MİT’in tasfiye listesi hazır
Yüksek yargıdan gönderilecek isimler yasa çıkmadan belirlendi.
Yargıtay ve Danıştay’ın üyelerinin görevine son veren tasarı TBMM’de yasalaşmadan “tasfiye edilecekler” listesinin şimdiden Adalet Bakanlığı’nda hazırladığı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak olan yüksek yargı tasarısıyla Yargıtay’ın üye sayısı 516’dan 300’e Danıştay’ınki ise 195’ten 116’ya düşecek. Şu anda Yargıtay’ın 476, Danıştay’ın ise 176 üyesi var. Yani, Yargıtay’da 176, Danıştay’da ise 60 üye yeniden seçilemeyecek ve illerde düz hâkim ve savcı olarak görevlendirilecek.
Bu kapsamda Adalet Bakanlığı’nda “gidecekler”, “yeniden atanacaklar” listesinin hazırlandığı ortaya çıktı. Özellikle Yargıtay ve Danıştay’da cemaate yakın üyelerin listesi hazırlanırken MİT’ten de destek alındı. Yargıtay’da 138, Danıştay’da ise 50 üye cemaate yakın olduğu gerekçesiyle tekrar seçilemeyecek.
Milliyetçilerle ittifak
38 ismin de sosyal demokratlardan seçildiği dile getirildi. Yargıtay’da sosyal demokrat üyelerin 140 civarında olmasının hükümette rahatsızlık yarattığı belirtildi. Çünkü, Yargıtay’da karar almak için salt çoğunluk 151 olacak. Bu tasfiye gerçekleşirse, demokratların olası kararlarda öne çıkması engellenecek. Sayıları 40-50 gibi ifade edilen milliyetçilere ise dokunulmayacak. Böylece Yargıtay’da örtülü bir milliyetçi ve muhafazakâr ittifakı kurulacak.
Danıştay’da da yaklaşık 50 kişinin cemaatçi kontenjanından tasfiye edileceği, geriye kalan 10 kişinin de yine sosyal demokrat olacağı belirtildi. Bu süreç sonunda hükümet, Yargıtay’da krize dönen bazı daire başkanlıkları ve Yüksek Seçim Kurulu üyeliği seçiminlerini istediği gibi sonuçlandıracak ve sosyal demokratlar oyun dışı kaldığı için kadro pastası ikiye bölünecek.
YSK’ye darbe
Tasarıdan Yüksek Seçim Kurulu da doğrudan etkilenecek. Tasarıyla, 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurulları tarafından seçilen YSK üyelerinin üyeliği düşecek. Yargıtay ve Danıştay, YSK’ye yeniden 6 asıl, 4 yedek üye seçecek. Böylece YSK de iktidarın lehine kurgulanacak. YSK’de oluşacak yeni denge, seçimlerin kaderini doğrudan ilgilendirecek. Çünkü YSK; seçimlerin başlamasından bitimine kadar; seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama yetkisine sahip. Başkan Sadi Güven ise anayasada yer alan güvence sayesinde görevine devam edecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!