Multiple skleroz'un gizemi çözülüyor mu?

Amiloid beta protein maddesi Alzheimer hastalığında, beyin hücrelerinin ölümünde etkili. Fakat Amerikalılar şimdi aynı moleküllerin Multiple skleroz (MS) hastalarının beynindeki hücreler üzerindeki dolaylı koruyucu etkisini keşfetti.

Multiple skleroz'un gizemi çözülüyor mu?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.08.2012 - 09:17

Bağışıklık sistemi üzerinde iltihap önleyici etki yapan peptitler, farelerde MS semptomlarının gelişimini önlemiş. Hatta hasta hayvanların karnına aşılanan amiloid beta, bazı durumlarda felci bile iyileştirmiş (Science Translational Medicine). Eğer bu doğrulanırsa, otobağışıklık hastalığı için yeni terapiler geliştirilebilir.

İlk kez amiloid betanın iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu kanıtladık, diyor Stanford Üniversitesi’nden Lawrence Steinman. 40 veya 42 aminoasitle yapılanmış peptitler, sinir hücrelerine zarar verdikleri için Alzheimer araştırmalarının odağında. Daha önceki araştırmalarda, amiloid betanın, Multiple skleroz hastalarının hasarlı beyin bölgelerinde biriktiği görülmüştü. Bu hastalığın sebebi hatalı çalışan bağışıklık hücreleridir. Bunlar sinir hücrelerindeki uzantıların yalıtıcı kılıflarına saldırarak, sinyal aktarımını bozuyor. Bunun sonucunda ise görme ve duyu bozukluğu ve felç gibi semptomlar ortaya çıkıyor.

MS benzeri hastalığa sahip farelerle çalışan araştırmacılar, amiloid beta enjeksiyonunun MS semptomları üzerindeki etkisini kontrol etmiş. Beklenenin aksine bu tedavi hastalığı kötüleştirmek yerine iyileştirmiş. Hareket bozukluklarının gelişimi yavaşlamış hatta bazı durumlarda tamamen durmuş. Felcin semptomları ise kısa süre sonra iyileşmiş. Anlaşıldığı üzere aşılanan peptitler beyne işlememekte, çünkü beyinde birikimler saptanmamış. Peptitler, bağışıklık sisteminin reaksiyonunu etkileyerek etki gösteriyor. Peptit üretemeyecek şekilde değişimden geçirilen farelerde, MS çok şiddetli geçmeye başlamış ve hayvanları daha kısa süre içinde öldürmüş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon