Nazım Hikmet'in vasiyeti TBMM gündeminde

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Şair Nazım Hikmet'in 'Anadolu'da köy mezarlığına gömülme' vasiyetinin hâlâ yerine getirilmediğini belirterek, ''Belki de gerçek bir demokrasi ve barış ortamına kavuşuncaya kadar böylesi daha iyi...'' dedi.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 09:39
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı. Toptan, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline söz verdi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Şair Nazım Hikmet'in ölümünün 46. yıldönümü nedeniyle yaptığı gündemdışı konuşmaya, ''Aranızda Nazım'ın bir şiirini okumamış kimse var mı?'' diye sorarak başladı. Yaşamının 10 yılından fazlasını cezaevlerinde geçiren ve sürgünde ölen Nazım Hikmet'e son yıllarda sahip çıkıldığını, şiirlerinin toplantılarda okunduğunu belirten Birdal, ''Bu durum, bize geçmişte yapılan hataların düzeltilmesi gerektiği, farklı ve muhalif olanın da yaşam hakkı bulunduğunu gösteriyor'' dedi.

Vatandaşlıktan çıkarılması hatasının düzeltilmesinin önemli bir adım olmakla birlikte Nazım Hikmet'in ''Anadolu'da köy mezarlığına gömülme'', ''demokrasi ve barış içinde bir ülke'' hayallerinin henüz gerçekleşemediğini ifade eden Birdal, ''Belki de gerçek bir demokrasi ve barış ortamına kavuşuncaya kadar böylesi daha iyi olacaktır'' görüşünü ifade etti.

Türkiye'nin önemli yazar, sanat ve kültür adamlarının yaşadığı mekanların korunması, eserleriyle yaşatılması, birer kültür sanat merkezi haline getirilmesi gereğini vurgulayan Birdal, ''Sinop Cezaevinin kapısındaki tabelada, o cezaevinde kalan yazarların adları yazılı. Bir ülke bununla nasıl övünür? Eğer o tabela kalacaksa altına da 'özür dileriz' diye yazılmalı'' diye konuştu.

Nazım Hikmet'in Bursa Cezaevinde bir süre yattığını hatırlatan Birdal, 30 kuruluş tarafından ''Nazım'a Bursa'da Yer Açın'' kampanyası yürütüldüğünü anlattı. Birdal, ''Çok yaşa Nazım. Seninle aynı coğrafyada ve aynı çağda yaşamanın onurunu bize yaşattığın için çok yaşa'' dedi.

Birdal'ın sözlerini tamamlamasının ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan, ölüm yıldönümü nedeniyle Nazım Hikmet'i anarak, Türkiye'nin edebiyatta ve sanatta büyük zenginliğe sahip olduğunu belirterek, ''Edebiyatçı ve edebiyat dostu milletvekillerimiz, bizim de bu konuda neler yapacağımız konusunda düşünsünler. Kültür Bakanlığımızın da koordinatörlüğünde mutlaka Parlamento olarak bir şeyler yapalım, katkı sağlayalım'' diye konuştu.
 

''1 Mart tezkeresi gibi reddedilmeli''

Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi yasa tasarısını eleştirdi. Eski başbakanlardan, Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ile sohbet ederken Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli konusundaki görüşlerini sorduğunu anlatan Tan, kendisinin, ''YİD modelini biz getirdik. Ama sınırlarımızı yarım yüzyıllığına devredeceğimizi hiç aklımıza gelmemişti'' dediğini aktardı.

Kiralamanın ''gözden çıkarmak'' anlamına geldiğini ve satıştan önceki son adım olduğunu savunan Tan, ''Türkiye topraklarını kiralama yoluyla Sudan, Etiyopya ve Mali ile aynı duruma düşecektir. Burayı alacakların mutlaka ilave toprak ihtiyacı olacaktır. Tıpkı 1 Mart Tezkeresi gibi, bu tasarı da reddedilmeli, geri çekilmeli. Sayın Cumhurbaşkanı da diplomatik nezaket içinde görüşlerini açıkladı ve 'veto ederim' sinyali verdi'' görüşünü ileri sürdü.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde patates üreticilerinin zor durumda olduğunu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onayıyla ithal edilen bir ilacın kullanılması sonucunda yaklaşık 4 bin dekarlık alanda patateslerin çimlenmediğini söyledi. Ünlütepe, Kızıldağ Köyü'nde 6 yıldan beri içme suyu bulunmadığını ifade ederek, 2 bin vatandaşın zor durumda olduğunu, sorunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler