"Moskova patlamasının Türkiye bağlantısı yok"

Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, Moskova metrosundaki patlamaların Türkiye bağlantısının bulunmadığını belirterek "Sözkonusu dahi olamaz" dedi. Sözcü, bu konuda Rusya Federasyonu'ndan bir talep gelmediğini de belirtti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.04.2010 - 13:56

Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, internet üzerinde düzenlediği basın toplantısında, "

Moskova metrosundaki patlamaların Türkiye bağlantısı var mı? Bu konuda Rusya Federasyon'dan bir talep var mı? yönündeki soruya da "Böyle bir bağlantı bulunmamaktadır. Sözkonusu dahi olamaz"

karşılığını verdi. Sözcü, Rusya Federasyonu'ndan bir talep gelmediğini sözlerine ekledi.

 

Büyükelçi Tan'ın dönüşüne ilişkin henüz karar yok

Özügergin, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce "soykırım" tasarının onaylanması üzerine istişareler için Ankara'ya çağrılan Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın Washington'a dönüşüne ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini belirterek bir karar alınmadığını bildirdi.

Bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinin yararlı olduğunu belirten Sözcü, "Sayın Büyükelçimizin dönüşü ile ilgili bir karar veya tarih tespit edilmiş değil" şeklinde konuştu.

Sözcü, diğer bir sorunun karşısında bu ayın ortalarında Washington'da düzenlenecek olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ABD'ye gidip gitmeyeceğinin henüz kesinleşmediğini de belirtti.

 

Ermenistan'dan talep yok

Başka bir sorunun karşısında Ermenistan'dan imzalanan protokollerin iptali veya askıya alınması yönünde resmi bir talep gelmediğini bildiren Burak Özügergin, "Türkiye'nin oyun bozanlık yaptığı" iddialar için de "Böyle bir söylemin ortaya atılması dahi doğru değildir" ifadesini de kullandı.

Burak Özügergin, Türkiye'nin Karabağ sorunu ile ilgilenmediği savlarının doğru olmadığını da vurgularken de şunları söyledi:
"Protokollerde bu hususun yeralıp almadığının tartışılması yerine, Dağlık Karabağ meselesini Kafkaslarda barış ve istikrar bakımından entegre bütünün bir parçası olarak görmeye alışmak lazım. Diğer bir deyişle, Dağlık Karabağ meselesi hallolmadan, bölgedeki sorunların çözümü mümkün olmayacaktır."

 

"AB taahütlerin yerine getirmeli"

Burak Özügergin, Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Droutsas'ın, Türkiye ziyaretinden sonra doğrudan ticaret tüzüğünün uygulanması için Rum Yönetimi'ni etkileyebileceği savlarına ilişkin olarak da Annan Planı'na ilişkin referandumun ertesinde AB'nin, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonlara son verme sözünü verdiğini anımsattı.

İzolasyonların kaldırılmadığına, tüzüğün de uygulamaya geçilmediğine işaret eden Sözcü, "Halen devam eden bu durumda kuşkusuz Rum tarafının tek yanlı olarak AB üyeliğine kabul edilmiş olmasının yarattığı olumsuz sonuçlar en önemli etkenlerden birini oluşturmaktadır" dedi.

AB'nin taahhütlerinin yerine getirilmesi konusunda Rum tarafının açıkça engelleme girişiminde bulunduğunun haberlere yansıdığını anımsatan Sözcü, "AB'nin taahhütlerini yerine getirmesi AB'nin inanılırlığını artırmak bakımından yapıcı nitelikte olur" dedi.

 

Srebrenitsa Deklerasyonu

Sırbistan Parlamentosu 30 Mart'ta 1995 yılı Temmuz ayında Srebrenica'da işlenmiş vahim suçu kınayan bir kararı kabul etmesini "önemli" bir gelişme olarak nitelendiren Sözcü, "bu gelişmeyi Sırbistan ve Bosna-Hersek halkları arasında uzlaşı sağlanması yönünde atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler