Minik Atakan havuzda boğulurken yüzmeye devam ettiler

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde ailesiyle birlikte tatil yapan 6 yaşındaki Yiğit Atakan Arı, beş yıldızlı otelin havuzunda boğularak öldü. Minik çocuğun ailesi otel yönetimini, otel yönetimi de aileyi suçladı.

Yayınlanma: 30.08.2017 - 12:42
Abone Ol google-news
<video:814146>

 

Eskişehir'de oturan Hatice ve Ersin Arı çifti çocukları Yiğit Atakan ve 3 yaşındaki Beyza Emine ile 3 gün önce bayram tatili için Manavgat'ın Kızılağaç Mevkii'nde bulunan 5 yıldızlı otele geldi. Tatillerini otelde geçiren çift dün öğleden sonra su kaydıraklarının bulunduğu yerde havuza girip eğlenmeye başladı. Hatice Arı şezlongda küçük kızıyla ilgilenirken, baba Ersin Arı da oğlu Atakan Yiğit ile saat 16.30 sıralarında su kaydıraklarından kaydı. Oğluyla 2 kez kaydıraklardan kayan baba iddiaya göre Yiğit Atakan'ı derinliği 139 santimetre olan havuzda tek başına bırakıp kaydırak merdivenlerinin oraya bıraktığı terliğini almaya gitti. Kolluğu olmayan Yiğit Atakan, bir süre sonra havuzda çırpınmaya başladı. Küçük çocuğun boğulduğunu gören otelin cankurtaranı Özgür Kaplan, havuza atlayarak Yiğit Atakan'ı çıkardı.

Minik Yiğit Atakan'a ilk müdahaleyi otel çalışanları yaptı. Suni teneffüs yapılan Yiğit Atakan Arı, haber verilmesi üzerine gelen ambulansla Manavgat Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada tedaviye alınan Yiğit Atakan Arı, doktorların tüm çabasına rağmen yaklaşık bir saat sonra yaşamını yitirdi. Yiğit Atakan Arı'nın kesin ölüm nedeninin saptanması için cesedi Antalya Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

Otel ve havuz başında incelemelerde bulunan jandarma ekipleri, otel görevlilerinin ve olaya tanık olan tatilcilerinin ifadesine başvurdu. Hatice ve Ersin Arı çifti, çocuklarının ölümüne otel yönetiminin ihmalinin neden olduğunu ileri sürdü.

Otel Genel Müdürü Ömer Özkul ise ailenin ihmali olduğunu ileri sürdü. Ailenin bir haftalık bayram tatili için otellerine geldiğini belirten Özkul, "Bir gün önce ben de kızımla aynı havuzdaydım. Bu olayda otelin bir ihmali yok, havuz başında cankurtaran görev yapıyor. Uyarı levhaları var. Havuz, standartlara uygun. Çocuk çırpınmaya başlayınca cankurtaran çıkarıyor, suni teneffüs yapıyor. Diğer tatilciler çocuğun başında toplanmış. Anne ve babası daha sonra geliyor. Bu yaştaki bir çocuk kolluksuz olarak havuzda tek başına bırakılıp başından ayrılınmaz" dedi.

"YARIM SAAT AMBULANS BEKLEDİK"

Antalya'da tatil yaptıkları otelin havuzunda oğlu boğularak ölen Ersin Arı, Antalya Adli Tıp Kurumu morgunda oğlunun cenazesini almayı beklerken gözyaşı döktü. Eskişehir'de bir cam firmasında çalışan 40 yaşındaki Ersin Arı, acil serviste yapılan iğne ile güçlükle ayakta durduğunu söyledi. Oğlunun ölümünde otelin ihmali olduğunu iddia eden Arı, şöyle dedi:

“Oğlum, bensiz havuza asla girmezdi. Üzerinde kollukları vardı. Havuza beraber giriyorduk. Kaydıraktan kaydık ve eğleniyorduk. Bir müddet sonra havuzdan çıktık. Bana 'Baba ayaklarım yanıyor' dedi. Ben de terliklerini almak için oturduğumuz yere yönelmiştim. Döndüğümde oğlum olduğu yerde yoktu."

Daha sonra oğlunu etrafta aramaya başladığını anlatan Ersin Arı, yarım saat sonra geldiğinde onu suyun içerisinde bulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yaşıyordu. Otel müşterilerinin arasındaki bir doktor müdahale etti. Kalp masajı yaptı. Karnı hareket ediyordu, nabzı da atıyordu. Otelde doktor, ambulans yoktu. Yaklaşık 20 dakika boyunca ambulans bekledik. Gelen ambulans ila Manavgat Devlet Hastanesi'ne götürdük. Orada ölüm haberini verdiler. Oğlum bensiz havuza asla girmezdi. Üzerinde kollukları vardı."

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Suişleri İdaresi'nde çalışan anne 38 yaşındaki Hatice Arı, oğlunun havuzdan çıkarıldıktan sonra kustuğunu, nabzının attığını, buna karşılık 112 Acil Servis ekiplerinin otele gelmesinin yarım saati bulduğunu söyledi. Morg önünde kendini yerden yere atan anne Hatice Arı, olayda hatalar zinciri olduğunu iddia etti.

Olayı yargıya taşıyacaklarını belirten Hatice Arı, "Tecrübesiz kişiler tarafından oğluma müdahale edildi. 50 kişiyi aşan sayıdaki müşterinin bulunduğu tesislerde olması gereken deneyimli sağlıkçıların bu tesiste olmadığından eminim" dedi.

Bu yıl ilköğretim birinci sınıfa başlamaya hazırlanan Yiğit Atakan Arı'nın cenazesi otopsi yapıldıktan sonra ailesi tarafından alınarak toprağa verilmek üzere Eskişehir'in Yusuflar Mahallesi'ne götürüldü.

RUS DOKTOR MÜDAHALE ETTİ

Antalya'da Yiğit Atakan Arı'nın yaşamını yitirdiği otelin cankurtaranı Özgür Kaplan, olay anını anlattı. Otel havuzunda bir çocuğun çırpındığını gördüğünü belirten Kaplan, derhal havuza atlayarak dışarı çıkardığını söyledi. Kaplan, "Havuzdan çıkardıktan sonra suni teneffüs ile kalp masajı yaptım, kusturmaya çalıştım. Bu arada ambulansı, hem de otel müdürümü aradım. İnsanlar başıma toplandı. Misafirlerimizden bir Rus, 'Ben doktorum' dedi. Çocuğa kalp masajı ve suni teneffüs yaptı. Ambulans gelince çocuğu alıp hastaneye götürdü" dedi.

BOĞULMA VE ACİL MÜDAHALE

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, uzun bayram tatili nedeniyle ailelerin çocuklarıyla tatile çıktığını, bazen böyle üzücü olaylarla da karşılaşıldığını söyledi. Bunların başında acil sağlık hizmetlerinin önemli travma sorunlarından biri olan boğulmaların geldiğini belirten Prof.Dr. Çete, şöyle konuştu:

"Sadece bu bayram tatiliyle ilişkili olmamakla beraber baktığımızda yaz aylarının başlangıcından beri Antalya, Şanlıurfa gibi bölgelerimizde deniz, havuz, göl, baraj gibi yerlerde çok sayıda boğulma olaylarıyla karşılaştık. Bunların önemli bölümü yüzme bilmeyen erişkinler ve küçük yaştaki çocuklar oluyor. Boğulma olayları, önemli bir sağlık problemi olarak karşımızda bulunuyor. Birinci sırada gerekli güvenlik önlemlerinin alınamaması geliyor. Asıl olay boğulma olayının önüne geçmektir. Boğulma olayının gelişmesini engellemektir. Boğulma olayı gerçekleştikten sonra müdahalenin yaşamda kalabilmekte önemli etkisi var. Ancak daha sınırlı. Öncelikli olay toplum sağlığı açısından koruyucu hizmetler. Yani boğulma olaylarının önüne geçmek. Manavgat'taki bu olayda çocuk havuzdan çıkarıldığında bilinci yerinde miydi, konuşuyor muydu, soluk alıp verebiliyor muydu? Eğer bunlar var ise dediğim gibi çocuğun bir yana yatırılması, ortamda var ise oksijen desteğinin sağlanması gerekiyordu. 112 ekibi gelene kadar eğer başlanmadıysa bu hayatta kalma oranını azaltıyor."

OTEL DOKTORU HASTA GÖTÜRMÜŞ

Antalya'nın Manavgat İlçesi Kızılağaç bölgesindeki beş yıldızlı otelde 6 yaşındaki Yiğit Atakan Arı'nın boğularak ölmesiyle ilgili ailenin turistik tesiste sağlık ekibi bulunmadığı iddialarına otelin Genel Müdürü Ömer Özkul, yanıt verdi.

Otelin Side Özel Anadolu Hastanesi ile anlaşmalı olduğunu ve tesiste gündüzleri görevli bir doktor bulunduğunu söyleyen Ömer Özkul, "Hastanenin otelimizde görevlendirdiği doktor, boğulma olayının olduğu esnada oteldeki bir başka hastanın Manavgat'a naklini yapıyordu. Ambulansla birlikte ilçeye gitmişlerdi. Bu nedenle oteldeki doktorumuz müdahale edemedi. 112'den talep edilen ambulansın gelmesini bekledik. Turistik tesislerde 24 saat doktor bulundurmak gibi bir zorunluluk yok" dedi.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Yiğit Atakan Arı'nın havuzda boğulmasının ardından Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Kızlağaç'ta bulunan otelde jandarma tarafından inceleme yapıldı.

Otel yetkililerinin ifadelerini alan jandarma ekipleri, havuzda gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığını kontrol etti. Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı sürdürüyor.

BABASI MİNDER YASTIK GETİRDİ

Antalya'nın Manavgat İlçesi Kızılağaç bölgesindeki 5 yıldızlı otelin havuzunda boğulan 6 yaşındaki Yiğit Atakan Arı'nın cenazesi otopsinin ardından babası Ersin Arı tarafından Adli Tıp Kurumu morgundan alındı. Baba Arı, yaşına göre boyu uzun olduğu için yetişkin tabutuna konulan Yiğit Atakan'ın bedeni zarar görmesin diye otomobilinde bulunan yastık ve minderleri getirdi, ancak bunlar kullanılmadı. Ersin Arı'nın, oğlunun cenazesini alırken "Beraber dönecektik. Ben seni böyle mi alacaktım oğlum" feryatları yürekleri dağladı. Anne Hatice Arı ile küçük kızı Beyza Emine ise cenaze alınırken otomobilde bekledi.

Yiğit Atakan Arı'nın cenazesi ailesi tarafından alınarak toprağa verilmek üzere Eskişehir'in Yusuflar Mahallesi'ne götürüldü.

OTELLERİN YASA GEREĞİ REVİRLERİ OLMASI GEREKİR

Yiğit Atakan Arı'nın 5 yıldızlı otelin havuzunda boğularak ölmesi, 5 yıldızlı otellerde doktor bulundurma zorunluluğu olup olmadığı tartışmasını da beraberinde getirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, otellerin yasa gereği revirleri olması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın revirleri yasayla zorunlu kıldığını belirten Ayık, “Otelde tam zamanlı doktor bulundurmak gerekmiyor. Ancak havuz ve deniz bölgesinde cankurtaran zorunluluğu var. Bir de havuzlarda bayrak sistemi vardır. Bu bayraklar müşterilere 'sizi takip eden bir cankurtaran var' anlamını taşıyor. Eğer bu bayraklar bulunmuyorsa sorumluluk sizde demektir" dedi.

500'DEN FAZLA YATAK VARSA DOKTOR ŞART

Antalya Tabip Odası Başkanı Adnan İş, otellerde tam zamanlı doktor bulundurma zorunluluğunun, 2005 yılında yayımlanan 8948 sayılı yasa ile 500 yatağın üzerindeki işletmeler için geçerli olduğunu söyledi. İş, “Özellikle Antalya'da 'turizm hekimliği' adı altında bir hekimlik uygulaması var. Ancak bu uygulama bir zorunluluktan değil, otellerin müşterilerine sunduğu bir hizmet olarak değerlendiriliyor. Bildiğim kadarıyla da büyük otellerin tamamında doktor ofisi de bulunuyor" diye konuştu.

2005 YILINDAKİ YASA

2005 yılında yayımlanan 8948 numaralı yasa şöyle:

"Sağlık, temizlik ve çevre korunmasına yönelik önlemler Madde 17- Turizm tesislerinde, her türlü tesisatın tasarımında, kullanılan yapı malzemelerinin seçiminde, suyun temizliğinde ve klorlanmasında, yiyecek- içecek maddelerinin hazırlanmasında, depolanmasında ve saklanmasında hijyen ve sağlık kurallarına uyulur. Açık büfelerde yiyeceklerin bozulmasını engelleyecek soğutucu ve ısıtıcı gibi düzenlemeler bulunur. Tesislerde turist sağlığını tehdit eden hastalıkların oluşmasını önleyecek gerekli önlemler alınır. Kapasitesi 500 yatak ve üzerinde olan konaklama tesislerinde sürekli doktor hizmeti bulunur, sürekli hemşire bulundurulur, ayrıca revir düzenlemesi yapılır."

SON GÖRÜNTÜLERDE YİĞİT, GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GİDİYOR

Antalya'nın Manavgat İlçesi Kızılağaç bölgesindeki 5 yıldızlı 1440 yataklı otelin havuzunda boğulan 6 yaşındaki Yiğit Atakan Arı'nın havuza girdikten sonra boğulduğu sırada çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Bir tatilcinin eşini ve kızını havuzda oynarken cep telefonuyla kaydettiği görüntülerde, boğulan Yiğit Atakan havuzun ortasında hareketsiz halde yatıyor. Babasının şezlongun yanına bırakıp terlik almaya gittiği çocuğun hemen önündeki havuza atladıktan sonra suyun yüzeyinde hareketsiz durduğu görüntülere yansırken, çevresindeki tatilcilerin çocuğu fark etmediği görülüyor. Suyun yüzezindeki hareketsiz Arı'nın çevresindeki diğer çocuklar havuza atlayıp yüzüyor, aileri de onlarla oynuyor. Görüntüde, havuzdaki bir erkek tatilci, hemen yanındaki Yiğit'i görüyor, ancak daldığını ya da oynadığını düşünerek başka yöne doğru yüzmesine devam ediyor. Görüntülerde çocuğun kolluksuz ve simitsiz olduğu da görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler