Nalbandyan-Davutoğlu görüşmesi söz konusu değil

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'ın yıllık Münih güvenlik konferansına katılması öngörülmediği için konferans sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi söz konusu olmadığı bildirildi.

Nalbandyan-Davutoğlu görüşmesi söz konusu değil
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.01.2010 - 08:11

PanArmenian'a konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı basın bürosu yetkilileri, Nalbandyan ile Davutoğlu'nun Münih konferansı sırasında biraraya gelerek ikili ilişkilerin normalleşmesi konusundaki protokolleri görüşeceği yönündeki haberler için "Bakan Nalbandyan'ın konferansa katılması öngörülmüyor" dedi.
 


Davutoğlu: Tenkitleri esas almayız

Londra'da bulunan Davutoğlu konakladığı otelde, temaslarına ve gündemdeki dış politika konularına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Dün katıldığı Afganistan Konferansı çerçevesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'la görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, "Karşılıklı olarak pozisyonlarımızı, görüşlerimizi birbirimize aktardık. Açık yüreklilikle duyduğumuz kaygıları paylaştık" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la yaptığı görüşme çerçevesinde de Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreciyle ilgili konuları paylaştıklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin aldığı gerekçeli kararıyla ilgili kaygılarının bu görüşmede Clinton'a aktarıldığını ifade etti. Davutoğlu, Türkiye için bu sürecin sağlıklı şekilde devamının önemli olduğunu belirterek, ABD tarafıyla yapılan görüşmeler sonucu, bu ülkenin Türkiye'nin bu konudaki endişelerini daha iyi anladığı düşüncesinde olduğunu bildirdi.

Gazetecilerin Ermenistan'la ilişkiler konusundaki sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının açıklandığı gün Dışişleri Bakanlığının bir açıklama yaptığını anımsatarak, şöyle konuştu:
"Biz Ermenistan'la imzalanan protokollerinin ruhuna ve lafzına uygun olmayacak şekilde yapılacak yorumlarla bu sürecin doğru ilerleyeceği kanaatinde değiliz. Her ülkenin kendi işleyişine saygı duyarız. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesine bu belgelerin gitmesi Ermenistan'ın iç sürecidir. Ancak bizi ilgilendiren, o süreç işlerken altına imza attığımız dokümanların mahiyetinin değişmemesidir" diye konuştu.

"Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının hukuki bir metin olması nedeniyle bu kısıtlama ve kayıt getirme işleminin sonuçlarının açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz" diyen Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde çok zor aşamalardan geçilerek bugünlere gelindiğini ifade etti. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu zor aşamalardan geçilip, bugüne kadar gelmiş olan normalleşme sürecinin zarar görmemesi lazım. Fakat normalleşmenin işleyebilmesi için de karşılıklı iyi niyetin ve siyasi iradenin ortaya konması gerekir. Dün de Sayın Nalbantyan'la çok açık yürekli, açık görüşlü bir görüş alışverişinde bulunduk. Ermenistan tarafı bizim kanaatlerimizin ne olduğunu açık bir şekilde bilmektedir."

Ermenistan'la ilgili bir diğer soru üzerine de Davutoğlu, "Bizim için şu anda önemli olan vizyonumuza uygun bir şekilde bu sürecin devamıdır. Onun için elimizden geleni yapacağız. Doğru yaptığımıza inandığımız zaman da kimseden gelecek tenkitleri esas almayız" dedi.

 

"Afganistan haftası oldu"

Afganistan Konferansı çerçevesindeki temaslarına ve İstanbul'da bu hafta yapılan Afganistan'la ilgili toplantılara değinen Davutoğlu, "Bu hafta gerek Türkiye açısından, gerek uluslararası toplum açısından bir anlamda Afganistan haftası oldu" dedi.

Türkiye'nin Afgan ordusunun yetiştirilmesine yönelik katkılarının devam edeceğini belirten Davutoğlu, dün Londra'da yapılan Afganistan Konferansının başarılı bir sonuç doğurduğu düşüncesinde olduğunu söyledi.

Davutoğlu, konferans çerçevesinde ikili görüşmelerini hatırlatarak, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudayev'le ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwan'ın aralarında bulunduğu çok sayıda dışişleri bakanıyla görüşme fırsatı bulduğunu kaydetti.

 

BM Genel Sekreteri Ban'la görüşme

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la yaptığı görüşmeyle ilgili Davutoğlu, Ban gelecek hafta Kıbrıs'a gideceği için Kıbrıs konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin bu konuda sürece verdiği desteği ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın son dönemde yürüttüğü girişimleri Ban'a anlattığını ifade eden Davutoğlu, "BM'nin Kıbrıs'ta çok daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini, Kıbrıs'ta barış müzakerelerinin kritik bir aşamada olduğunu, kendilerinin ziyaretinin bu kritik aşamada gerçekleşmesi bakımından büyük önem taşıdığını anlattım" diye konuştu.

Ban'ın da Türkiye'nin yükselen profilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini söyleyen Davutoğlu, BM'yi ilgilendiren konularda Türkiye'nin yürüttüğü diplomasinin BM'ye büyük katkı sağladığını belirttiğini kaydetti.

Ban'la görüşmesine ilişkin bir soru üzerine de Davutoğlu, "Sayın Ban Ki-mun'un tam da bu kritik zamanda adaya gitmesini çok önemsiyorum" dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın müzakereler çerçevesindeki girişiminin karşılıksız kalmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Biz bütün araçlarımızı kullanarak, adadaki müzakerelere ivme katmaya çalışıyoruz ve taraflar da bugün Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının barış için gerçekten motive olduğunu gayet iyi görüyorlar. Sayın Ban'ın adaya gitmesini en çok isteyen kimse, hangi tarafsa o taraf barışa daha yakın, daha istekli demektir. Kimler bu konuda çekingen davranıyorlarsa onlar, bu sürecin alışılagelmiş şekilde devam etmesinden yana demektir. Ümit ediyoruz ki Sayın Ban Ki-Mun'un ziyareti olumlu sonuçlar doğuracaktır" diye konuştu.


"Ortak geleceğimiz var"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças'la Sheraton Oteli'nde çalışma yemeğinde bir araya geldi. Yaklaşık 4 saat süren çalışma yemeğinin ardından basına kısa açıklamalarda bulunuldu.

"Çok yapıcı görüşmeler ve dostça istişarelerde bulunduklarını" söyleyen Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu arasındaki mektuplaşmaya değindi. Çalışma yemeğinde, "çok yapıcı olan bu mektupların içeriklerini gözden geçirdiklerini" belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Önümüzde yeni bir ufuk olduğu konusunda aynı fikirdeyiz. Bu, dostluk ve ortaklık ufku. Türkiye ve Yunanistan olarak ortak tarihimiz, kaderimiz ve geleceğimiz var. Geleceğe açık fikirli bir yaklaşımla bakıyoruz."

Dimitris Druças'ı Türkiye'ye davet ettiğini ve Druças'ın daveti kabul ettiğini ifade eden Davutoğlu, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina'ya gitmeyi planladığını kaydetti.
 

"İşbirliği konuları, üç seviyede ele alınacak"

Davutoğlu, bugün başlayan ve iki ülke arasında bundan sonra da yapılacak görüşmelerde, birçok alanda işbirliği konularının üç seviyede ele alınacağını belirtti. İkili ilişkiler anlamında büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, Balkanlar, Akdeniz ve Orta Doğu gibi bölgesel konularda da iki ülke arasında büyük bir işbirliği potansiyeli olduğunu söyledi.

"AB ilişkilerinde, Türkiye-Yunanistan işbirliği gelecek için büyük bir değer" diyen Davutoğlu, iklim değişikliği gibi küresel konularda da işbirliği yapılabileceğini bildirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Druças da, iki ülkenin geçmişte çok değerli tecrübeleri paylaştığını kaydederek, bununla 1999-2004 dönemindeki işbirliğini kastettiğini söyledi.
Davutoğlu'na verimli geçen görüşme için teşekkür eden Druças, iki ülke arasındaki işbirliğinin devamını sabırsızlıkla beklediğini ve Davutoğlu'nun davetine icabetle yakın bir zamanda Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temasları çerçevesinde bugün "Stratejik Çalışmalar için Uluslararası Enstitü (IISS)" adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yapacak ve ardından Londra'dan ayrılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler