Necati Cumalı 90 yaşında (13.01.2011)
Ünlü yazar Necati Cumalı (13 Ocak 1921 - 10 Ocak 2001) Cumhuriyet Kitapları'nın Mimar Odası'nın Karaköy'deki İstanbul Büyükkent Şubesi'nde bugün saat 18.00'de düzenlediği etkinlikle anılacak.
Doğan Hızlan’ın açış konuşmasını yapacağı, etkinliği Gülsen Tuncer sunacak. İsa Çelik’in saydam gösterisi ve tiyatro sanatçıları Tilbe Saran ve Cüneyt Türel okuyacağı şiirlerle Necati Cumalı sevenlerine seslenecek. Cumalı’nın edebi kişiliği ve eserleri üzerinde onu yakından tanıyan şair Eray Canberk, yazar Konur Ertop, tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter ve çevirmen, yakın akrabası Rekin Teksoy duracak.
1921 yılında bugünkü Yunanistan sınırları içindeki Florina'da doğan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren, avukatlık ve memurluktan sonra tamamen şiir, roman ve oyun yazarlığı ile geçimini sürdüren Necati Cumalı'nın ilk şiiri 1939'da yayınlandı. Yalın, aydınlık anlatımlı, lirik şiirler yazdı. Sevgi, sevinç, özlem gibi bireyin güncel kaygılarıyla birlikte çağın toplumsal sorunlarını da ele aldı. 1955'ten sonra şiirin yanısıra öykü, roman ve tiyatro türlerine de yöneldi. Şiirsel dili ve ayrıntıları ustaca kullanmasıyla kendini kolayca okutturdu.
Roman ve öykülerinde çoğunlukla Ege Bölgesi'ndeki kasaba ve kırsal kesim insanlarının sorularını işleyen, Susuz Yaz gibi eserleri sinemayada uyarlanan Cumalı'nın Langston Hughes'den (1961), Apollinaire'den (1965) şiir çevirileri de vardır. Cumalı, “Yağmurlu Deniz”le TDK 1969 Şiir Ödülü, “Değişik Gözle”yle 1957'de, “Makedonya 1900”le 1977'de iki kez Sait Faik Hikaye Armağanı'nı, “Yaralı Geyik” oyunuyla 1979 Muhsin Ertuğrul Ödülü, “Tufandan Önce”yle 1984 Yeditepe Şiir Armağanı, “Dün Neredeydiniz” oyunuyla 1982 Kültür Bakanlığı Tiyatro Ödülü, “Viran Dağlar”la 1995 Orhan Kemal Roman Armağanı ve Yunus Nadi Roman Ödülü'nü aldı.
1963'te “Susuz Yaz”dan uyarlanan film, 1964 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü alarak ülkemize sinema dalında uluslararası ilk büyük ödülü kazandırdı. Ölümünden sonra çok sevdiği Urla kasabasındaki evi, Kültür Bakanlığı'nın çabaları ile müze haline getirildi. Necati Cumalı'nın İstanbul, Beşiktaş Vişnezade'deki Şairler Sofrası'nda heykeli bulunmaktadır.
Necati Cumalı’nın Cumhuriyet kitaplarından çıkan eserleri; “Senin İçin Ey Demokrasi”, “Şiddet Ruhu”, “Zeliş(Tütün Zamanı 1)”, “Değişik Gözle”, “Ay Büyürken Uyuyamam”, “Viran Dağlar”, “Makedonya 1900”, “Susuz Yaz”, “Acı Tütün(Tütün Zamanı 2)”, “Yağmurlarla Topraklar(Tütün Zamanı 3)”, “Necati Cumalı Bütün Oyunları 1-2”, “Üç Minik Serçem”, “Yalnız Kadın”, “İki Şair İki Dünya”, “Bütün Şiirleri-1” www.kitap.cumhuriyeti.com.tr
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'