MİT krizi dış basında

KCK soruşturması kapsamında ifadesinin alınması amacıyla 4 MİT'çi hakkında yakalama kararı çıkartılması ABD medyasında da yer aldı. Wall Street Journal, konuya ilişkin haberinde "Hükümet ordu, yargı ve polis dahil kurumları kontrol altına almak için yıllarca süren mücadelesinde yeni bir sayfa açıyor gibi görünüyor" yorumuna yer verdi.

MİT krizi dış basında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.02.2012 - 10:56

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye MİT'çilerin ifadesini kontrol altına almak istiyor" başlıklı haberinde, Türk hükümetinin KCK kapsamında tanıklık için çağırılan üst düzey istihbarat yetkililerine engel olmak için "acil önlem" teklif ettiğini belirtti.

WSJ, hükümetin bu hareketiyle ordu, yargı ve polis dahil kurumları kontrol altına almak için yıllarca süren mücadelesinde yeni bir sayfa açıyor gibi göründüğünü yazdı.

Gazete, birçok Türkün, özel yetkili savcıya geniş destek verildiğine inandığını belirterek, bu meseleyi bazılarının AKP tarafından baskı altına alınan ordudaki laiklerin meydan okuması, diğerlerinin ise muhafazakarların istihbarat servisi üzerinde etki arayışı olarak gördüğünü kaydetti.

Habere göre, şu ana kadar analistler, başbakanın ülkenin devlet kurumları üzerindeki gizli mücadelesinin dışında kalıyor gibi göründüğünü düşünüyor. Analistler aynı zamanda bu meselenin, Suriye'de artan şiddete karşı Türkiye'nin karşı karşıya olduğu güvenlik mücadelesi ve ülkedeki Kürt azınlıkla artan gerilim konularından dikkatleri başka yöne çekmenin kanıtı olabileceğini söylüyor.

Gazete'de "Aynı zamanda AKP'nin merkez yönetim kurulu üyesi de olan Kürt sosyolog Mahzar Bağlı mahkeme çağrılarının 'Oslo görüşmeleriyle ilgili' olabileceğini ve bu hareketlerin hükümetin Kürt barış inisiyatifini bloke etme girişimi amacı taşıyabileceğini iddia etti" satırları yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler