Morales ve muhalifler masaya oturacak
ABD'nin La Paz Büyükelçisi'ni sınır dışı etmesiyle gündeme gelen Bolivya bu kez de iç karışıklıklarıyla gündemde. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile ülkenin doğusundaki zengin eyaletlerin muhalif valileri arasındaki görüş ayrılıkları yarın düzenlenmesi beklenen görüşmeyle çözülmeye çalışılacak. Muhalifler, Morales'in yerli halka ilişkin reformlarına karşı çıkıyorlar.
Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales ile ülkenin doğusundaki zengin eyaletlerin muhalif valileri siyasi krizin çözülmesine yönelik atılacak adımlar konusunda anlaşmaya vardı.
Hükümet karşıtı gösterilerde geçen hafta 16 çiftçinin öldüğü kuzeydeki Pando eyaletinin valisinin dün tutuklanmasına rağmen muhaliflerle Morales arasında görüşmeler yapılması konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.
Doğal gaz zengini Tarija eyaletinin valisi, görüşülecek konulara ilişkin bir anlaşmayı diğer valiler adına imzalayacağını bildirdi.
Solcu devlet başkanının reform politikalarına karşı çıkan zengin eyaletlerden Pando'da geçen hafta çiftçilerin öldüğü şiddet olaylarının ardından Morales, bu eyalette olağanüstü hal ilan etmişti.
Hükümet yanlısı yürüyüşe katılan 16 çiftçiyi öldüren kiralık katiller tutmakla suçlanan Pando valisi Leopoldo Fernandez dün tutuklanmıştı. Fernandez suçlamaları reddediyor.
Fernandez'in tutuklanmasının ardından muhaliflerin kalesi durumundaki Santa Cruz'un valisi Ruben Costas da ''yeniden barışın sağlanması için görüşmelere yönelik anlaşmayı imzalamaya karar verdiklerini'' söyledi.
Yarın başlayabileceği kaydedilen görüşmelere ilişkin varılan anlaşmaya göre, ele alınacak konular arasında valilerin bölgelerine daha fazla özerklik verilmesi talebinin de yer aldığı bildiriliyor.
Morales'in yerli halka daha fazla haklar verilmesini öngören reformlarına karşı çıkan muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde patlak veren şiddet olaylarında çoğunluğu Pando'da en az 30 kişinin öldüğü kaydediliyor.
Tarafların görüşmeleri kabul etmesiyle şiddetin dindiği ve ablukaların kaldırıldığı haber veriliyor.
Anlaşmazlıkların temelinde, Moralis'in reformları kapsayan yeni anayasa paketini Aralık ayında referanduma sunma kararı yatıyor. Morales, ülkenin zenginliklerinin yeniden paylaştırılmasını ve ülkedeki büyük yerli nüfusuna öncesinden daha fazla söz hakkı verilmesini istiyor.
Muhalefet liderleri ise Morales'in planına karşı çıkarak, etkin oldukları bölgelerin doğal gaz gelirlerinde daha fazla kontrol talep ediyor.
ABD ile ilişkiler
Bu arada Bolivya, ABD tarafından uyuşturucu ile mücadelede yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkeler listesine alındı.
Morales'in ABD'nin La Paz Büyükelçisini geçen hafta sınır dışı etmesinden sonra iki ülke arasındaki ilişkiler kötüleşmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!