Mursi yasama hakkını geri mi alacak?

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Yüksek Askeri Konsey tarafından alınan yetkilerini geri alacağı iddia edildi.

Yayınlanma: 13.07.2012 - 16:02
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığına yakın güvenilir kaynaklar, Muhammed Mursi'nin gelecek hafta geçici anayasaya ek madde ekleyerek yasama hakkını geri alacağını ileri sürdü.

Kaynaklar, Mursi'nin, yasama hakkını alması halinde anayasa yazım komisyonu oluşturabilme ve Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilen Halk Meclisi'ni geçici olarak toplayabilme yetkisine sahip olacağını savunuyor.

Yüksek Askeri Konseyi, Anayasa Mahkemesi'nin Halk Meclisi'ni feshetme kararının ardından, geçici anayasaya eklediği ek madde ile kendisine yasama yetkisi vermiş, cumhurbaşkanının yetkilerini daraltmıştı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, geçen hafta Halk Meclisi'nin yeniden toplanmasına karar vermiş, Anayasa Mahkemesi ise bu kararı durdurmuştu.

 

"HAP bakanlıkların yüzde 40'ına sahip olacak" iddiası

Mısır'da hükümet kurulması yönündeki çalışmalar sürerken, kurulacak bir koalisyon hükümetinde Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) bakanlıkların yüzde 40'ına sahip olacağı iddia edildi.

Güvenilir kaynaklar, Mısır'da hükümet kabinesinin şu isimlerden oluşacağını ileri sürdü:
''Sağlık Bakanı Dr. Muhammed Ğanim, Milli Eğitim Bakanı Dr. Üsame İbrahim, İçişleri Bakanı Tuğgeneral Hamid Abdullah veya Tuğgeneral Adil Afifi, Maliye Bakanı Said el-Hüseyni, Kalkınma Bakanı iş adamı Hasan Malik, Kültür Bakanı Muhammed Abdulmenam es-Savi, Adalet Bakanı danışman Hüsam el-Ğiryani, Dışişleri Bakanı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Abdullah el-Eşal, Gençlik ve Spor Bakanı Devrimin Yarını Partisi Başkanı Eymen Nur, Enformasyon Bakanı El-Bariz Hamdi Kandil, Yüksek Öğretim Bakanı Kimya Profesörü Ahmed Zevil.''

Kaynaklar, HAP ve Nur Partisi'nin, İmad Abdulğaffur'un Devletin Yerel Kalkınması Bakanı, Margaret Arız'ın Uluslararası İşbirliği Bakanı, Dr. Hamdi el-Azim'in Sanayi ve Ticaret Bakanı olması konusunda uzlaşmaya vardığı, Münir Fahri'nin de Turizm Bakanlığı için ikna edilmeye çalışıldığını öne sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler