Nabucco Projesi'nde gözler Budapeşte zirvesinde

Proje çalışmaları Şubat 2002'de BOTAŞ'ın Bulgaristan, Romanya ve Avusturya gaz şirketleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda başlayan Nabucco Projesi'nin hayata geçirilmesinde kritik noktaya gelindi.

Nabucco Projesi'nde gözler Budapeşte zirvesinde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.01.2009 - 09:59

Alternatif doğalgaz boru hattı olma özelliği taşıyan Nabucco'nun bir an önce hayata geçirilmesi, gerek AB gerekse Türkiye açısından önem taşıyor. Bu yüzden, her iki taraf da Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki zirveye büyük önem veriyor.

Rusya ile Ukrayna arasında 2006 yılında yaşanan ilk doğalgaz krizinin bu yılın ilk günlerinde tekrarlanması, Nabucco'nun yıldızını parlattı. İki ülke arasında fiyat anlaşmazlığı yüzünden yaşanan gerginlik, Avrupa ülkelerinin Nabucco'ya olan ilgisini de artırdı.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Saryusz Wolski, doğalgaz krizinin etkilerinin Avrupa'da iyice hissedilmeye başlaması üzerine, ''Rusya ile yaşanan doğalgaz krizi, Nabucco projesinin önemini artırdı'' derken, AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek de ''AB'nin enerji konusunda en önemli önceliğinin Nabucco projesi olması gerektiği'' açıklamasını yapmıştı.

Her ne kadar doğalgaz krizi, Rus gazını kullanan ülke liderlerinin katıldığı 17-18 Ocak'ta Moskova'da yapılan zirveden sonra imzalanan anlaşmayla çözülse de Rusya, Avrupa ülkelerinin gözünde Ukrayna ile yaşadığı sorun nedeniyle gaz temininde güvenilir ülke olma noktasından uzaklaştı.

Krizin ardından Rusya konusunda ortaya bazı endişeler çıkması da, Avrupa ülkelerinin doğalgaz arz güvenliğinde rotasını, büyük bölümü Türkiye üzerinden geçecek Nabucco projesine çevirdi.

 

"Top karşı tarafta"

Nabucco Projesi konusunda gerekli çalışmaları yapan Türkiye, hükümetlerarası anlaşma ve ev sahibi ülke anlaşması taslaklarını ilgili ortaklara iletti. Türkiye şimdi, karşı tarafın değerlendirmesini ve değerlendirmelerin ardından da iki anlaşmanın birden imzalanmasını bekliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Budapeşte'deki Nabucco zirvesinden beklentilerinin sorulması üzerine, ''Budapeşte'de muhataplarımızdan ellerini çabuk tutmalarını bekliyoruz. Boru hattının üçte ikisi bizde, gaz kaynaklarına en yakın biziz ve üstelik de en büyük tüketicilerden biriyiz. Bu üç faktörü gayet tabii ki göz önünde tutacaklar. Biz ödevimizi yaptık, Nabucco'da top karşı tarafta'' demişti.

Nabucco Projesi'ne desteğini sürdüren Türkiye, boru hattıyla gelecek gazın yüzde 15'inin taşımacılık maliyetleri düşürüldükten sonra kendisine verilmesinde ise ısrar ediyor.

Nabucco için önemli sonuçların çıkması beklenen zirvede Türkiye'yi, Enerji ve Tabii kaynklar Bakanı Hilmi Güler temsil edecek. Zirveye, Nabucco Zirvesine dahil ülkeler Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya ve Almanya'nın yanı sıra AB ülkeleri, ABD, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak, Mısır ve Gürcistan'dan da üst düzey temsilciler katılacak.
 

Boru hattının üçte ikisi Türkiye'den geçiyor

Orta Doğu ve Hazar bölgesi doğalgaz rezervlerini Avrupa pazarlarına bağlamayı öngören Nabucco hattı, Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya güzergahında inşa edilecek.

Nabucco hattı ile ilk etapta güzergah üzerindeki ülkelerin gaz ihtiyacının karşılanması, takip eden yıllarda ise Avusturya'nın Avrupa'da önemli bir doğalgaz dağıtım noktası olma özelliğinden de faydalanılarak diğer ülkelerin gaz taleplerindeki gelişmelere göre Batı Avrupa'ya ulaşılması amaçlanıyor.

Mevcut şartlarda, Azerbaycan Şah Deniz, Türkmenistan ve diğer Trans-Hazar kaynaklarıyla İran gazının taşınması öngörülen Nabucco hattından, uzun vadede Irak ve Suriye üzerinden Mısır gaz kaynağı başta olmak üzere diğer kaynaklardan da gaz taşınması planlanıyor.

Kapasitesinin yıllık 25,5-31 milyar metreküp olması planlanan hattın, 2013 yılında ilk kapasite ile devreye alınması ve 12 milyar dolara mal olması hedefleniyor.

Toplam uzunluğu, besleme hatları dahil 3 bin 282 kilometre olan Nabucco boru hattının, 1,998 kilometresi (besleme hatları dahil) Türkiye'den geçecek.

Ana Nabucco hattının 1,558 kilometresi Türkiye, 392 kilometresi Bulgaristan, 457 kilometresi Romanya, 388 kilometresi Macaristan, 46 kilometresi de Avusturya'da yer alacak. Gürcistan sınırı-Horasan arasındaki 226 kilometre ile İran sınırı-Horasan arasındaki 214 kilometrelik besleme hatlarıyla da Türkiye'nin boru hattındaki payı 1,998 kilometreye ulaşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler