Merkez Bankası çıkış stratejisini açıkladı

Merkez Bankası'nın krizden çıkış stratejisi, diğer birçok merkez bankasına göre sade ve kolay olacak. Stratejiye göre Merkez Bankası, likidite açığının belirgin şekilde azalması veya kredi koşullarının iyileşmesi halinde Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını artıracak.

Yayınlanma: 14.04.2010 - 07:52
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Para Politikası Çıkış Stratejisi'ni açıkladı. Kriz sürecinde döviz ve Türk Lirası piyasalarına yönelik alınan tedbirlerin bir bölümünün aşamalı olarak geri çekilmesini planlayan Merkez Bankası, öncelikle doğrudan kriz yönetimi kapsamında devreye sokulan tedbirler geri alacak. Merkez Bankası, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de çıkış stratejisinin temkinli, zamana yayılan ve finansal istikrarı gözeten bir nitelikte gerçekleşmesini hedefleyecek.

Merkez Bankası'nın stratejisine göre likidite açığının belirgin şekilde azalması veya kredi koşullarının iyileşmesi halinde Türk Lirası zorunlu karşılık oranları artırılabilecek. Kısa vadeli faiz oranları enflasyon görünümünü orta vadeli hedeflere uyumunu sağlama amacı doğrultusunda belirlenmeye devam edilecek. Yabancı para zorunlu karşılık oranları ölçülü ve kademeli olarak artırılabilecek. Merkez Bankası'nın döviz depo piyasasında ilan ettiği döviz depo borç verme faiz oranları, küresel faiz oranlarındaki gelişmelere bağlı olarak artırılabilecek.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının çıkış stratejilerinin etkileri gözlendikten sonra, Merkez Bankası'nın döviz depo piyasasındaki aracılık işlevine son verilecek. Ancak, bankalar kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası'ndan döviz depo
alabilecek. Bankaların borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası'ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesi 3 aydan 1 haftaya indirilecek. Kriz süresince etkin olarak kullanılan piyasanın ihtiyacından daha fazla fonlanması şeklindeki politika çerçevesinde arz edilmekte olan miktar tedricen azaltılmaya başlanacak. Bu süreçte, Merkez Bankası, repo ihaleleri ile yaptığı fonlamayı, gün sonunda piyasada daha az atıl likidite kalacak sekilde belirlemeye başlayacak, gün sonunda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda ve bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası'nda gecelik vadede gerçekleştirdigi borçlanma tutarı azalacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler