NATO'da Arnavutluk ve Hırvatistan bayrağı

NATO'ya 1 Nisan'da resmen üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın bayrakları bugün törenle İttifak Genel Merkezi'ne çekilirken, aynı genişleme halkasındaki Makedonya, Yunan vetosu nedeniyle beklemede kaldı.

NATO'da Arnavutluk ve Hırvatistan bayrağı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.04.2009 - 15:12

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ve Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader ile üye ülkelerin temsilcilerinin katıldığı törende, İttifakın üye sayısını 28'e çıkaran iki müttefik mutlu bir tablo sergiledi.

De Hoop Scheffer, yaptığı konuşmada, Balkanlar'da yakın geçmişte yaşanan acı ve savaşlara değinerek, "bu önemli bölgenin nihayet Avrupa harmonisine katıldığını" anlattı.

Genel Sekreter, Makedonya'nın da "isim sorununa bir çözüm bulunmasıyla", bir an önce İttifaka katılması dileğinde bulundu.

Törende konuşan Berişa ve Sanader de ülkelerinin ve halklarının NATO ailesine katılımdan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Sanader, konuşmasında, Bosna, Kosova ve Makedonya'nın NATO'ya katılımına önem verdiklerini, bu ülkeleri Atlantik ailesinde görmek için çabaları destekleyeceklerini söyledi.

Berişa, Arnavutluk'un NATO'ya katılımının, bağımsızlık ilan edilişinden bu yana en önemli gelişme olduğunu söylerken, İttifakın tüm Balkanları kapsaması gereği üzerinde durdu.

Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya'nın katılımlarına geçen yıl devlet ve hükümet başkanları tarafından yeşil ışık yakılmış, ancak Yunanistan, Makedonya'yı veto ile engellemişti.

Atina, "kendi topraklarına ve tarihine ait olduğunu" savunduğu "Makedonya" isminin bir ülkeye verilmesine karşı çıkmaya devam ederken, Üsküp'ün bu isimden vazgeçmemesi üzerine veto hakkını kullanarak NATO'ya katılımını engelliyor.

BM'ye 1993'te "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" adı altında katılan ülkeyi NATO'da sadece Türkiye "Makedonya" adıyla tanıyor. Türkiye, bu yaklaşımını baştan beri, Makedonya'nın adı geçen tüm NATO belgelerinde "dipnot" olarak zabıtlara geçiriyor.

Makedonya'nın bu ismi alması halinde gelecekte kendisinden toprak talebinde de bulunabileceğini öne süren Atina, ABD ve diğer bazı müttefiklerin baskılarına rağmen tavır değiştirmiyor.

İttifakın "açık kapı politikasını" destekleyen ve bölgesel yaklaşımlara önem veren Ankara, Balkan ülkelerinin NATO'ya katılımlarını "bölgesel istikrara katma değer sağlayacağı" gerekçesiyle teşvik ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler