Muhalefet: Atama usulü

AKP'nin Mehmet Ali Şahin'i Meclis Başkanlığı'na aday göstermesi muhalefette tepki yarattı. CHP Genel Saymanı ve basın sözcüsü Mustafa Özyürek, Şahin için, "Erdoğan'ın yansıması ve gölgesi şeklinde görev yapacaktır" derken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural "Yürütmenin emrinde bir parlamento oluşturulmak isteniyor" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 03.08.2009 - 15:49
Abone Ol google-news

CHP Genel Saymanı ve Basın sözcüsü Mustafa Özyürek, AKP'nin Mehmet Ali Şahin'i Meclis Başkanlığı'na aday göstermesini "Erdoğan'ın yansıması ve gölgesi şeklinde görev yapacaktır" şeklinde değerlendirdi.

Özyürek, Meclis Başkanlığı seçimi sürecinde, AKP'nin ve Başbakan Erdoğan'ın muhalefet partilerini yok saydığını söyledi. Meclis Başkanlığı'nın sadece AKP milletvekillerini değil muhalefet partilerini de temsil eden bir makam olduğunu kaydeden Özyürek şunları söyledi:
"Bu makama seçilecek kişinin muhalefet partileriyle bir uzlaşma ve diyalogla belirlenmesi demokrasinin doğal sonucu. Ancak Başbakan 'ben adayımı belirlerim herkes oy verir' anlayışında, bu dayatmacı bir anlayıştır. Mehmet Ali Şahin, Erdoğan'ın yakın çevresinde, milli görüşün çekirdek kadrosunda yer almış bir isim. Onun için Başbakanın arzusuna göre adaylığı kesinleştiği için Başbakan ne derse onu yapmaya özen gösterecek.Erdoğan'ın yansıması ve gölgesi şeklinde görev yapacaktır."

 

"Görünen köy kılavuz istemez"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural "Yürütmenin emrinde bir parlamento oluşturulmak istendiğini gösteren bir tablo. Görünen köy kılavuz istemez" diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin'in kendi istek ve arzusuyla aday olmadığını, AKP içindeki 'derin koalisyon' tarafından aday gösterildiğini kaydeden Vural, "AKP sanki grup başkanvekilini seçiyormuş gibi bir yöntem izledi. Bu demokrasiden ne kadar uzak olduklarını gösteren bir tavır. Yürütmenin emrinde bir parlamento oluşturulmak istendiğini gösteren bir tablo. Görünen köy kılavuz istemez" diye konuştu.

Şahin'in aday olmadığını, Meclis Başkanı'nın 'atama' usulüyle belirlendiğini de ifade eden Vural, "Parlamento'nun yürütme karşısında saygınlığını, bağımsızlığını, etkinliğini nasıl koruyacak? Bunlar sözde demokrat. TBMM'de partilerin Meclis Başkanı'nı seçmek için görüş almayan hükümet teröristbaşıyla müzakere arayışına giriyor. Öcalan'la görüşmek bunlara göre demokratlık ama bu milletin oylarıyla parlamentoya gelmiş siyasi partilerle diyalog arayışına gerek yok. İşte bunların anlayışı bu. Bu tavır parlamentonun saygınlığına vurulmuş bir darbedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler