Mısırın kalıtımı tümüyle çözüldü
Bilim insanları dünyanın en eski ve en önemli kültür bitkilerinden biri olan mısırın genom sekansını çözdüler. Tüm kalıtım bilgileriyle şimdi modern mısır cinslerinin gelişimi hakkında bilgiler edinilebilecek.
Konuyla ilgili araştırma sonuçlarını Science dergisinde yayımlayan bilim insanları, artık besin değeri daha yüksek olan, daha az gübreyle yetişen veya iklim koşullarına daha iyi uyum sağlayan türlerin daha kolay yetiştirilebileceğine inanıyorlar. Mısır yaklaşık olarak 10.000 yıl önce kültüre alınmıştı. Bitkinin kökeni Orta Amerika’da yetişen Teosinte otuna uzanır.
Washington Üniversitesi’nde Richard Wilson ile çalışan ekip B73 mısır cinsinin kalıtımını çözdü. Mısırın kalıtımı 2,3 milyar baz çiftinde oluşmakta ve 32.000’den fazla gene sahip.
Mısır en büyük kalıtıma sahip bitkilerden biri. İnsanda yaklaşık olarak 3 milyar baz çifti bulunuyor. Mısırın kültüre alınması sırasında, bitkiyi topraktaki metal yoğunluğuna karşı daha dayanıklı hale getiren genler önemli bir rol oynamış olmalı diyor Alfredo Herrera-Estrella diğer bir araştırma yazısında. Bilim insanları B 73 mısırının kalıtımını, Meksika’da yetişen ilkel bir mısır türünün (Palomero Toluqueno) kalıtımıyla karşılaştırmışlar.En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi