Mustafa Kemal’in İstanbul’daki 6 ayı

Cumhuriyet Ege Bölge Temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu soruyor, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve gazetemiz İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun yanıtlıyor.

Yayınlanma: 30.11.2019 - 21:00
Mustafa Kemal’in İstanbul’daki 6 ayı
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Ege Bölge Temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu soruyor, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve gazetemiz İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun yanıtlıyor. Milli Mücadele’den önceki altı ayda neler oldu? Mustafa Kemal İstanbul’da nasıl bir strateji izledi? Tarihsel belgeler ışığında yeni bir yorum. Atatürk’ün İstanbul’da geçirdiği ilk 6 ayın müthiş hikâyesini  Alev Coşkun yanıtlıyor.

ATATÜRK'ÜN İSTANBUL'DA GEÇİRDİĞİ 6 AYIN HİKAYESİ

Bugün Suriye'de nasıl savaş varsa 101 yıl önce Filistin'de Osmanlı yıldırım orduları savaşı kaybetti. 4 ve 8'inci ordu geri çekildi. 7'inci ordunun başında Mustafa Kemal vardı.  30 Ekim 1918 Mondros ateşkes antlaşması imzalandı. Bugün o antlaşma Osmanlı için felakettir. Mustafa Kemal yıldırım orduları komutanı oldu. Bugün okullarda sadece Mustafa Kemal'in yıldırım ordularının başına geldiğini söylerler.  İngiltere gidip Musul'u işgal etti. Arkasından İngiltere Osmanlı devletine nota verdi. İngilizler gıda ihtiyacını karşılamak için İskenderun limanını kullanmak istedi.

Osmanlı teslim olunca Mustafa Kemal ne yaptı?

Osmanlı devleti tarafından, Mustafa Kemal'e İskenderun limanından İngilizler geçecek izin ver denildi. Mustafa Kemal İngilizler İskenderun limanına gelirse silahla karşılık verilecektir diyerek İstanbul hükümetine karşı çıktı. 

Mustafa Kemal İstanbul'a nasıl geldi?

Mustafa Kemal 10 Kasım 1918 günü yola çıkarak 3 günde trenle İstanbul'a geldi. Kendisini İstanbul'da 1 kişi karşıladı. En yakın arkadaşı Ferit Talay tarafından karşılandı. Kartal isimli askeri motor Mustafa Kemal'i karşıya geçirmek için bekliyor. Fakat deniz ulaşımı yasaklanmış. 13 Kasım 1918 tarihinde İngiliz, Fransız ve Yunan 55-60 parça savaş gemisi İstanbul boğazından geçiyor ve İstanbul'u işgal etmeye geliyorlar.  Mustafa Kemal o sırada işgal gemilerine bakarak 'geldikleri gibi giderler' sözünü orada söyledi. Mustafa Kemal ''Binlerce Mehmetçik Çanakkale'de bunun için mi can verdi. İstanbul'u işgal etmek için mi?''

Çoşkun, ''Mustafa Kemal'e İngiliz ajanı diyenlere yanıt olarak kitabıma belgesini koydum.''

VAHDETTİN'İN TEK DERDİ PADİŞAHLIĞINI KORUMAK

Çoşkun, ''İstanbul işgali 4,5 yıl sürdü. Milli Mücadenin sonunda Mustafa Kemal tarafından kurtuldu. İşgal edilmiş bir memlete harbiye nazırı olmak istemesinin nedeni Padişah'ı ikna edip Anadolu'ya geçirecektim diyor Mustafa Kemal. 1920'de Osmanlı Meclisi açılınca en yakın arkadaşı Mashar Müfit Kansu'yu padişaha gönderdi. Padişah 'Kuvai Milli' nasıl gidiyor dedi. Kansu Anadolu'da halk sizi bekliyor cevabını veriyor. Vahdettin'in o dönemde tek derdi padişahlığını korumak.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler