"Mısır için en iyi örnek Türkiye"

ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Mısır'ın geleceği açısından en iyi örneğin Türkiye olduğunu yazdı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.02.2011 - 09:02

Gazetenin internet sitesinde çıkan Washington mahreçli yorum-haberde, ''Mısır'da yeni bir yönetimin, İran'a mı, Pakistan'a mı, Endonezya'ya mı, yoksa Türkiye'ye mi benzeyeceği ya da çok daha farklı mı olacağı?'' sorusu analiz edildi.

Mısır'daki yeni yönetimin İran'dakine benzemesi olasılığının ''akla en az yatkın olabileceği'' yorumu yapılan haberde, Pakistan ve Endonezya örneklerinin de dikkate alınması gerektiği belirtildi. Haberde Mısır için en iyi örneğin, bölgede en canlı demokrasiye ve modern serbest piyasa ekonomisine sahip olan Türkiye olduğu vurgulandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AKP hükümetinin demokrasiye saygı gösterdiği, yatırıma uygun politikalar izlediği belirtilen haberde, AKP'nin 2002 yılında iktidara gelmesinin ardından enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü, ekonomik büyümenin ikili haneli rakamlara ulaştığı, ülkedeki daha önceki ekonomik durumunun tersine döndüğü kaydedildi.

''80 yılı aşkın laik devlet yapısına sahip ve ordunun yıllarca etkili olduğu Türkiye'nin giderek daha açık bir toplum olmasıyla generallerin siyasi olarak nötr hale geldiği'' yorumu yapılan haberde, Türkiye örneğinin ''kendine özgü'' olduğu, ülkenin güçlü şekilde büyümesinin ve özellikle Avrupa'ya açık ticaret yollarının Türkiye'yi küresel ekonomiye sıkıca bağladığı ifade edildi.

Aslen akademisyen olan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Vali Nasr'ın ''Türkiye'de bu gelişmelerin yeni bir Müslüman orta sınıf yarattığı'' görüşüne de yer verilen haberde, Türkiye'deki ekonomik çoğulculuğun, ülkenin politikalarının ve toplumunun çoğulcu kalmasının da en iyi garantisi olduğu belirtildi.


Askeri anlaşma yakın

Wall Street Journal (WSJ), Türkiye ve İngiltere'nin askeri bir anlaşmaya yakın olduğunu yazdı.
Gazetenin internet sitesinde çıkan Londra mahreçli haberde, Türkiye ve İngiltere'nin, ortak tatbikatlarda ve uzmanlık paylaşımında bulunabilecekleri askeri bir anlaşmayı müzakere etmekte oldukları görüşüne yer verildi.

İsmi verilmeyen bir kaynağa dayandırılan haberde, Avrupa'nın en aktif ordusuna sahip İngiltere'nin, askeri bütçesindeki kesintiler nedeniyle müttefik ülkelerin ordularıyla daha yakın çalışmaya istekli olduğu belirtildi.

Haberde İngiltere'nin Türkiye ile mutabakat zaptını bu yıl Temmuz ayında tamamlamayı umduğu, anlaşmanın daha çok ortak tatbikatlara dayanacağı, örneğin İngiltere'nin, Afganistan'daki gibi sıcak ve dağlık arazilere sahip olan Türkiye'de helikopter pilotlarına eğitim verebileceği kaydedildi.

İki ülkenin askeri ekipman programlarında işbirliği yapma konusunu da incelediklerini yazan gazete, ''Türklerin, İngiltere'nin 2020'lerin başlarında hizmete girecek Tip 26 fırkateyninin yapımına yardım etmesinin de olasılıklardan biri olduğunu'' kaydetti. Haberde ''İngiltere'nin, Türk subaylarına Kraliyet Savunma Çalışmaları Kolejinde (Royal College of Defence Studies) eğitim almaları için daha çok yer vermeyi teklif etmek istediği, Türklerin de İngiliz askeri personelini kendi eğitim kurslarına davet edecekleri'' belirtildi.
Türkiye'nin dünyanın en büyük ordularından birine sahip ülkelerden biri olduğunu vurgulayan gazete, İngiltere'de Muhafazakar Parti yetkililerinden Savunma Bakanı Liam Fox ve Dışişleri Bakanı William Hague'un uzun zamandır Türkiye'nin AB'ye girme isteğine destek verdikleri kaydedildi. Haberin sonunda İngiltere Savunma Bakanı Fox'un, AB'nin, Ortadoğu politikasında anahtar bir müttefik olan dost, laik ve Müslüman nüfusa sahip bir ülkeyi yabancılaştırma riski aldığına inandığını söylediğini de yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon