Nabucco, halka anlatılıyor
Nabucco Türkiye Genel Müdürü Tuzunoğlu, halkla yapılan müzakere ve iletişim çalışmalarında genelde olumlu izlenimler aldıklarını belirterek, "Boru hattının en büyük bölümü Türkiye'den geçiyor. Nabucco 250 bin boru ve iki milyon tonun üzerinde çeliğe ihtiyaç duyacak. Bu hem Avrupa hem de Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etki yaratacak. Ayrıca yerel istihdama katkısı da önemli olacak" dedi.
Nabucco sürecini değerlendiren Genel Müdür Erdal Tuzunoğlu, projenin yatırım değerinin 7.9 milyar Avro olarak belirlendiğini ve proje kapsamında ilk doğalgaz akışının 2014 yılının sonlarında gerçekleşeceğini belirterek, "Çokuluslu bir altyapı projesi üzerinde çalışırken yerel halk ile iletişime geçmenin ve diğer paydaşları bilgilendirmenin gerekliliğine inanıyoruz. Yerel halkın konuyla ilgili endişelerini dinlemek konusunda oldukça istekliyiz, çünkü boru hattı projesini, bundan doğrudan etkilenecek olan paydaşlarımızla birlikte geliştiriyor ve inşa ediyoruz" diye konuştu.
Nabucco'nun iletişim çalışmalarının ardından Türkiye'de genel kamuoyu düzeyinde algısını nasıl görüyorsunuz' sorusuna Tuzunoğlu, "Şu anki durum itibarıyla projeye yönelik algı oldukça olumlu ve genel anlamda umut verici sinyaller alıyoruz. Nabucco'nun Türkiye enerji piyasasını geliştireceğini, malzeme tedariki ve inşaat hizmetleri gibi konularda sağlayacağı potansiyel ile piyasanın canlanmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz" karşılığını verdi.
"7.9 milyar Avro'luk projenin finansmanı için ticari bankalar hevesli"
Projenin hem öz kaynaklar, hem de dış finansman açılarından toplam yatırım büyüklüğünün 7.9 milyar Avro olarak öngörüldüğünü söyleyen Erdal Tuzunoğlu şu bilgileri aktardı: "Nabucco projesi hissedarlar ve Avrupalı finans kuruluşlarından, ağırlıklı olarak da kalkınma bankalarından borç finansmanı birleşimi aracılığıyla finanse edilmektedir. Toplam yatırım 7,9 milyar Euro olarak hesaplanmıştır ve mali strateji yüzde 30 öz kaynak ve yüzde 70 borçlanmadan meydana gelecektir. Nabucco şu anda projenin zaman çizelgesine uygun bir şekilde Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İhracat Kredi Ajansları (ECAs), Uluslar arası Finans Kurumu (IFC) ve ticaret bankaları gibi büyük bankalarla görüşmelerini sürdürmektedir. Ticari bankaların da Nabucco gibi gelecek vadeden bir projeye katkıda bulunmak için hevesli olduklarını söyleyebiliriz."
"250 bin boruya ve iki milyon tonun üzerinde çeliğe ihtiyaç var"
Tuzunoğlu, "Projenin istihdam konusunda etkilerinin nasıl olacağı beklenmektedir ve yerel işgücü kullanarak yerel ve milli ekonomiye katkıda bulunmayı hedefliyor musunuz" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:
"Nabucco çeşitli uzman ekipmanlarının yanı sıra 250 bin boru ve iki milyon tonun üzerinde çeliğe ihtiyaç duyacaktır. Bu hem Avrupa hem de Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etki yaratacaktır. Nabucco'nun inşası doğrudan 7 bin çarpan etkisiyle ise çok daha fazla yeni istihdam yaratarak Avrupa ve Türkiye iş piyasalarını canlandıracaktır. Toplamı 3.300-4.000 kilometre arasında olacak boru hattının 2 bin 730 kilometresi Türkiye'den geçecek, ülkeyi boru hattının en uzun bölümünün geçtiği ülke yapacaktır. Bu sebeple Nabucco güzergâh boyunca mutlaka istihdam yaratacak ve inşaat ekipmanı tedarikçisi şirketlerin ilgisini çekecektir. Boru tedarikçileri için açılan ön-yeterlilik ihalesi yapılmış ve Türkiye'den 9 tedarikçi firma davet edildi."
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'