Mevlana, 17 Aralık'ta dünyayı buluşturacak

Mevlana'nın 736. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri'nin son haftasında Konya, Şebiarus için kente gelecek çok önemli misafirleri ağırlayacak.

Yayınlanma: 13.12.2009 - 10:05
Abone Ol google-news

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, törenlerin 7 Aralık'ta hafta başladığını hatırlattı. Mustafa Çıpan, etkinlikler boyunca her gün Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun yaptığı sema ayinlerine sanatçı Ahmet Özhan'ın Türk tasavvuf müziği konseriyle eşlik ettiğini kaydetti. Etkinliklerin final olarak nitelendirilebilecek gününün 17 Aralıktaki Şebiarus gecesi olduğunu belirten Çıpan, şöyle konuştu: ''Mevlana törenlerine bu yıl ilk günden beri yoğun ilgi var. Özellikle bugünden 17 Aralıka kadar olan sürede oteller yüzde 100'e yakın doluluğa ulaştı. 16 ve 17 Aralıkta şu an rezervasyon yaptırabilmek mümkün değil çünkü haftalar öncesinden tümüyle doldu. Şebiarus gecesine Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın geleceği kesinleşti. Sayın Cumhurbaşkanımız ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın programları netlik kazanmadı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile AB'nin üst düzey yetkililerine de davetiyeler ulaştı. Zaten cumhurbaşkanlığı düzeyindeki devlet adamlarının bu tür programlara katılıp katılmayacağı güvenlik nedeniyle son güne kadar belli olmuyor. Bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın girişimiyle 12 ülkenin kültür bakanı 17 Aralıkta Konya'ya davet edildi. Bu bakanların çoğu etkinliklere katılacak.''

 

Sema

Törenlerde en çok ilgiyi, izleyenleri adeta manevi yolculuğa çıkaran semazenler görüyor. Semazenler, sema ayininden yaklaşık 1 saat önce giyiniyor. En altta vücudun açılan etekten görünmemesi için yün altlık, ardından da kıyafetinin altına kefeni sembolize eden tennure (tek parça uzun elbise) giyiliyor. Tennure, bele düzgünce yapışması için tığbent denilen iple bağlanıyor, üzerine güldeste olarak adlandırılan yeleğin giyilmesi, eliflamed denilen siyah kuşağın bağlanması ve mezar taşı anlamına gelen sikkenin başa takılmasıyla giyinme işlemi sona eriyor. Semazenin bu kıyafetlerinin ardından üzerine siyah hırka giymesi, kefeni giyen ve mezar taşını sembolize eden sikkeyi başına takan semazenin üzerine siyah toprak örtülmesi anlamına geliyor. Sema yapılmadan hemen önce bu siyah hırka çıkarılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler