Müslüman Kardeşlerin adayı kazandı

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu yüzde 52 oyla Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi'nin kazandığı bildirildi.

Müslüman Kardeşlerin adayı kazandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.06.2012 - 12:15

Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk demokratik ve şeffaf cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi'nin kazandığı bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Sultan, toplam 25 milyon 577 bin 511 oyun geçerli olduğu seçime katılım oranın yüzde 51,85 olarak gerçekleştiğini söyledi. Sultan, Muhammed Mursi'nin geçerli oyların yüzde 51,3'ünü alarak cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı.

Eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik ise yüzde 48,7 oranında oy alabildi.
Mursi'nin cumhurbaşkanı olduğunun ilan edilmesinin ardından Tahrir Meydanı'nda sevinç gösterileri başladı.

 

Muhammed Mursi, Mısır'ın ilk sivil cumhurbaşkanı oldu

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi'nin kazanması, ülke tarihinde birçok ilkleri de beraberinde getirdi.

Mısır'da krallığın yıkılmasının ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna sırasıyla oturan Muhammed Necip, Cemal Abdülnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek, askeri kariyerlerinden cumhurbaşkanlığına geçiş yapmıştı. Mısır'ın Şarkiye vilayetinden olan ve iki dönem milletvekilliği yapan Muhammed Mursi ise mühendislik alanında akademik kariyere sahip.

Mursi'nin cumhurbaşkanlığını kazandığına dair açıklamayı ülkedeki bazı yayın organları, ''Dört askerden sonra cumhurbaşkanı olan sivil İslamcı'' başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Öte yandan, Mısır'ın son iki cumhurbaşkanı da Munifiye'den çıkmıştı. Sedat ve Mübarek, Münifiye doğumlu iki cumhurbaşkanı olurken, seçimde yarışan Mursi ve Şefik'in Şarkiye vilayeti nüfusuna kayıtlı bulunmaları, Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanın Şarkiye'den çıkmasını kesinleştirmişti.

Mursi 5 bin yıllık Mısır tarihinde demokratik ve şeffaf seçimler sonucu ilk kez cumhurbaşkanlığını kazanan kişi oldu. 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler de ilk defa iktidara geldi.

Öte yandan, Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi Mursi'nin zaferini kutlarken, seçimi kaybeden Ahmet Şefik'in sonucu evinde öğrendiği bildirildi.

 

Mursi'nin yetkileri tartışılıyor

Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçiminden Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin zaferle çıkmasının ardından yönetimin ne zaman Mursi'ye devredileceği ve yeni cumhurbaşkanının yetkileri tartışılıyor.

Anayasa Uzmanı Atıf el-Benna, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı yemininin hemen ardından askeri bir izne gerek duymaksızın tüm yetkiyi elinde bulunduracağını belirtti. Askeri Konsey'den geçen yıl yapılan açıklamada, 30 Haziran'da yönetimin yeni cumhurbaşkanına devredileceğinin duyurulduğunu hatırlatan el-Benna, ''Dolayısıyla Askeri Konsey yemin töreni için önümüzdeki cumartesi gününe kadar bir gün belirlemek zorunda'' dedi.

Birçok devlette olduğu gibi Mısır'da da hükümetin, cumhurbaşkanı yemin eder etmez istifasını sunması gerektiğini belirten el- Benna, şunları kaydetti: ''Hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı verir. Mısır'da da böyle olacak. Zaten Askeri Konsey'in hazırladığı tüzükte hükümet kurmayla ilgili bir karar yok. Tabii ilan edilen anayasa niteliğindeki tüzükle birlikte askerin elinde yasama yetkisi var. Ancak cumhurbaşkanı en yetkili isim olarak yeni bir parlamento seçimine gidilmesini isteyebilir.''

Bu arada, el-Benna, anayasa niteliğindeki tüzüğün 30. maddesine göre Mursi'nin Yüksek Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun önünde yemin etmesi gerektiğini dile getirirken, bazı siyasi partiler buna karşı çıkıyor.

Parti temsilcileri, Muhammed Mursi'nin, yeminini Askeri Konsey'in zorunlu kıldığı Anayasa Mahkemesi önünde değil, Halk Meclis'inde yapması gerektiğini belirtiyor. Parti temsilcileri, Mursi'nin Halk Meclisi önünde yemin etmesiyle yasama hakkının tekrar Halk Meclisi'ne verileceğinin altını çiziyor.

 

Mursi, Müslüman Kardeşler üyeliğinden ve partisinden istifa etti

Mısır'da, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Muhammed Mursi'nin, Hürriyet ve Adalet Partisi ile Müslüman Kardeşler üyeliğinden istifa ettiği bildirildi. Seçim sürecinde, göreve gelmesi halinde Mısır halkının cumhurbaşkanı olacağını ifade eden Muhammed Mursi, partisinden ve Müslüman Kardeşler üyeliğinden ayrıldığını açıkladı.

Öte yandan, Müslüman Kardeşler'in internet sitesinden yapılan açıklamada ise Askeri Konsey'in meclisi feshetmesi ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlamasını protesto amacıyla Tahrir Meydanı'nda düzenlenen gösterilere desteğin süreceği bildirildi.

 

Ordu ve istihbarat, Muhammed Mursi'yi kutladı

Mısır'da Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanlığının resmen ilan edilmesinin ardından, ülkede iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile Mısır İstihbarat Servisi Başkanı Murad Muvafi, Mursi'yi tebrik etti.

Mısır geçici hükümetinin Başbakanı Kemal Genzuri, el-Ezher Şeyhi Ahmet el-Tayyib, Yüksek Askeri Konsey Üyesi ve Genelkurmay Başkanı Sami Annan, Mursi'yi kutlamak için birer mesaj yayınladı.

Mısır siyasetinin önde gelen isimlerinden Muhammed el-Baradey, Amr Musa, Eymen Nur, Abdulmunim Ebu el-Futuh ve Hamdin Sabbahi, Mursi'yi tebrik mesajı yayınlayarak ilk kutlayan siyasetçiler oldular.

Mursi'nin ikinci tur seçimlerde rakibi olan Ahmed Şefik ise henüz bir açıklama yapmazken, Mursi'nin seçimleri kazanması ile Mısır genelinde başlayan coşkulu gösteriler sürüyor.

 

Mursi taraftarları meydanlarda zaferi kutluyor

Binlerce Mısırlı ülkenin farklı kentlerinde meydanlara inerek Mursi'nin zaferini kutladı. Tahrir Meydanı, Mursi'nin zaferinin resmi olarak ilanının ardından Mursi taraftarlarının sevinç gösterilerin sahne oldu. Sloganlar atarak Mursi'nin zaferini kutlayanların bazıları sevinten ağladı bazıları da şükür secdesinde bulundu.

İskenderiye şehri de benzer görüntülere sahne oldu. İskenderiye semaları rengarenk balonlarla süslendi. Mursi'nin zaferini kutlayan binlerce Mısırlı şehrin kuzeyindeki askeri karargahın önünde şükür namazı kıldı. Namazın ardından Askeri Konsey aleyhine sloganlar atıldı.

İskenderiye'de geniş güvenlik önlemleri alan emniyet birimleri kutlamaları müdahalede bulunmadan takip etti. Müslüman Kardeşler'in İskenderiye lideri Midhat el-Hidad ''Müslüman Kardeşler, halkın talepleri tam olarak yerine getirilene kadar meydanlardan çekilmeyecek'' dedi.

Mursi taraftarları Mısır'ın İsmailiyye ve Mina gibi birçok kentinde de meydanlara inerek zaferi kutladı. Eski rejimin Başbakanı Ahmed Şefik'in evinin önünde toplanan taraftarlarının ise üzüntülü olduğu ve ''yazık oldu ülkeye'' görüşünü dile getirdikleri belirtildi.

 

Muhammed Mursi'den ordu ve yargıya övgü

Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordu ve yargıyı överek, ''Mısır'daki seçimleri tüm şerefleri ile korudular'' dedi. Seçim zaferinin resmen ilan edilmesinin ardından ilk açıklamasını twitter'daki hesabından yapan Mursi, ''Mısır'daki seçimleri demokratik bir şekilde koruyan şerefli Mısır yargısı ve askerlere selam olsun. Tüm Mısır halkını kutluyorum'' ifadesini kullandı.

 

Mursi'nin Halk Meclisi önünde yemin edecekler

Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) önde gelen isimleri, Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Halk Meclisi önünde yemin etmekten vazgeçmeyeceği yönünde görüş bildirdi.

Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı HAP'ın yürütme kurulu üyesi S'ad el-Hüseyni, partinin Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada ''Mursi, kesinlikle Halk Meclisi önünde yemin edecektir'' dedi.

Mursi'nin seçim kampanyasındaki sözcüsü Yasir Ali ise ''Askeri Konsey tarafından feshedilmiş olsa da Mursi, halk tarafından seçilmiş meclis önünde yemin edecektir'' ifadesini kullandı.

Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Salih Abdulmaksut ise daha önce yaptığı açıklamada Mursi'nin, önce Anayasa Mahkemesi önünde, ardından Tahrir Meydanı'nda Mısırlı devrimcilerin huzurunda yemin edeceğini söylemişti.

Halk Meclisi'ni fesheden Askeri Konsey'in hazırladığı anayasa hükmüne göre, cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi önünde yemin etmesi gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler