Mimarlardan 'Gökçek' raporu
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Dünya Belediye Başkanlığı yarışmasına aday olan Melih Gökçek için, yarışmayı düzenleyen Dünya Belediyeler Birliği’ne "uyarı raporu" gönderdi.
Bilimsel incelemeler sonucunda hazırlanan raporda Gökçek’in politikaları 5 maddede eleştirildi. Ulaşım, kent ekonomisi, kültürel ve doğal değerler, kentsel dönüşüm ve kent yönetiminde katılım olarak belirlenen başlıklarda Gökçek’in belediye başkanlığı şu şekilde değerlendirildi:
Ulaşım
“Ankara kenti için yapılan son Ulaşım Master Planı, 1994 tarihlidir. İ. Melih Gökçek, görevde bulunduğu süre boyunca bu planı dikkate almamış, dahası, yeni bir plan da yaptırmamıştır. 1994-2009 yılları arasında Ankara’da 109 alt ve üst geçit inşa edilmiş ve ana arterler sürekli olarak genişletilmiştir. Plansız yapılan altgeçitler, yoğun yağış olan günlerde su baskınlarına sahne olmaktadır. Bu süreçte, 17’si kent merkezinde olmak üzere 93 yaya üst geçidi yapılmış, yayalar bunları kullanmaya zorlanmıştır. Yayaların kullanmadığı bu geçitler kaynak israfına neden olmuşlardır. Görüntü kirliliğine de yol açan üst geçitlerin birçoğu bugün ıssız, izbe birer korku mekânı durumundadırlar.”
Kent ekonomisi
Mimarlar, başkentin ekonomik verilerini incelerken Anakent Belediyesi’nin borç konusunda geldiği son noktayı çarpıcı bir şekilde açıkladı. Raporda verilen detaylar şöyle:
“2002 yılında AKP’nin iktidar olması ile birlikte, AKP’nin yönetiminde bulunan belediyeler, büyük ölçekte borçlanmalarla projeler üretmeye başladılar. Bu çerçevede Ankara Anakent Belediyesi, Hazineye en çok borcu bulunan belediyeler sıralamasında sürekli listenin başında bulunmuştur. 2007 yılında tüm belediyelerin Hazineye olan borcu 12,9 milyar TL iken, Ankara Anakent Belediyesi’ne ait olan borç 3,8 milyar TL ($2,9 milyar) idi. 2010 yılı haziran ayında bu rakamlar sırasıyla 14,6 milyar ve 4,7 milyara ulaşmıştı. Belediyenin 2010 bütçesinin 2,27 milyar TL olduğu düşünüldüğünde, oluşan borcun büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır.”
Kültürel ve doğal değerler
Raporda Gökçek’in kent kültürüne ait mekanları rant odaklı politikalara kurban ettiği vurgusu yapıldı. Mimarlar, Atatürk Orman Çiftliği’nin yapılaşmaya açılmasına dikkat çekti. Bu konuda, “Ankara’nın modern bir başkent olarak kuruluşu ile birlikte oluşturulan Atatürk Orman Çiftliği, sahip olduğu doğal değerlerle ve kültür varlıklarıyla bir koruma alanı ve ekolojik bir koridor olmasına karşın tahrip edilmiş, sadece son bir yıl içerisinde çiftlik arazisinin ortasından geçirilen 8 şeritli otoyol ile kıymetli tarım toprağı betonlaştırılmış, yüzlerce ağaç sökülmüştür” denildi.
Kentsel dönüşüm ve kent yönetiminde SPAN>katılım
Kentsel dönüşümler raporda, “kentsel mekândan elde edilecek kâr marjını artırmayı amaçlamaktadır” cümlesiyle tanımlandı. Denetimden uzak projeler ise “Özellikle kent yoksullarına karşı açık şiddet biçimine bürünen kentsel dönüşüm projeleri, adil olmayan bir kent yönetiminin alametifarikası haline gelmiştir” şeklinde açıklandı. Mimarlar, kent yönetimine katılım konusunu, Gökçek’in en kötü olduğu durum olduğunu vurgularken, Anakent Belediye Başkanı’nın yarattığı projelerden bilimsel destek almadığına dikkat çekildi. Gökçek’in kendisini her konuda uzman gören biri olduğunu belirten mimarlar, raporda, “Melih Gökçek, kent yönetiminde katılımcılığı kabul etmemiş, göstermelik ve düzmece anketlerle kent halkının desteğine sahip olduğu izlenimini yaratmak istemiştir” yorumunu yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!