Meteoroloji uyardı: Buzlanmaya dikkat

Türkiye'nin doğusunda hava sıcaklıkları 3 ila 5 derece azalırken, batısında 2 ila 4 derece artacak. Marmara, kuzey, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Yayınlanma: 26.01.2010 - 07:18
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan ''meteorolojik uyarı''da, bugün ve yarın saat 10.00'a kadar kuvvetli soğuk hava dalgası, buzlanma ve don olayı beklendiği bildirildi. Yurttaşlar ve ilgililer buzlanma ve don olayı ile zirai dona karşı uyarıldı.

 

Tunca Nehri buz tuttu

Edirne'de hava sıcaklığının eksi 15 derece düşmesiyle birlikte Tunca Nehri ve süs havuzları da buz tuttu. Buz kütleleri Tunca Nehri'nin tamamını kaplaması üzerine balıkçılar kayıklarını nehirden çıkaramadı. Bir süre buz kütlelerini kırmaya çalışan balıkçılar, başarılı olamayınca balık tutmaya çıkmaktan vazgeçti.


Porsuk Çayı dondu

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, gündüz -5, gece -12 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları nedeniyle kent merkezinden geçen Porsuk Çayı dondu. Yetkililer, kuvvetli don ve buzlanmaya karşı ilgililerin ve yurttaşların dikkatli olmalarını istediler.


Abant Gölü dondu

Bolu'da kar kalınlığının 1.5 metreye ulaştığı Abant Tabiat Parkı'ndaki Abant Gölü, kısmen buz tuttu. Abant'taki tesislerde kalan tatilciler, araçlarının üzerindeki karları güçlükle temizledi. Büyük Abant Oteli'nin park alanında bulunan araçların çevresindeki karların temizliğinde, kar püskürtme makinesi kullanıldı.

İl Özel İdaresi ekipleri de Abant Gölü'nün çevresinde kar temizliği yaptı. Abant'a gelenler, tatilin ve karın keyfini göl çevresinde yürüyüş yapıp, faytona binerek ve çocuklarını kaydırarak çıkarttı.


Hava sıcaklıkları düşecek

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Sibirya üzerinden gelen yüksek basıncın etkisi altına giren bölgede, kar yağışının etkisini yitirmesinin ardından dondurucu soğuk hava etkili olmaya başladı.

Bölge illerinde gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 15, Ardahan'da 12, Kars ve Ağrı'da 10, Erzincan'da 8 ve Iğdır'da 3 derece olarak kaydedildi.

Günün en yüksek hava sıcaklığının da Erzurum'da eksi 5, Ardahan'da eksi 2, Kars ve Ağrı'da eksi 1, Erzincan'da 0 ve Iğdır'da 6 derece olması bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, hava sıcaklıklarında 4-5 derecelik bir düşüş olacağının tahmin edildiğini bildirdi.


Binlerce köy yolu kapandı

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle Ordu'da 429, Bitlis'te 229, Samsun'da 152, Balıkesir'de 66, Sinop'ta 20 ve Bursa'da 14 olmak üzere toplam 910 köy yolu ulaşıma kapanırken, Kırklareli'nde kapalı olan 77 köy yolu ulaşıma açıldı.

Samsun, Sinop ve Ordu'da, etkili olan kar yağışı nedeniyle toplam 601 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Bölgenin özellikle yüksek ve iç kesimlerinde etkili olan kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkiliyor.

Kar yağışı nedeniyle halen Ordu'da 429, Samsun'da 152, Sinop'ta ise 20 köyle ulaşım sağlanamıyor.  Olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıda köyün elektrik ve telefon hatlarında arızalar meydana geldi.

Yetkililer, bölgede cenaze ve hasta bulunan köylere öncelik verilerek, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini bildirdiler. Hava koşullarının yol açtığı elektrik ve telefon arızalarının giderilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.

Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre ise gece bölgede en düşük hava sıcaklığı -3 derece olarak ölçüldü, yarından itibaren hava sıcaklıkları 3 ile 5 derece artacak ve yağış beklenmiyor.

Doğu Karadeniz'de soğuk hava ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Trabzon'da 476, Artvin'de 177, Bayburt'ta 83, Gümüşhane'de 115, Giresun'da 413 ve Rize'de 265 olmak üzere toplam bin 529 köy ile ulaşım sağlanamıyor. İl özel idare müdürlüklerinin ekipleri, iş makineleriyle söz konusu yolların açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Giresun'un iç kesimindeki Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ve Sıvas ile bağlantısını sağlayan Giresun-Dereli-Şebinkarahisar kara yolu 2 bin 220 rakımlı Eğribel Geçidi'nde dün sabah saatlerinde kapanan yolda ulaşım halen sağlanamıyor.

Karayolları 104. Giresun Şube Şefi Taşkın Öztürk, yaptığı açıklamada, bölgede kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaştığını, yoğun kar, tipi ve sisin görüş mesafesini düşürdüğünü, fırtınanın sona ermesinin ardından yolun tekrar ulaşıma açılması için çalışmalara başlanacağını söyledi.

Gümüşhane-Trabzon kara yolu Zigana Dağı geçidinde, Gümüşhane-Erzincan kara yolu Pöske Dağı geçidinde, Gümüşhane-Bayburt kara yolu Vauk Dağı Geçidi'nde yer yer buzlanmaların olduğu bildirildi.

Rize şehir merkezinde, belediye ekipleri mahallelerde yol açma ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. İslampaşa Mahallesi'ndeki Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi yolundaki buzlanma nedeniyle zincirsiz araçlar hastaneye çıkamıyor. Yurttaşlar, yaklaşık 300 metrelik yolu yürüyerek, gitmek zorunda kalıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi nedeniyle bin 261 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.
Kar yağışının ardından etkili olan tipi, bölgede ulaşımı olumsuz etkiledi.

Kar ve tipi yüzünden Erzurum'da 540, Bingöl'de 218, Muş'ta 200, Tunceli'de 218, Ardahan'da 69 ve Iğdır'da 16 olmak üzere toplam bin 261 köy yolu ulaşıma kapandı.
Köy yollarının ulaşıma açılması için başlatılan çalışmalar zaman zaman etkisini artıran tipiye rağmen aralıksız sürüyor. Yolu ulaşıma kapanan köylerde özellikle acil hasta nakillerinde sıkıntı yaşanıyor.

Erzurum'da son 24 saat içerisinde yolu kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan köylerde durumu ağır olan 10 hasta, İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından kar üstü araçlarla hastanelere yetiştirildi.

Öte yandan, bölgedeki Kağızman-Tuzluca ayrımı-Cumaçay, Sarıkamış-Karaurgan ayrımı-Gaziler, Karayazı-Göksu, Göle-Kars, Köprüköy-Hacıömer-Hınıs ve Ardahan-Şavşat ve Posof-Damal kara yollarında kar ve tipi yüzünden ulaşım sağlanamıyor.
Karayolları 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekiplerinin kapalı yolların ulaşıma açılması için başlattığı çalışmalar devam ediyor.

Kara yollarında zaman zaman mahsur kalan araçlar olduğunu belirten yetkililer, son 24 saat içinde kara saplanması sonucu mahsur kalan 11 aracın kurtarıldığını bildirdi.

Kent merkezlerinde ise belediye ekipleri cadde ve sokaklarda iş makineleriyle kar temizliği çalışması yapıyor. İş makineleriyle kaldırım ve yollardan toplanan kar birikintisi, kamyonlarla şehir dışına taşınıyor.

 

Bitlis

Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 229 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi. Yüksek kesimlerde çığ tehlikesinin bulunduğunu belirten yetkililer, hava sıcaklığının -11 derecenin altına düşmesinden dolayı, kentte buzlanma ve don olaylarının yaşanacağını kaydettiler.

Balıkesir

Balıkesir'de ise 66 köy yolunu ulaşıma açma çalışmaları aralıksız sürüyor. 24 köye dün sabah saatlerinden bu yana elektrik verilemiyor. Yetkililer, yollar açıldıkça köylere ulaşan ekiplerin elektrikle ilgili sorunları çözdüğünü bildirdi.

Bursa ve Balıkesir'i, çevre illere bağlayan kara yollarının açık olduğu, sürücülerin yer yer görülen gizli buzlanmaya karşı dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

Bursa

Bursa İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı İsmail Aksoy, yaptığı açıklamada, bugüne kadar yolların açılması için yoğun olarak çalıştıklarını ifade ederek, Mustafakemalpaşa'da 10, İnegöl'de ise 4 köy yolunun halen ulaşıma kapalı olduğunu, bugün bu yolların açılacağını bildirdi.

Kırklareli

Kırklareli'nde, cumartesi günü yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan 77 köy yolu ulaşıma açıldı. Kentte kapalı köy yolu kalmadı. Özel idare ekipleri, açılan köy yollarında genişletme ve kar küreme çalışmalarını sürdürüyor. Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü ekipleri ise hava sıcaklığının şu anda eksi 13 derece olduğunu, akşam saatlerinde hafif şekilde kar yağışının görüleceğini belirtti.


Sıvas

Sıvas'ta soğuk hava nedeniyle bazı gölet ve şelaleler kısmen buz tuttu. Son 3 gündür olumsuz kış şartlarının yaşandığı illerden Sıvas'ta, gece hava sıcaklığı sıfırın altında 12-13 dereceye kadar düştü.

Soğuk hava nedeniyle Serpincik Göleti ile Paşabahçe Mesire ve Piknik Alanı'ndaki şelale kısmen buz tuttu. Buz tutan gölet ile şelalede güzel bir kış manzarası ortaya çıktı.
Soğuk hava nedeniyle bazı yurttaşlar, sabah araçlarını çalıştırmakta güçlük çekti. Özellikle dışarıda park halinde bulunan mazotlu araçlar çalışmadı. Garajı olmayan yurttaşların araçlarını soğuktan branda ve benzeri malzemelerle korumaya çalıştıkları gözlendi.

Mevsimin en soğuk günlerinden birini yaşayan kentte, soğuk hava nedeniyle cadde ve sokakların diğer günlere oranla pek fazla kalabalık olmadığı görüldü.

Sıvas'ta yarın ve ertesi günü hava sıcaklığının eksi 15 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Şu anda güneşli ancak parçalı bulutlu havanın hakim olduğu kentte, perşembe günü kar yağışının etkili olacağı kaydedildi.


Gümüşhane

Gümüşhane'de 3 gündür aralıklarla süren kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor.
Yağışın yoğun olduğu Gümüşhane-Trabzon karayolu Zigana Dağı Geçidi'nde, kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı.

Karayolunda yoğun kar yağışı ve sis nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor.
Zincirsiz trafiğe çıkan çok sayıda araç yolda kalırken, trafik ekipleri sürücülere yardımcı oluyor.

Karayolları ekipleri, karayolunun ulaşıma kapanmaması için sürekli kar temizleme ve tuzlama çalışması yapıyor. Karayolunda kar yağışı ve buzlanma nedeniyle zincirsiz araçların trafiğe çıkışına izin verilmiyor. Öte yandan, İl Özel İdaresi'nce il genelindeki köy yollarında kar temizleme çalışması sürdürülüyor.

 

Mersin

Mersin'in Mezitli ilçesi Zeybekler ve Kocayer köylerinde aşırı yağış nedeniyle heyelan meydana geldi. Zeybekler'de 15 ev zarar gördü. İl Özel İdaresi ekiplerinin bölgede yol açma çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

 

Bursa -16'yı gördü

Bursa'nın ilçelerinde gece sıcaklığı eksi 16,2 dereceye kadar düşerken, Balıkesir genelinde en düşük sıcaklık eksi 11,5 derece olarak ölçüldü. Balıkesir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, Cuma gününden bu yana ülke genelinde devam eden dondurucu soğuklar, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde de etkili oldu.

 

Edirne

Edirne'de, kar yağışından sonra hava sıcaklığının eksi 15 derece düşmesiyle birlikte Tunca Nehri ve süs havuzları buz tuttu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, yaptığı açıklamada, karla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Çetin, Edirne merkez ve ilçelerine bağlı 158 köyde, 9 ekipten oluşan 72 personelle 926 kilometrelik yolda karla mücadele yapıldığını kaydetti.

 

Doğum sancısı başlayan hamile kadın paletli kar ambulansıyla evinden alındı


Trabzon'da etkili olan kar yağışından dolayı yolu kapanan Uğurlu Mahallesi'ndeki evinde doğum sancıları başlayan Türkan Şahintürk'ün (26) yakınları, Trabzon 112 Komuta Kontrol Merkezi'ni arayarak, yardım istedi. Bunun üzerine paletli kar ambulansı ile Uğurlu Mahallesi'ne hareket eden sağlık ekibi, doğum sancıları başlayan Şahintürk'ü alarak, sahil kesiminde bekleyen ambulansa ulaştırdı.

Tam donanımlı ambulanstaki sağlık ekibince ilk müdahalesi yapılan Şahintürk, daha sonra Trabzon Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırıldı.

 

Hava ulaşımına kar engeli

Trabzon'da etkili olan kar yağışı nedeniyle, Trabzon Havalimanı'ndan yapılması gereken sabah uçuşlarının tamamı iptal edildi. Kentte başlayan ve özellikle gece saatlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Trabzon Havalimanı'ndaki pist, karla kaplandı.

Kar yağışının devam ettiğine dikkati çeken yetkililer, hava koşullarının uygun olmaması halinde diğer seferlerin de iptal edilebileceğini belirttiler.

 

Feribot seferleri iptal edildi

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinden KKTC'ye yapılan feribot seferlerinin, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildiği bildirildi. Yetkililer, hava şartlarının normale dönmesiyle seferlere yeniden başlanacağını bildirdi.

 

İlgili haber için tıklayınız

İSTANBULLULAR DİKKAT


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler