Merkez Bankası'ndan faiz kararı (24.07.2018)

Merkez Bankası faizle oynamadı. 17,75'te sabit tuttu. Merkez Bankası'nın kararının ardından serbest piyasada dolar adeta patladı. Borsa da hızla değer kaybetti.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı (24.07.2018)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.07.2018 - 14:02

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonuçlandı. Buna göre, Merkez Bankası faize dokunmayarak 17.75 seviyesinde sabit bıraktı. Merkez Bankası'nın enflasyon göstergelerindeki kuvvetli bozulmayı dikkate alarak sıkılaştırma adımlarına devam etmesi, politika faizinde 100-125 baz puan artışa gitmesi bekleniyordu.

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ ARTIRMADI... ŞİMDİ NE OLACAK?

1- Son bir yılda TL, dolar karşısında yüzde 20 eridi. Piyasalar yeni ekonomi ekibini ve TCMB’nin bağımsızlığını test ediyor. Son enflasyon verisine rağmen faiz artışı olmazsa yatırımcıların güveni daha da zedelenecek. Böyle bir durumda sıcak para kaçışıyla kurdaki artış hızlanabilir.

2- Kurdaki artış yüksek döviz borcu olan şirketlere olumsuz yansırken bu durum yatırımların yavaşlamasına ve işten çıkarmalara neden olabilir.

 3-Haziranda enflasyon yüzde 15’in üzerine çıkarak 14 yılın zirvesine ulaştı. TCMB en son yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12.28’den 13.88’e yükseltti. Faiz artırımı gelmezse kur yeni rekorlar kırabilir. Bu da yüksek enflasyon olarak geri döner. kur yüzde 10 artarsa enflasyon 1.5 puan artıyor.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARININ ARDINDAN DÖVİZ PATLADI

Karar sonrası dolar %3'ün üzerinde yükselerek 4,7527'den 4,9155'e, Avro ise  5,57'den 5,7522'ye yükseldi. Borsa %3'ün üzerinde düşerken bankacılık endeksinde günlük düşüş %3'ü aştı. 

ENFLASYONDA DAHA FAZLA YÜKSELİŞ RİSKİ

Ekonomist Mehmet Besimoğlu "böyle bir beklenti yaratılıp bu yapılmazsa negatif reaksiyon ortaya çıkar. Bu demek ki göze alınmış. TL'nin sepete karşı değer kaybı yıllık %37. Bu şu an %40'a ulaştı, bunun çok ciddi enflasyonist etkisi var. Üretici fiyatlarında baskı azaltılmazsa tüketici fiyat endeksi ÜFE'yi yakalayacak, yani %20 riski ortaya çıkmış durumda." dedi.

"HAYAL KIRIKLIĞI"

Schroders Gelişen Piyasalar Ekonomisti Craig Botham kararı 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi. Botham "Piyasalar agresif bir hareket bekliyordu. MB'nin kredibilitesine dair endişeler arttı" ifadesini kullandı. Botham enflasyon kontrol altına alınmazsa Türk Lirası'nın yıl sonunda 5'li seviyeleri görebileceğini söyledi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler