Mısırlılar yeniden Tahrir Meydanı'nda
Arap Baharı'nın ikinci durağı Mısır, dün akşam saatlerinden itibaren devriminin birinci yıl dönümünü kutluyor. Devrim günlerinde olduğu gibi on binlerce kişi yine Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Devrim yıl dönümü hep birlikte söylenen devrim şarkılarıyla kutlanırken, “Mübarek gitti, ama askeri vesayet tam olarak sona ermedi" yorumları da yapılıyor.
Mısır'da 1952'den beri devam eden askeri rejim ve 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimi 25 Ocak 2011'de başlayan halk ayaklanması neticesinde yıkılmıştı. 6 Nisan Hareketi adı altında örgütlenen gençlik grupları tarafından 25 Ocak tarihi, “öfke günü" (yawmu'l-gazab) ilan edilerek Tahrir Meydanı;nda protesto gösterileri yapılmıştı. Gösteriler kısa zamanda halk ayaklanmasına dönüşerek 11 Şubat günü, 1981;den beri devlet başkanlığı koltuğunda oturan Hüsnü Mübarek;in yetkilerini orduya devrederek görevinden ayrılmasına yol açmıştı.
Devrim devam ediyor
Seçimlerde kayda değer bir varlık gösteremeyen gençlik hareketleri devrimin devam ettiği şiarını öne çıkarırken; halk için yeni kazanımlar elde etmek isteyen, çoğunluğunu liberal ve sol grupların oluşturduğu gruplar, askeri yönetimin Mübarek rejimini halen koruduğuna inanıyorlar. Aradan geçen bir yıl içerisinde yaşanan sorunlar karşısında soğukkanlı davranan ülkenin en büyük siyasi oluşumu Müslüman Kardeşler'in Hürriyet ve Adalet Partisi ise devrim kazanımlarının ve ülke problemlerinin yeni yönetim tarafından kurulacak siyasi mekanizma içerisinde çözüleceğine dair irade belirtiyor.
Aradan geçen bir yıl içerisinde Mısır halkı, Mübarek'in yargılanması, ülkede ilk defa demokratik ve şeffaf seçimlerin gerçekleştirilmesi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihinin belirlenmesi, yeni anayasa yapılması, Mübarek döneminde tutuklanan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, siyasi parti kurulmasının kolaylaşması ve serbest bırakılması, özel televizyonların kurulmasına izin verilmesi gibi önemli kazanımları meydanlara çıkıp barışçıl gösteriler yaparak elde ettiler.
25 Ocak Devrimi Mısır için bir yandan özgürlüğü ifade ederken, ekonomik alanda devrim ile beraber gelen zorluklar yaşanmaya başladı. Bir yıl içerisinde Mısır, döviz rezervlerinin yüzde 50'sini kaybederken, enflasyon küçük artışlar gösterdi. Demokratik seçimlerle oluşan yeni parlamentonun 2 gün önce toplanarak yemin etmesi ve göreve başlaması Mısır demokrasisi açısından önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanı adayları da Tahrir meydanında
Mübarek dönemindeki siyasi muhaliflerden Eymen Nur, cumhurbaşkanı adayları tıp doktoru Abdulmuin el-Futuh, uluslararası hukukçu Muhammed Selim el-Avva, Arap Birliği eski başkanı Amr Musa da Tahrir'deki kutlamalara katıldılar. Müslüman Kardeşler ve Selefiler de devrim kutlamalarına katılanlar arasında yer aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması