NATO, Afganistan'da 2014 sonrasının hazırlıklarına başladı

NATO, Afganistan'da güvenliğin bu ülke makamlarına devrinin tamamlanacağı 2014 sonrasının hazırlıklarına başladı.

Yayınlanma: 19.04.2012 - 16:04
Abone Ol google-news

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, NATO Dışişleri ve Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından basına yaptığı açıklamada, 2014 sonrasında Afgan ordusunun finansmanı için yıllık 4 milyar dolar civarında kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, NATO üyeleri ve ortaklarından ''adil paylarını'' ödemeyi taahhüt etmelerini istedi.

''Afgan güvenlik güçlerinin önümüzdeki yıllarda yeterliliğini koruyarak, ülkelerini güçlü ve güvenli tutabilmeleri için üzerimize düşeni yapıp payımızı ödeyeceğiz'' diye konuşan Rasmussen, 2014 sonrasında güçlü ve sürdürülebilir Afgan güvenlik gücünü garanti altına almak için Rusya, Çin ve diğer ülkelerin mali katkılarından da memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Bu yıl içinde asker sayısının 350 bine ulaşacak Afgan ordusunun 2014 sonrasında 230 ile 250 bin arasında personele indirilse de yıllık giderlerinin 4,1 milyar dolar düzeyinde olması bekleniyor.

Bu rakamın büyük bir kısmını üstlenecek ABD, Avrupalı müttefiklerinden yılda 1,3 milyar dolar ödemeyi taahhüt etmelerini istiyor.

İngiltere, 2015'ten itibaren Afganistan'a yılda 70 milyon sterlin (112 milyar dolar) taahhüt etti. İngiliz Savunma Bakanı Philip Hammond, ''Bu adil bir miktar ve şu anda (Afganistan'daki İngiliz askerleri için) harcadığımızdan oldukça düşük'' dedi.

Rusya'dan eleştiri

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Afganistan'dan ''çekilme planının belirsiz ve çekilme takviminin suni'' olması nedeniyle NATO'yu eleştirdi.

Lavrov, NATO-Rusya Konseyi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Afgan ordusunun ülkenin güvenliğini garanti altına alana dek NATO'nun Afganistan'da kalması gerektiğini vurgulayarak, İttifak'ın çekilme takviminin Çin başta olmak üzere diğer Asya ülkelerinde de endişe uyandırdığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler