Muhalifler Yeşil Meydan'da

Trablus'un büyük bölümünde kontrolü ele alan muhalif güçler, ağır silahlar bulunan araçlarıyla geldikleri ünlü Yeşil Meydan'da gövde gösterisi yapıyor.

Yayınlanma: 24.08.2011 - 18:27
Abone Ol google-news

AA muhabirinin izlenimlerine göre, Trablus'un batı kesiminin tamamen muhaliflerin elinde olduğu, şehir merkezinde de devlet otoritesinin ortadan kalktığı görülüyor.

Çoğunluğu gençlerden oluşan silahlı muhalifler, ana caddelerde barikat kurarak pasaport ve kimlik kontrolü yapıyorlar.

Kenar semtlerin cadde ve sokaklarında nadiren insana rastlanırken, Trablus merkezinde insan ve araç yoğunluğu artıyor.

Muhalifler, lüks otellerin, kamu binaları, bankalar, tarihi ve modern çarşıların çevrelediği ünlü Yeşil Meydan'da ağır silahlarla havaya ateş açarak zafer kutlamaları yapıyor.

Muhalif askerlerin kutlamalarına, otomobilleriyle Yeşil Meydan'a gelen çocuklu ailer de tekbir ve Kaddafi aleyhtarı sloganlarla destek veriyor.

Trabluslular, ülkelerinde artık Kaddafisiz bir dönemin başladığını, hürriyetlerini kazandıklarını ifade ediyorlar.

''Yaşasın Özgür Libya'' ve ''Özgürlüğümüzden vazgeçmeyiz'' şeklinde sloganlar atan bazı Libyalılar, yakın zamanda ülkenin Kaddafi güçlerinden tamamen arındığını tüm dünyaya deklare edeceklerine olan inançlarını dile getiriyorlar.

Öte yandan, Libya genelinde sadece Buslim'in Kaddafi güçlerinin kontrolü altında olduğu, Aziziye'nin tamamının, Trablus'un ise yüzde 80'inin muhaliflerin eline geçtiği ifade ediliyor.
Kaddafi'nin nerede olduğuna dair sorular ise hala net şekilde yanıtlanamıyor.

Diğer taraftan, dünkü çatışmalarda yaralananların tedavileri ise sürüyor.

Kentin batı yakasında bulunan Al Ardelos Hastanesi'ne dünkü çatışmalarda 150 yaralının getirildiği, bunlardan 15'inin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Dr. Abdul Rauf, hastanede çok sayıda yaralıyı tedavi ettiklerini, ancak ilaç ve doktor sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

İhtiyaç duyulan tıbbi malzemeleri bağışçıların temin ettiğine dikkati çeken Rauf, çatışmaların sürmesi halinde yaralılara tıbbi müdahalede zorlanacaklarını anlattı.

Rauf, şu an bir savaş ortamında olduklarını, gıda ürünü ve tıbbi malzeme güçlüğü yaşanmasını normal karşıladıklarını ifade ederek, ''Kentin büyük bölümü sivillerin eline geçmiş durumda. Yakında her şeyin normale döneceğini umut ediyoruz'' dedi.

Muhalif askerlerden Mohammed Ashaen de Hey Al Ardelos Yolu'nda Kaddafi'nin paralı askerleriyle karşı karşıya geldiklerini, çıkan çatışmada 4'ünü öldürdüklerini kaydetti.

Ashaen, dünkü çatışmaların ardından kentte sessizliğin hakim olduğunu, Trablus'ta bugün herhangi bir silahlı mücadele yaşandığını duymadığını sözlerine ekledi.
 

Bu arada, son günlerdeki gelişmelerin ardından çok sayıda yabancı gazeteci de Trablus'ta bulunuyor. Ancak, şehirde birkaç otel hizmet verdiği için oda bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Otellerde yeterli eleman olmadığından, yetersiz resepsiyon hizmetleri nedeniyle müşteriler saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

 

Muhalif kuvvetler Kaddafi'nin yakınlarını arıyor

Trablus'ta kontrolü sağlayan muhalif güçler, Kaddafi'nin yakınlarını arıyor.

Türk ve yabancı gazetecilerin kaldığı kent merkezinde bulunan Corinthia Otel'in çevresini kuşatan silahlı bir grup muhalif, silahlarla otele girerek katlara yöneldiler.

Otel yönetimi ve resepsiyonu da kontrol eden silahlı muhalif grup, Kaddafi'nin oğlunu aradıklarını ifade ettiler.

Otelde arama yapan grup, gazetecilere herhangi bir olumsuz müdahalede bulunmadı.

Kent merkezi ve otel çevresinde makineli tüfek sesleri duyulmaya başlandı.

Kaddafi'ye ait olduğu sanılan iki adet tablo ve Libya bayraklarını alan silahlı grup Kaddafi'nin oğlunu bulamadan otelden ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler