Merkel bozguna uğradı ama vazgeçmedi

Almanya Başbakanı eyalet seçimlerinde bozguna uğradığını kabullense de sığınmacı politikasından geri adım atmadı.

Yayınlanma: 14.03.2016 - 20:55
Abone Ol google-news

Almanya’nın Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde önceki gün yapılan seçimler, siyaset sahnesini sarstı. Mülteci alımına derhal son verilmesini isteyen sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin üç eyalette de parlamentoya girmesi, Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) 1952’den beri kalesi Baden-Württemberg’de ilk kez birinci gelmemesi ve ikinci büyük kitle partisi olan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kan kaybetmesi, sarsıntının en belirgin sonuçları oldu.,

Sandıkların açılmasıyla faturanın CDU lideri Başbakan Angela Merkel’in sığınmacı politikasına kesilmesi de bir oldu. Koalisyon hükümetinin Bavyera eyaletindeki küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer, hezimete sebep iltica politikasını göstererek, “Seçmene verilecek yanıt ‘Herşey eskisi gibi devam edecek’ olamaz” çıkışı yaptı.

‘Dehşet günü’

Alman basını da seçmenin Merkel’e açık mesaj verdiğini savundu. Spiegel “CDU’nun Kara Pazar’ı”, Handelsblatt “Uyandırma çağrısı”, Bild “Merkel için dehşet günü” başlıklarını kullandı. Frankfurter Allgemeine Zeitung “Merkel’in partisinin sağda yarattığı boşluğu AfD’nin rahatça doldurduğunu”, Frankfurter Rundschau “siyasi partiler tablosunun ırkçı popülizmin kendini kabul ettirmesiyle solmaya başladığını” yazdı. Başbakanın sığınmacı politikasından vazgeçmeyeceğini ve partisi içinde çatlakların derinleşeceğini öngören Bild ise, “Hiçbir Alman başbakan, partisine rağmen uzun süre iktidarda kalamadı” vurgusu yaptı.

Öte yandan Merkel de beklentileri boşa çıkarmadı. Başkent Berlin’de parti ileri gelenleriyle bir araya gelen Merkel, basın toplantısında, “Pazar gününün CDU için zor bir gün olduğunu söylemeliyiz” itirafında bulundu. Yine de sığınmacı politikasından taviz vermeyeceğini ise şöyle ifade etti: “Şüphesiz ki mülteci meselesinin çözümünde büyük yol kat ettik, ancak hâlâ sürdürülebilir bir çözüme ulaşamadık. Bir Avrupa çözümü gerektiğine inanıyorum.”

Merkel’in daha da büyük bozguna uğramamasının sebebi olarak, kendisinin şiddetle eleştirmesine rağmen Avusturya ve Balkan ülkelerinin sınırlarını mültecilere kapatmasına işaret ediliyor. Zira Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının azalmasından memnun olduğunu söyleyen Almanların oranı yüzde 70’lere ulaşıyor.

‘Etkilemez’

Eyalet seçimleri 2017’deki genel seçimler öncesi test niteliğinde görülse de Merkel’in başbakanlığı üzerinde doğrudan etkisi bulunmuyor. Hatta seçimlerin, Merkel’in rakipsiz bir lider olduğunu teyit ettiğini söylemek de mümkün. CDU’nun en büyük rakibi SPD’nin üç eyaletten ikisinde oy kaybetmesi, başbakanın iktidarını da zorlayamayacağı anlamına geliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler