'Müzakereler dışında seçenek yok'

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Gazze sorununun çözümü için diplomatik temasların önemine işaret ederek, Washington'un bölgede ''kalıcı bir sonucun elde edilmesi için çalıştığını'' söyledi.

Yayınlanma: 21.11.2012 - 09:46
Abone Ol google-news

Gazze'de ateşkesin sağlanması amacıyla yürütülen diplomatik temaslar çerçevesinde dün geç saatlerde İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşme öncesinde düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik güçlü desteğinini yineleyen Clinton, Gazze'den İsrail'e yönelik roket saldırılarının sona ermesi gerektiğini belirtti.

Bölgede istikrar ve güvenliğe katkı sağlayacak, İsrailliler ile Filistinlilerin haklı beklentilerine yanıt verecek uzun vadeli bir çözümün amaçlanması gerektiğini ifade eden Clinton, Başkan Barack Obama'nın da bölge ülkeleri liderleriyle yaptığı görüşmelerde bu hususu dile getirdiğini kaydetti.

Clinton, saldırılar sırasında İsrail ve Filistin tarafında masum insanların hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduklarına işaret ederek, Mısır'ın Gazze'de ateşkesin sağlanmasına yönelik çabalarını takdirle karşıladıklarını ifade etti. Clinton, Kahire'nin bölgede sükunetin sağlanması için hayati bir rol üstlenme sorumluluğu ve fırsatı olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile yapacağı görüşmede bu mesajı ileteceğini de aktardı.

Gazze'den İsrail'e yönelen roket saldırılarının önüne geçmek için geliştirilen ''demir kubbe'' sisteminin performansından duyduğu memnuniyeti de dile getiren ABD Dışişleri Bakanı, sözlerini, ''Müzakereler dışında bir seçenek yok. Barış, güvenlik olmadan sağlanamaz'' sözleriyle bitirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu da uzun vadeli ateşkes için diplomatik çözüme açık olduklarını belirtti. Netanyahu, bununla birlikte ''İsrail vatandaşlarının korunması için'' gereken her adımı atacaklarını da vurguladı.

Öte yandan, Ürdün Kralı Abdullah'ın, Gazze'ye yönelik saldırılar konusunda dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Ürdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan haberde, Kral Abdullah'ın görüşmede, Gazze'deki son gelişmelerin bölge istikrarı üzerinde tehlikeli sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunduğu ve diplomatik çözüme alan açılması için şiddete bir an önce son verilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon