Milyonluk Kızlarpınarı açığı
Mahkeme, arsasına 15 yıl önce kamulaştırmasız el atılan hak sahiplerinin lehine karar verince her birine en yüksek 6 bin 510 lira tazminat ödendi. Ancak Maliye hak sahiplerinden, 250 bin TL'nin vergisini isteyince tazminatlardaki çelişki ortaya çıktı. Maliye şimdi aradaki farkın nereye gittiğini araştırıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi 15 yıl önce, Kızlarpınarı Caddesi’nin genişletilmesi için bina bahçelerine kamulaştırmasız el attı. Hak sahiplerinin yargıya gitmesi üzerine kendilerine en yüksek 6 bin 510 TL tazminat ödenmesine hükmedildi. Ancak Maliye, apartman sakinlerinden, “kendilerine ödendiği iddia edilen 250 bin TL’nin” vergisini istedi. Hak sahiplerinin aldıkları paraları belgelemesinin ardından Maliye, aradaki farkın nereye gittiğini araştırıyor. Vergisiyle birlikte kendisi kayıp olan para yalnızca 24 konutluk tek apartman için dahi 5.5 milyon TL düzeyinde bulunuyor. Keçiören’deki cadde üzerinde bahçesi yola gittiği için yargıya giden ve tazminat alan çok sayıda apartman sakini bulunuyor.
Ankara’da 15 yıl önce Kızlarpınarı Caddesi’nin genişletilmesi için amacıyla apartman bahçeleri için yapılan kamulaştırmasız el atma işleminin ardından mali bir skandal çıktı. Cumhuriyet’in ulaştığı bilgilere göre 15 yıl önce gerçekleştirilen işlem üzerine bahçesi yola giden apartmanlardaki hak sahiplerinin çoğu yargıya giderek maddi kayıplarının giderilmesini istedi.
Mahkemeler 2008’de hak sahiplerinin lehine sonuçlandı. Bunun üzerine hak sahiplerine 5 bin TL ile 6 bin 510 TL arasında değişen tazminatlar verilmesine hükmedildi. Bu kararın ardından konut sahipleri avukatlık masrafını düştükten sonra tazminatlarını aldı.
Konunun kapandığını düşünen konut sahipleri geçtiğimiz ay bir şokla karşılaştı. Kendilerine Maliye’den gelen bir bildirimde kamulaştırmasız el atmadan dolayı elde edilen gelirin vergisi istendi.
Yazıda, “... gayrimenkul üzerine kamulaştırmasız el atmadan dolayı elde ettiğiniz gelirin incelenmesi ile ilgili olarak aşağıda belirtilen belgelerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 148 ve 151’inci maddeleri uyarınca 15 gün içinde dairemize ibraz edilmesi, aksi takdirde aynı Kanunun Mükerrer 355’inci maddesi gereğince özel usulsüzlük cezası kesileceği hususunu” ifadesine yer verildi.
Paralar kime gitti?
Vergi dairesine giden hak sahiplerine yetkililer, “Kayıtlara göre kendilerine kamulaştırmasız el atma nedeniyle 250 bin TL’lik ödemeler yapıldığı, 7 bin TL üzerindeki miktarlar için vergi verilmesi gerektiği, bu verginin ödenmesi gerektiğini” aktardı. Hak sahiplerinin kendilerine ödenen miktarını mahkeme kararıyla ispatlamaları üzerine Maliye, kayıp paranın akıbetini araştırmaya başladı.
Hak sahiplerinden F. T, “Bizim evimiz ne 15 yıl önce ne de şimdi 250 bin TL etmiyor. Alan varsa hemen verelim vergisini de ödeyelim. Paraları kim götürdü bilmiyoruz ama şimdi vergisini bizden istiyorlar. Kim aldıysa vergisini de o ödesin” diye tepki gösterdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi