''Merkez bankalarının sırtında büyüyen bir ekonomi mümkün değildir''

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 56. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "İlelebet merkez bankalarının sırtında büyüyen bir ekonomi mümkün değildir, sürdürülemezdir" dedi.

Yayınlanma: 28.05.2013 - 09:32
Abone Ol google-news

Ali Babacan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 56. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bankaların finans sisteminin en önemli faktörü ve temel unsuru olduğunu belirterek, sağlıklı işleyen bir bankacılık sisteminin nasıl bir ülkenin gelişmesine, kalkınmasına katkı verirse, bankacılık sistemi ile ilgili çıkacak aksaklıklar da tüm ekonomiyi etkiyelecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Bankacılık sektörünün iyi düzenlenmediği zaman, denetimde de yeterli ciddiyet gösterilmediği zaman dünya ekonomisini nasıl olumsuz etkilendiğinin görüldüğüne işaret eden Babacan, "Türkiye Bankalar Birliği ülke ekonomisinde önemli fonksiyon üstleniyor. TBB'nin kendi içinde yaptığı hassas, tutarlı ve güvenilirliği yüksek çalışmalar bize de ekonomi yönetimi olarak yol gösteriyor" diye konuştu.

Babacan, dünya ekonomisinin oldukça zor dönemlerden geçtiğini ve krizin henüz bitmediğini ifade ederek, şunları anlattı: "Krizin ana temel konusuna baktığımızda ülkelerin yüksek kamu borç stoklarını, finans sistemlerindeki kırılganlıkları, zayıf bankaları ve yapısal problemler görüyoruz. ABD, Avrupa ve Japon merkez bankaları şimdiye kadar görülmeyen miktarda likiditeyi piyasalara sağlıyor. Böylesine bir tabloda hükümetlerin yaptıklarından son derece kaygılıyız. Merkez bankalarının fonksiyonu, piyasalara geçici rahatlık sağlamak ve bir çöküşü geçici olarak önlemektir. İlelebet merkez bankalarının sırtında büyüyen bir ekonomi mümkün değildir, sürdürülemezdir. Hükümetler, bu fırsatı, reformlarda, rekabet gücünü artırıcı, köklü sorunları çözücü adımları atmakta kullanması lazım."


 "Uyurgezer' tespiti doğru"

Babacan, özellikle son 4-5 aydır bakıldığında önemli sorun yaşayan Avrupa ekonomisinde köklü hiçbir tedbir alınmadığını belirterek, bunun kaygı verici bir tablo olduğunu kaydetti.
Avrupalı önemli bir yayın kuruluşunun kapağında, kendi hükümet başkanlarına "uyurgezerler" denildiğini hatırlatarak, "Bence doğru bir tespit. Nereye gittiğini bilmeden, 'bugünü atlattım ya gerisini sonra düşünürüm' yaklaşımları var. Bunun için çok dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

ABD'deki tablonun biraz daha farklı olduğunu ifade eden Babacan, şunları dile getirdi: "Dünya dolara itibar ettiği sürece, sen ne kadar dolar basarsan bas sorun görülmüyor ama bu ne kadar daha devam eder bunun da cevabını vermek zor. ABD'de bir miktar toparlanma sinyalleri ve büyüme az da olsa var. Ama orada da önemli bir risk merkez bankasının bundan sonra uygulayacağı politikalar. Para politikalarındaki normalleşme ne zaman başlar? ne hızda olur? Bunlar önemli. Piyasaya verilen likiditenin hızı yavaşlarsa, durursa, geriye dönerse, bunun dünya ekonomisi açısından sonuçları nedir çok iyi analizinin yapılması lazım. Bizim ABD, Avrupa ve Japon merkez bankalarına tavsiyemiz, bu işi yapacaksanız sırayla yapın. Mutlaka takvim ve planınız böyle olsun. Burada atacağınız yanlış bir adım küresel ekonomide öngörülemeyen sonuçları olabilir."
 

"Ne yapacağı bilinmeyen politika seti çok riskli"

Babacan, karar verme mekanizmaları düzgün çalışsa, açıklanan politikalar uygulanabilir olsa kaygılarının azalacağını aktararak, "AB'de bir karar, söylem birliği olsa bizim kaygılarımız azalır ama böyle bir tablo göremiyoruz. Japonya'da denenmemiş bir çizgi izleniyor. Umarız ki olumlu sonuç verir. Ama olumsuz bir sonuç verdiğinde dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde oluşacak bir rahatsızlığın küresel etkileri de görülecektir" diye konuştu.

Geçen yıl pekçok ülke bütçe hedefleri, reform ajandası açıkladığını anımsatan Babacan, "G20 toplantısında baktık ki daha 6 ay önce açıkladıkları hedef konusunda ciddi gevşemeler var. Esneklik öngörülemez olmaktır. Böylesine yönsüz, sözüm ona esnek, ama içinde ne yapacağını bilemeyen bir politika setinin büyük ekonomiler açısından son derece riskli olacağını düşünüyoruz" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler