Mona Lisa, Leonardo muydu?

Leonardo da Vinci'nin mezarının yüzyıllar sonra açılmak istenmesi bilim dünyasında tepkilere neden oldu. Bazı bilim insanları bu girişimi 'çılgınlık' olarak yorumlarken Los Angeles Getty Museum'un müdürü Nicholas Turner, 'Eğer Leonardo sağ olsaydı tüm bu olan biten onu çok üzerdi' yorumunda bulundu.

Yayınlanma: 27.01.2010 - 07:08
Abone Ol google-news

Leonardo da Vinci’nin 1503-1506 yılları arasında resmettiği sanılan bugün Fransa’da Louvre Müzesi’nde sergilenen ünlü yapıtı ‘La Giocanda’da portresini çizdiği Mona Lisa’nın kimliği sanat dünyasında yeni bir tartışmayı alevlendirdi. ‘Mona Lisa kimdi?’ sorusuna yanıt arayan bir grup bilim insanı, tablodaki kadının, ressamın annesi olabileceğini öne sürerken bir başka grup bilim adamı ise tablodaki portre Francesco Bartolomeo del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini olabileceğini savundu. Ancak son dönemde Amerikalı sanat tarihi araştırmacısı Lillian Schwartz’ın ortaya attığı tez, birçok araştırmacı tarafından onay gördü.

İlginç benzerlikler

Schwartz’ın tezine göre tablodaki kadın portresi, gerçekte Leonardo da Vinci’nin kendisine ait olabilir. Özel teknikle uygulanan analizin ardından yorumda bulunan Schwartz, tablodaki portre ile Leonardo’nun portrelerindeki yüz hatları karşılaştırmalı bir açıdan incelendiğinde Mona Lisa ile Leonardo arasında benzerlikler keşfetti. Bu benzerlikleri dikkate alan Schwartz, Mona Lisa’nın aslında Leonardo’nun kendisi olabileceğini öne sürdü.

Bu tartışmaların ardından konuyu tekrar gündeme getiren bir grup İtalyan bilim insanı ise Fransa’da Amboise şatosunda gömülü Leonardo da Vinci’nin mezarının açılarak ressamın iskeletinin incelenmesi amacıyla resmi başvuruda bulundu, İtalyan antropolog Giorgio Gruppioni, Times’ın söyleşisinde, Leonardo’nun iskeletinin incelenmesi ile yüz hatlarının belirlenebileceğini ve Mona Lisa ile karşılaştırma yapılabileceğini aktardı.

Karar yaz başında


Silvano Vincenti’nin başkanlık ettiği İtalyan bilim insanlarından oluşan grup, 67 yaşında iken Fransa’da yaşama veda eden usta ressamın mezarının açılması isteği ile Fransa’daki yerel yönetimden gerekli işlemlerin başlatılabilmesi için resmi başvuruda bulundu. Fransa’daki yerel idareden gerekli iznin yaz başı çıkabileceğine vurgu yapıldı. İznin çıkması durumunda İtalyan bilim insanları mezarından çıkarılan iskeletin gerçekten ünlü ressama ait olduğundan emin olmak için genetik test uygulayacak.

Gerçek ölüm nedeni

Bilim insanları bu araştırmanın sonucunda tarih kitaplarında yer almayan bilgilere ulaşmayı da umuyor. Kemik analizi ile Leonardo’nun gerçek ölüm nedeninin iddia edildiği gibi 1500 yılında Avrupa’da çok sayıda can alan frengi mi, yoksa verem mi olduğu ya da başka bir hastalık nedeniyle mi olduğunun da saptanabileceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler