Muhalifler ‘ittifak’ peşinde. İşte aday isimler

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “olağanüstü kurultay” kararını açıklamasının ardından, CHP’de “kurultay kulisi kazanı” kaynamaya başladı.

Yayınlanma: 15.08.2014 - 21:41
Abone Ol google-news

 

Kılıçdaroğlu’nun “jet kurultay” kararının ardından parti içinde adaylık kulisleri de yoğunlaştı. Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin yanısıra, ulusalcı kanatta yer alan Emine Ülker Tarhan, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Millevtekili Umut Oran ve eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın adı adaylar arasında geçiyor. TBB Başkanlığı’na seçilince CHP PM üyeliğinden istifa eden Feyzioğlu’nun halen parti üyesi olduğu için adaylığının önünde bir engel bulunmuyor. “Çok adaylı” yarışta, yeterli imza bulamamaktan kaygı duyan muhalifler, Kılıçdaroğlu’nun karşısına “tek aday”la çıkmak için yoğun kulis yapıyor. Liderlik yarışının ilk işaretini veren İnce, hem ulusalcıların hem de Baykal’ın desteğini alma hesabı yapıyor. Emine Ülker Tarhan’ın adaylık konusunda istekli olduğu, ancak tüm muhaliflerin İnce’nin üzerinde uzlaşması halinde adaylık yarışına girmeyeceği belirtiliyor. Parti kulislerinde dile getirilen bir başka iddia ise Deniz Baykal’ın adaylık için nabız yokladığı yönünde. Seçim sonuçlarından memnuniyetsiz olan ancak şimdiye kadar bir açıklama da yapmayan Baykal’ın İnce’ye destek görüntüsü vermekle birlikte kendi adaylığı için de nabız yokladığı, yoğun bir görüşme trafiği
yürüttüğü, hatta eski Genel Sekreter Önder Sav’la da dirsek temasında olduğu ileri sürülüyor. Bu nedenle Baykal’ın ilk başta herhangi bir aday lehine açık tavır koymayacağı dile getiriliyor. Ancak Baykal’ın “seçilme garantisi” görmeden adaylık çıkışı yapmayacağına dikkat çekiliyor. Adı adaylık için geçen Emine Ülker Tarhan, kurultayda CHP’nin tabanının en iyi kararı vereceğine inandığını ve şimdilik bir açıklama yapmayacağını belirterek, görüşmelerini sürdürdüğünü ve bir kaç gün içinde bir karara varıp açıklama yapacağını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise CHP’nin ideolojik olarak yenilenmeye ve tazelenmeye gereksinimi olduğunu belirterek,  “Kişiler üzerinden mesaj vermeyi doğru bulmuyorum. CHP katılımcılık ve istişareye dönük bir ideoloji üretmeli, iktidar alternatifi haline gelmeyi tartışmalı, yeni bir umut haline gelebilmeli. Bunların da başta PM olmak üzere partinin yetkili organlarında görüşülmesi tartışılması gerekir” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun avantajları

Kurultay yarışında bugünkü delege tablosunda CHP Liderinin koltuğunu kaybetmesinin ise oldukça güç olduğu ifade ediliyor. Delege dengeleri, genel merkezin örgütlerdeki ağırlığı, ulusalcıların tabanda etkisiz olması, Kılıçdaroğlu’nun avantajları olarak görülüyor. CHP’de birçok il başkanından da şimdiden Kılıçdaroğlu’a destek açıklamaları gelmeye başladı.

Eskilerden istifa çağrısı

CHP’li eski 50 milletvekili de Kemal Kılıçdaroğlu’na “istifa” çağrısı yaptı. Çoğunluğu Deniz Baykal ve Önder Sav’a yakın isimlerden oluşan Kemal Anadol, Bülent Baratalı, Şahin Mengü, Zekeriya Akıncı, Tuncay Ercenk, Ufuk Özkan, Ergün Aydoğan, Tacidar Seyhan, Onur Öymen’in de imzasının bulunduğu açıklamada Kılıçdaroğlu’nun Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstererek “risk aldığı”nı söylediği anımsatılarak, “Riskin bedelini ödemeli ve
istifa etmeli” çağrısı yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler