Mursi: Kutuplaşma ülkeyi tehdit etmekte
Mursi, ''Devrim tüm Mısırlıların devrimidir, kanlarımızla bu devrimi yaptık. Ancak şimdi, kutuplaşma, yeni doğmuş demokrasimizi ve ülkemizi tehdit etmektedir. Bunu hiç birimiz istemeyiz" diyerek halka seslendi.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göreve gelişinin 1. yıl dönümü olan 30 Haziran'da düzenlenmesi planlanan protesto gösterileri öncesi halka seslendi.
Konuşmasına, ''Rabbim göğsüme genişlik ver. İşimi bana kolaylaştır. Dilimdeki bağı çöz ki sözümü iyi anlasınlar'' ayetiyle başlayan Mursi, ülkenin içinden geçtiği zor dönemi ve bir yıl içinde yapılan icraatları anlatarak, demokrasi ve eşitlik vurgusu yaptı.
''Devrim şehitleri''ni selamlayan Mursi, Tahrir Meydanı'nda zor zamanlarda sorumluluk almasının üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlatarak, Başkan kimliğinden önce bir vatandaş olarak halkın önüne çıktığını söyledi.
Şeffaf ve açık bir konuşma yapacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Mursi, onlarca yıldır baskıcı, zalim ve yolsuzluklarla anılan hükümeti nasıl değiştirebileceklerinin hayalini kurduklarını, hep beraber, yekvücut olarak, zulmün, hırsızlığın karşısına geçip sistemi devirdiklerini hatırlattı ve devrimin ilkelerine saygılı olunması gerektiğini kaydetti. Mursi, şöyle devam etti:
''Her devrimin düşmanları vardır, her ulus gibi bizim de önümüzde engeller bulunmaktadır. Mısırlılar olarak tüm bu engelleri birlikte aşacağımıza inanıyorum. Tek isteğim, birbirimizi anlamamız, olumlu yönleri görüp, olumsuz yönleri tartışıyor olabilmemizdir. Bugün neleri başardığımızı, nelerde başarısız olduğumuzu ve tüm Mısırlılar için hedeflerimizi açıklayacağız. Bir yıllık deneyimimiz bize, devrimin hedeflerine ulaşabilmesi için hızlı ve kökten reformların yapılmasının gerekliliğini gösterdi. Devrim tüm Mısırlıların devrimidir, kanlarımızla bu devrimi yaptık. Ancak şimdi, kutuplaşma, yeni doğmuş demokrasimizi ve ülkemizi tehdit etmektedir. Bunu hiç birimiz istemeyiz. Ekonomik vaatlerde gecikmeler olmuşsa bunda istikrarı tehdit eden etkenleri incelememiz gerekir.''
''Bazen doğru şeyler, bazen yanlış şeyler yaptım''
Yönetimi sırasında hatalar yaptığını kabul eden Mursi, ''Hep danıştım, bazen doğru şeyler, bazen yanlış şeyler yaptım. Yanlışların düzeltilmesi zorunludur. Hatalarda ısrar etmeyeceğim, uzun yıllar akademik çalışmalar yaptım ve insanın hata yapabileceğinin bilincindeyim. Bazıları eski rejimin destekçisiyken kendini devrimci gibi gösteriyor. Dışarıda ve içeride devrimin düşmanları var, bazıları yolsuzluk, sahtekarlık ve zulüm günlerinin geri gelmesini istiyor. Bazıları sandıktan çıkan sonuçlara bakıp hemen demokrasiye yüz çevirdi'' diye konuştu.
''Muhalefetin güçlenmesini destekliyoruz''
Mursi, gerçek muhalefetle eski rejimin geri gelmesini isteyenler arasında ayrım yapılmasının zorunlu olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
''Bizler bu ülkeyi seven gerçek muhaliflerin güçlenmesini ve bu şekilde demokrasinin yerleşmesini destekliyoruz. Gençlik hareketleri devrimden sonra siyasi partilerde kendine yer bulamadı, birçok yetenekli insan yeteneklerini ülkenin ilerlemesi için kullanamadı. Bizler her valinin kendisine gençlerden yardımcı edinmesi kanunu üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Kesinlikle barışçıl gösteri yapanla 'baltacı'ları birbirinden ayırmak gerekir. Gösterilerinizi sesinizi duyurmak ve bizi daha iyiye sevk etmek için yapın, kaos çıkmasına izin vermeyin. Onurlu muhaliflerin eski rejim taraftarlarıyla ortak hareket etmemesini umuyorum. Bizler muhalefete de yönetimde yer vermenin yollarını aradık, bazıları kabul etti, bazıları ise eski rejimle hareket etmeyi seçti. Gösteriler için diyorum, her türlü güvenlik önlemleri alınacaktır, bu rejimi korumak için değil, devletin saygınlığı için ve istikrar için yapılacaktır. Devlet müesseslerini yıkmayı hedeflemek, diyalogdan kaçmak, şiddet çağrıları yapmak demokrasi midir?''
"Özgürlüklere hep saygılı oldum"
Özgürlüklere saygılı olduğunu ve basına asla baskı kurmadığını anlatan Cumhurbaşkanı Mursi, şöyle devam etti:
''Çıkardığım ilk kanunda basın özgürlüğünde büyük açılımlar yaptım. Yönetimde olduğum sürece kimse düşüncelerinden dolayı tutuklanmadı, yargı üzerinde asla tahakküm kurmadım. Askeri yargılamalarda haksız yere tutuklanan bütün siviller serbest bırakıldı, şimdi düşüncelerinden dolayı tutuklu bulunan kimse bulunmuyor. Özgürlükleri asla kısıtlamadım ama özgürlük adı altında utanç verici hakaretlere maruz kaldım. Ahmed Şefik, sistemi gayrimeşru yollarla yıkmak istediği için adalet tarafından aranmaktadır. Ancak iftiralarını hala sürdürüyor.''
"Anayasa kutsal kitap değil"
Mursi, yönetime geldiklerinden beri, her anlamda başarısız olmaları için çok fazla çaba sarf edildiğini vurgulayarak, uzun uğraşlar ve istişareler sonunda yeni anayasayı oluşturduklarını anımsattı. Mursi, "Bizler Mısır Anayasası'nı yaptığımız için gururluyuz, içinde değiştirilmesi gereken yerler varsa da değiştirilir, anayasalar kutsal kitaplar değildir'' değerlendirmesinde bulundu.
Ülkedeki ekonomik gelişmelere de değinen Mursi, şunları kaydetti:
''Mübarek döneminde, 32 aile Mısır ekonomisinde hakimiyet kurmuştu. Biz herkesin ekonomik gelirinin yükselmesi için uğraş veriyoruz. Yönetime geldikten sonra, 60 yılda yapılmayan maaş artışlarında bulunduk. Mübarek döneminde 20 milyon Mısırlı fakirlik sınırının altında yaşıyordu, böyle bir yönetimi devraldık. Sina'da kalkınma projeleri başlattık. Biz yönetime geldiğimizde iç ve dış borç toplamı 212 milyara ulaşmıştı. Eski rejim gazı iki dolara satıp, işlenmişini 12 dolara satın alıyordu, bunları engelledik. Her gün mazot sıralarını izliyorum ve samimiyim, ben de çıkıp halkım gibi sırada beklemek istiyorum. Bize 'Süveyş Kanalı'nı sattılar, piramitleri kiralayacaklar' dediler. Biz değil eski rejim yetkilileri bu ülkenin topraklarını sattı, halkın ekmeğini çalıp sattılar. Ülkenin ilerlemesini geciktirdiniz ve hala eski günlere dönmek istiyorsunuz, haramdır. Devrim, bir damla suyu, bir zerreyi çalmak isteyene dahi izin vermeyecektir.''
"Eski rejim yanlıları"na tolerans göstermeyeceklerini bildiren Mursi, şöyle devam etti:
"Bu onları hapsedeceğimiz anlamına gelmiyor ancak onların kaos çıkarmasına da izin vermeyeceğiz. Güvenliği ülkemiz için sağlayacağız, rejimi korumak için değil. İçişleri Bakanına, 'baltacı'larla mücadele için özel bir birim kurması yönünde talimat verdim. Ayrıca bakanlara ve valilere bu hafta içinde krize neden olan her yetkiliyi görevden almaları yönünde talimat da verdik. Bazıları devletin askerle arasının kötü olmasını istiyor. Ordu da diğer müessesler gibi devlet başkanına bağlıdır. Mısır ordusu bu ülkenin koruyucu kalkanıydı ve öyle olmaya devam edecek. Kimse ordu ve polis rolüne soyunmasın, güvenliği güvenlik güçleri sağlayacaktır."
Mursi, ülkesinde eski yönetime yakın kimi kişilerin yaptığı usulsüzlükleri dile getirerek, "Bunlar kendilerine gelmezse, çok sert tedbirler alacağım" dedi.
Eski Başsavcı'nın görevden alınmasına değinen Mursi, bunun "Devrimin isteklerinden biri" olduğunu ifade ederek, "Başsavcı görevden alındı, şimdi kalkmış eski savcıyı istiyorlar" diyerek, bu durumu eleştirdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, ülkesinde yaşanan sosyal ve ekonomik bazı sorunların sebeplerini anlatarak, "İstikrarsızlıktan dolayı yılda yaklaşık 15 milyar dolarlık zararımız oluyor" diye konuştu.
''Ulusal diyalog için elimizi uzatıyoruz''
Muhalefetin bazı kesimlerinin uzlaşmaz tutumunun ülkeyi kutuplaşmaya götürdüğünü savunan Mursi, ''Demokrasi şeffaf seçimlerin sonuçlarına şaibeli yaklaşmak mıdır? demokrasi devlet müesseselerini yıkmak mıdır? Yakında parlamento seçimleri olacak, hükümet hoşunuza gitmiyorsa, seçime katılıp hükümeti kurun. Demokrasi sandıktan geçer. Elimizi uzatıyoruz, ulusal diyalog için hazırız. Her kesimin yer aldığı yüksek ulusal diyalog komisyonu oluşturulması çağrısı yapıyorum.Tüm partiler ve siyasiler, yarın davetlimdir. Birlikte oturup görüşelim, anayasayla ilgili tekliflerini sunsunlar. Bütün siyasi partileri, anayasa komisyonu kurmaya davet ediyorum. Komisyonun uzlaşarak aldığı kararları uygulayacağım'' şeklinde konuştu.
Mısır'ın kuşatılmasını ve baskı altında tutulmasını isteyen dış güçlerin bulunduğunu iddia eden Mursi, bazı "kardeş Arap ülkeleri"nin de bu oluşumun içinde yer aldığını öne sürdü.
Ülkesindeki Hristiyanlara da seslenen Mursi, ''Hristiyan kardeşlerimizle aramızı ayıran eski rejimden kalma korkuların ne kadar büyük olduğunu anlıyorum. Yüzyıllardan beri aramızda var olan sevgi ve muhabbete dönmek istiyoruz" dedi.
Mursi, gençlere yönelik planladıkları bazı çalışmaları da anlatarak, "Gençlerin ülkenin yönetiminde söz sahibi olabilmeleri için düzenli bir mekanizma kurulması yönünde karar aldım" şeklinde konuştu.
Muhammed Mursi, 1 yıllık süreçte sağlık, sosyal, eğitim ve tarım ile toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik yaptıkları çalışmalardan da bahsetti.
Konuşmasında basına da uyarılarda bulunan Mursi, basının kışkırtıcı haber yapmamasını ve objektif olmasını istedi.
Yaklaşık 2,5 saat süren konuşmasında zaman zaman espri yapan ve ara ara Mısır'ın yerel lehçesiyle de konuşan Mursi, ordu ve emniyet birimleriyle bazı bakanlıkların çalışmalarını da övdü.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Kahire Uluslararası Toplantı Merkezi"ndeki konuşmasını, Başbakan Hişam Kandil ve Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi'nin bulunduğu bakanlar kurulu üyeleri ile bir çok yetkili salonda takip etti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması