NATO Askeri Komite toplantıları
NATO'nun en yüksek askeri karar organı olan ve üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşan Askeri Komite'nin sonbahar dönemi olağan toplantısı Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapıldı.
Türkiye'nin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından temsil edildiği NATO'nun Askeri Komite toplantılarda, Afganistan dosyası, Kosova'daki son durum, ittifakın yeni askeri stratejileri, Rusya ile ilişkiler, ABD'nin füze kalkanı projesine ilişkin gelişmeler gibi konuların ele alındığı öğrenildi.
Portekiz Genelkurmay Başkanı General Luis Vasco Valença Pinto'nun evsahipliğinde düzenlenen toplantılara, Askeri Komite Başkanı İtalyan Amiral Giampaolo Di Paola, NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı Oramiral James Stavridis ve üst düzey komutanlar da katıldı.
Genelkurmay başkanları, Afganistan'daki Uluslararası Destek Gücü (ISAF) ve bu ülkedeki NATO operasyonlarına ilişkin gelişmeleri öncelikle değerlendirdiler. Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan ISAF, 11 Ağustos 2003 tarihinden bu yana NATO tarafından yönetiliyor.
ISAF ile birlikte bölgedeki Amerikalı güçlerin de komutanı olan General Stanley McChrystal, emrindeki 100 bin kadar askere ilettiği talimat çerçevesinde, bu askerlerin Afgan halkının güvenini kazanmak için özel çaba harcamasını istiyor.
Askeri Komite, Afganistan'daki yabancı güçlerin operasyonları sonucu meydana gelen sivil kayıplar konusunun yanı sıra NATO birimlerinin askeri kayıplarını da inceledi. Geçen yıl Afganistan'da 230 kadar askerini kaybeden NATO'nun bu yılki kaybının, 2001'den bu yana en yüksek düzeyde olacağı öngörüsü endişe yaratıyor.
NATO'ya bu yıl üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın da katılımıyla 28 ülkenin genelkurmay başkanları, ABD yönetiminin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da kurulması planlanan füze kalkanında önemli bir değişikliğe gidileceğini açıklamasını da değerlendirdiler.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO, ABD ve Rusya'nın işbirliğini her alanda geliştirmeleri ve bu çerçevede, ortak füze savunma sistemi oluşturmaları önerisini gündeme getiriyor. Rusya'yı, İran'a karşı baskı konusunda Batılılarla birlikte olmaya çağıran Rasmussen, terörizme karşı mücadele, Afganistan ve kitle imha silahları gibi konularda da işbirliğinin geliştirilmesi gereği üzerinde duruyor. Askeri Komite toplantılarının ardından, yapılan değerlendirmelerin ve varılan sonuçların, İttifak'ın siyasi kanadına görüş olarak aktarılması öngörülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama