Mursi'ye yandaş medya

Mısır'da Müslüman Kardeşler'den oluşan Şûra Meclisi, gazetelerin başına İslamcıları getirdi.

Yayınlanma: 10.08.2012 - 15:40
Abone Ol google-news

Mısır’da İslamcı hükümet, devlet kontrolündeki basın üzerinde kadrolaşma harekâtı başlattı. Parlamentonun üst kanadı Şûra Meclisi’nin, devlet kontrolündeki yayınlara çoğu İslamcı görüşleriyle bilinen isimleri ataması ülkedeki gazetecilerin, basın yayın örgütlerinin sert tepkisine neden oldu. Bazı gazetelerde köşe yazarları dün protesto olarak köşelerini boş bıraktı.

Çoğu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi de destekleyen Müslüman Kardeşler üyelerinden oluşan Şûra’nın önceki gün devlet kontrolündeki medya kuruluşları için yeni 50 editör ataması ülkede tartışmalara yol açtı. Şûra’nın atama yaptığı koltuklar arasında ülkenin tanınmış resmi gazeteleri El Ahram ve El Cumhuriye’nin genel yayın yönetmenliği, editörlüğü de var. Yeni isimlerin çoğunun İslamcı görüşleriyle tanındıklarına işaret ediliyor. AP ajansının haberinde Müslüman Kardeşler’in kendileri ve Mursi hakkında devlet medyasında olumsuz haberlere yer verilmesinden dolayı rahatsız oldukları kaydedildi.

Şûra Meclisi’nden “gazetelerden elini çekmesi”ni isteyen Mısır Gazeteciler Sendikası protesto için grev başlattı. Mısır’da dün kimi gazetenin köşe yazarı da protestolara katıldı. Bazı bağımsız gazetelerde köşe yazarları tepkilerini kısaca ifade eden notlarını yazarak sütunlarını boş bıraktı. Köşe yazarları, atamaların Müslüman Kardeşler’in devlet basınını kontrol etme girişimi olduğu görüşünü dile getirdi. El Vatan, El Masri, El Yum ve El Tahrir gazetelerinde de baş yazıların yeri boş kaldı.

İsraillilerle röportaj yasağı

İsrail gizli servisine yakınlığıyla bilinen DebkaFILE’ın haberinde de atamaların duyurulmasından bir gün önce Enformasyon Bakanı Salih Abdülmaksud’un devlet basın kuruluşlarına İsrailli yorumcularla röportaj yapma yasağı getirdiği belirtildi. Resmi Ortadoğu Haber Ajansı’nın, Abdülmaksud’un Sina’da geçen hafta 16 askerin öldüğü saldırıya ilişkin İsralli bir yorumcunun sözlerini yayımlayan Nil Haber kuruluşu hakkında soruşturma emri verdiğini duyurduğu da kaydedildi.

Mısır ordusunun İsrail sınırında geçen hafta 16 askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Sina’da başlattığı operasyon sürerken bölgede dün de çatışmalar yaşandı. Resmi MENA ajansı operasyonlarda, İslamcı militanlara darbe vurulduğunu duyururken bazı televizyon kanalları Ariş kasabasında çatışmaların olduğunu kaydetti. Müslüman Kardeşler dün ordudan Mısır’ı ve sınırlarını koruma konusunda daha dikkatli olmasını ve İsrail’le yapılan Camp David Barış Anlaşması’nı yeniden gözden geçirmesini istedi.

Bu arada Gazze’den bir tüccar, Sina’da öldürülen 16 Mısırlı askerin ailelerine 10’ar bin dolar vereceğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler