Muharrem İnce'nin heyetine Yunanistan engeli

Yunanistan, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye geçiş izni verirken, İnce'nin heyetinde bulunan bazı milletvekilleri, belediye başkanları ile gazetecilerin geçişine izin vermedi. Yunan polisi sınırda, heyeti diplomatik olarak kabul ettiğini, ziyaret için Dış işleri Bakalığı'ndan izin alınmadığını iddia ederek girişe izin verilemeyeceğini belirtti.

Yayınlanma: 31.05.2018 - 14:12
Muharrem İnce'nin heyetine Yunanistan engeli
Abone Ol google-news

<video:986734>

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Yunanistan ve Bulgaristan’daki Türk azınlığıyla buluşmak üzere dün Batı Trakya’ya bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İnce ile programı takip etmek isteyen CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP Antalya milletvekili Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile bir grup basın mensubu, İpsala sınır kapısından, ‘diplomatik ziyaret olması ve dışişleri bakanlığından izin alınmaması’ gerekçe gösterilerek Yunanistan’a alınmadı. Yaklaşık iki saat sınır kapısında bekleyen milletvekilleri ve gazeteciler, İnce’nin Bulgaristan Kırcaali’deki programını takip edebilmek için Kapıkule’ye hareket etti. İpsala’da kapıda yaşananlara tepki gösteren CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, “Diplomatik pasaportumuz olmasına karşın bizi almamalarının gerekçesi yok. Bu Türkiye’nin dış işlerinin ne kadar itibarsız olduğunun göstergesidir. Bu durumu diplomatik bir skandal olarak görüyoruz” dedi.

Yoğun ilgi

İnce, dün, Batı Trakya turu için sabah saatlerinde bir grup partili ve basın mensubuyla İstanbul’dan karayolu ile Yunanistan Gümülcine ve Bulgaristan Kırcaali için hareket etti. İnce’ye ziyareti sırasında Bircan, Akaydın, Soyer, Özcan, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve Türkiye’den bir grup gazeteci eşlik etti. İpsala gümrük kapısında yurttaşların yoğun ilgisi gösterdiği İnce, kendisini bekleyen yurttaşlarla fotoğraf çektirdi. İnce “Türkiye’ye güvence Muharrem İnce” sloganlarıyla, Yunanistan’a girdi. İnce yanındaki gruptan beş kişiyle ülkeye alındı.

Gruba izin yok

Grupta yer alan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Erine Milletvekili Erdin Bircan, Antalya Milletvekili Prof. Mustafa Akaydın ve bir grup gazeteciden oluşan yaklaşık 30 kişi, sınırda, yaklaşık 2 saat, pasaportları alınarak bekletildi. Ardından, ziyaretin diplomatik olduğu, bu nedenle Yunan Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi gerektiği belirtilerek, bu izin alınmadığı için ülkeye girişlerine izin verilmedi. Vizeleriyle turist olarak ülkeye geçmek isteyen gruba bu şekilde giriş izni de verilmedi. Grup daha sonra Bulgaristan programını takip edebilmek için Kapıkule’ye geçti.

Uygulamaya tepki

Erdin Bircan, “Biz siyaset yapmaya değil, ziyarete gidiyorduk. Normalde bir dakika süren işlem, diplomatik pasaportta 15-20 dakika sürüyor. Diplomatik pasaport ile bizi almamalarının gerekçesi yok. Nedir bu? Türkiye’deki dışilerinin maalesef ne kadar itibarsız olduğunu burada hep beraber görüyorsunuz” diye konuştu. Prof. Mustafa Akaydın ise AKP hükümetini eleştirerek, şunları söyledi: “Almanya’ya, Hollanda’ya ‘Ey ey’ diye bağıracağına gelip görmüş olsun. İki milletvekili diplomatik pasaport ile giriş yapamıyor. Bunu diplomatik bir skandal olarak değerlendiriyoruz. Yunan gümrük polisinin davranışını yorumlayamadık. Bize söyledikleri, ‘Muharrem beyin beş kişilik listesi var. Dışişleri Bakanlığı’ndan geçiş izni almışlar. Biz sizi onlarla beraber değerlendiriyoruz’ dediler. Biz de dedik ki, onlarla beraber değerlendirmenize gerek yok. Bizim Avrupa’ya elimizdeki pasaportla giriş hakkımız var. ‘Hayır’ dediler. İki saat bekledik. Bu çok ayıp birşey. Dışişleri Bakanlığı’nın teşebbüste bulunması lazım. Burada milletvekillerimiz var. Belediye başkanlarımız var. Gazeteci arkadaşlarımız var. Hepimizin de giriş hakkı var. Artık gereğini ilgililere bırakıyoruz.”

KUTU: İnce’nin programı

İnce, Yunanistan’da Gümülcine Başkonsolosluğu, Gümülcine Türk Gençler Birliği, Gümülcine Türk Öğretmenler Birliği, Gümülcine Çukurkahve ve Dr. Sadık Ahmet’in mezarını ziyaret edecek. Ardından Bulgaristan Kırcaali’ye hareket ederek, Kırcaali Belediyesi ve Türk Kardeş Belediyeleri iftarına katılması bekleniyor.

<haber-yatay:986568>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler