"Mezhep çatışmaları bitti"

Amerikan güçlerinin Irak'taki bütün yerleşim birimlerinden çekilmesine bir gün kala açıklamada bulunan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkesinde mezhep çatışmalarının "bir daha ortaya çıkmamak üzere" bittiğini söyledi.

Yayınlanma: 29.06.2009 - 15:55
Abone Ol google-news

Amerikan güçlerinin Irak'taki bütün yerleşim birimlerinden çekilmesine bir gün kala İçişleri ve Savunma bakanları ve üst düzey yetkilileriyle bir araya gelen Irak Başbakanı Nuri El Maliki, terörün Irak ve Irak halkının birlik ve beraberliğini hedef aldığını belirtti.

Terör eylemleriyle mezhep çatışmalarının yeniden körüklenmeye çalışıldığını kaydeden El Maliki, "Mezhep çatışmaları bir daha ortaya çıkmamak üzere bitti" dedi.

Halkın desteğiyle güvenlik güçlerinin mezhep çatışmalarının üstesinden geldiğini ifade eden Irak Başbakanı, "Terörist gruplar, bir daha gelmemek üzere giden mezhep çatışmalarını geri getirmeye çalışıyor. Bunu asla beceremeyecekler. Siz güvenlik güçleri mensuplarımız, ülkenin bütünlüğü, halkın güvenliği için kanunlara uygun ve insan haklarına bağlı kalarak teröristlere karşı mücadelenizi azimli bir şekilde sürdürmeye devam edin" dedi.

Bu arada, Amerikan güçlerinin yerleşim birimlerinden çekilme işlemine değinen El Maliki, Amerikan tarafının güvenlik anlaşmasına bağlı olduğunu belirtti ve Amerikan güçlerinin yerleşim birimlerinden çekilme için son tarih olan 30 Haziranı "ulusal egemenliğin başladığı gün" olarak nitelendirdi.

El Maliki, "Egemenliği geri almamızdan daha önemli olan bu egemenliği ülkede yerleştirmek ve pekiştirmektir. Egemenliği yerleştirdikten sonra ülkemizin inşa ve imarına yönelmemiz gerekir. İdari ve mali yolsuzluğun yanı sıra en tehlikeli yolsuzluk türlerinden bir olan siyasi yolsuzluğa karşı mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürmeliyiz" dedi.

 

ABD, Irak'tan çekiliyor

Irak'taki yerleşim yerlerinden çekilme işlemini yarın tamamlayacak olan Amerikan güçlerinden güvenlik görevini devralacak olan Irak Hükümeti, Irak genelinde güvenliği, yaklaşık 800 bin asker ve polisle sağlayacak.

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdulkerim Halef, bugün yaptığı açıklamada, Amerikan güçlerinin yarın tüm yerleşim yerlerinden çekilme işini tamamlamasının ardından, Irak İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı güçlerinin, görevi devralmalarına ilişkin tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Halef, İçişleri Bakanlığına bağlı olan güvenlik güçlerinin izinlerini iptal ettiklerini, Bağdat'ta güvenliği sağlamak için 30 bini devriye, toplam 100 bin güvenlik görevlisi tahsis ettiklerini söyledi.

7 ilin güvenliğini polis teşkilatının üstleneceğini söyleyen Halef, "Polis, ülkenin diğer 8 ilinde güvenlik görevini üslenecek olan orduya destek verecek" dedi.

Irak Savunma Bakanı Abdulkadir El Ubeydi de yaptığı açıklamada, Amerikan güçlerinin yerleşim yerlerinden çekilmesinden sonra güvenliği sağlamak için tam teşekküllü bir plan hazırladıklarını, bu iş için kara kuvvetlerinin hazır olduğunu ve deniz kuvvetlerini de hazırlama çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler