Mülk sahiplerine dayanışma çağrısı…
Konuk Yazar: İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Cumhuriyet Ege için yazdı...
Türkiye ekonomik anlamda zor bir dönemden geçmektedir. Gerek ülke coğrafyasının getirdiği koşulların etkisi, gerek iç talepte üretim ve tüketim deseninin uyuşmaması, ithal ürünlerin yoğun kullanımı, gerekse turizm sektörü başta olmak üzere iç dinamiklerden beklenen verimin alınamaması gibi pek çok nedenler, Türkiye’ye sosyal ve ekonomik alanda sıkıntılı günler yaşatmaktadır.
Bu noktada geçmişten edindiğimiz tecrübelerin ışığında, Türk halkının birbirine kenetlenerek her türlü güçlüğün üstesinden gelebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Mühim olan birlik beraberliğimizi korumak, toplum içinde yardımlaşma ve dayanışma duygusun hakim kılmak olacaktır.
Dostunuza destek olun
Bu çerçevede, bir süre önce mülk sahiplerine yönelik yaptığımız çağrıyı tekrarlamakta yarar görüyorum. İşyerini veya evini esnaf sanatkârlara kiralayan mülk sahiplerinden beklentimiz, sözleşmelerin bittiği dönemlerde kira artışları konusunda bize destek olmalarıdır. İşyerinde veya evinde kirada oturan esnaf sanatkârımızın kiralarında artış yapmamaları en azından artışları minimum seviyede tutmalarıdır.
Bir mülkünüzde esnaf sanatkâr olan bir kiracınız uzun yıllar kalıyorsa ve size ödemelerini aksatmıyorsa, kiracınızla uyumlu ve sorunsuz bir dönem geçiriyorsanız, yeni dönemde kiranızı dondurun veya minimum seviyede artırın. Zaten 15-20 yıllık kiracınız varsa onunla sorununuz yok demektir. Onunla bir yakınlık, bir bağ, dostluk ilişkisi kurmuşsunuz demektir. O zaman dostunuza yardımcı olun.
Ekonomideki sıkışıklıktan dolayı küçük işletmelerin iş potansiyelleri çok düşük seviyelerde kalmaktadır. Üyelerimiz bu sıkışık ortamda mevcut kiralarını bile ödemekte zorlanmaktadırlar.
Öde yandan, şehrin en gözde noktalarında bile pek çok dükkânın aylarca boş kaldığı görülmektedir. Yüksek kira bedelleri nedeniyle mülk sahipleriyle anlaşamayan kiracıların, işyerini kiralamaya devam etse bile çarkı döndüremediği için kısa sürede dükkânı boşaltmak zorunda ya da işini kapatma noktasına gelen esnafın boşalttığı işyerlerinin uzun süre kiracı beklemesi, ekonomik işleyişi de olumsuz etkilemektedir.
Mülk sahiplerinin de geliri kısılmakta, piyasalara negatif psikoloji hâkim olmakta, ticari sirkülasyonun canlanması için çaba sarf edenlerin cesaretleri kırılmaktadır.
Karşılıklı anlayış
Netice itibarıyla, mülk sahiplerinin kiracılarına, devletin de özveride bulunan mülk sahiplerine destek olmasının, orta vadede gözle görülür bir rahatlama sağlayacağına inanıyoruz.
Kanunen kira artışları, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını geçmeyecek, bu oran temel alınacak şekilde kiracı ile mülk sahibinin anlaşması ile şekillenmektedir. Biz de gerek evini gerekse işyerini esnaf sanatkâra kiralayan mülk sahiplerinin kira bedellerinde ve artışlarında özveride bulunmalarını, anlayışlı olmalarını, üreten, istihdam yaratan ancak sermayesi sınırlı olan küçük işletmeleri desteklemelerini, bu şekilde de memleketin ekonomik mücadelesine katkı koymalarını istiyoruz.
Doğal olarak bu bağlamda özveride bulunan mülk sahiplerinin de ödüllendirilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Devlet de diğer mülk sahiplerini özendirmek için, fedakârlıklarda bulunanlara gerek gelir vergilerinde gerekse emlak harç ve vergilerinde kolaylıklar getirmelidir. Bu şekilde toplumsal dayanışmaya katılanların sayısını artırmanın yolları aranmalıdır.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı