‘Mozart’la Çocuklara ‘dinlemeyi’ anlatacağız’
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın (DÇSO) kuruluşunun 11. yılında sahneye çıktığı müzikli gösteri “Mozart’ın Sihirli Dünyası” 2 Ekim’de Ankara’da sahnelenecek. DÇSO Müzik Direktörü Prof. Rengim Gökmen, çocuklara Mozart’ı tanıtıp özellikle karşındakini dinlemenin önemini anlatacaklarını söylüyor.
Genel Müzik Direktörlüğü’nü Prof. Rengim Gökmen’in üstlendiği Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) her 23 Nisan’a özel projeler üreterek, müziğe meraklı çocuklara hem klasik müzik sevdası aşılıyor hem de çocukların yaşıtlarıyla beraber bu güzel bayramı müziğin verdiği coşkuyla kutlamalarına imkân yaratıyor. 11. yılını kutlayan DÇSO, geçen 23 Nisan’da “Mozart’ın Sihirli Dünyası” adlı gösterisini seslendirmişti. Şimdi aynı gösteri 2 Ekim Pazar günü saat 14.30 ve 17.00’de Ankara MEB Şûra Salonu’nda müzikseverler ve çocuklarla buluşacak.
Şef Rengim Gökmen’in “Geçen yıllarda sahnelenenlerden daha özgün bir gösteri” olduğunu vurguladığı “Mozart’ın Sihirli Dünyası” bu özgünlüğünü disiplinlerarası ilişkinin kattığı zenginlikten alıyor aslında. Çünkü gösterinin yazar yönetmenliğini üstlenen Murat Göksu; Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasından yola çıkmış ama günün sonunda tiyatro, opera, sinema ve klasik müziğin aynı sahnede, birbirini destekler ve tamamlar şekilde sunulacağı bir gösteri çıkmış
Rengim Gökmen’in şefliğinde DÇSO, Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasından, sahnede anlatılacak masala uygun bölümleri seslendirir ve gösteriyi dahi bestecinin başka eserleriyle de zenginleştirirken, sahnede sevilen çocuk oyuncu Ata Berk Mutlu ile oyuncu Serhat Kılıç, Mozart’ın çocukluk ve yetişkinlik dönemlerini canlandıracaklar. Bir yandan başarılı opera sanatçıları DÇSO’ya sesleriyle eşlik ederken, sahnenin hemen arkasındaki beyazperdeye de eserde anlatılanları destekleyecek görüntüler düşecek.
Gösteride çocuklara Mozart’ı tanıtmayı ve onun aracılığıyla güzel mesajlar vermeyi hedeflediklerini belirten Rengim Gökmen, bu yılki gösteri için niçin Mozart’ı seçtiklerini şu sözlerle ifade ediyor: “Mozart dünya müzik tarihinin en özellikli ve en gizemli bestecisi bence. 36 yıllık bir ömre sığdırmış olduğu eserleri bugün kopya etmeye başlasanız, 36 yıla sığmaz. Mozart’ı bütün toplumların tanıması, hem kendi hem dünya müziklerini anlamaları, soyut ve yaratıcı düşünceye yaklaşabilmeleri için çok önemli bir adım.”
‘Hoşgörü, saygı ve empati’ “Etkinliğimize gelecek bütün çocuklara önemli mesajlarımız olacak. Mesela Türkiye’de aslında güçsüz olana uygulanan bir şiddet var. Kadına şiddet, çocuğa şiddet olarak sınırlamak istemiyorum. Şiddetin önüne geçmeye çalışıyoruz ama bir yandan da televizyonlarda, özellikle dizilerde şiddete dair olağanüstü kötü mesajlar veriliyor. Gösteride sadece şiddet karşıtı değil, hoşgörü, saygı, empati kavramlarına yönelik mesajlarımız da var. En önemli şey konuşmak değil, dinlemektir, diyoruz öncelikle. Dinleyeceksiniz karşınızdakini. En önemli ve en zor olan şey budur.” |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'