleşme hakkı konusunda ise somut bir takvim için hükümetten ortak talepte bulunuyor. Bu görüşlerini Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile paylaşan konfederasyon genel başkanları, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeyi istiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza