Neden Türk vatandaşı demedin?
Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu'nun KCK soruşturması kapsamında tutuklanmasına tepkiler büyürken, aydınlara savcılıkça sorulan sorular ortaya çıktı.
KCK’ye yönelik İstanbul’da düzenlenen ikinci dalga operasyonda gözaltına alınmaları büyük tepki çeken Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu tutuklanarak Metris ve Bakırköy Cezaevi’ne gönderildi.
Seminer notları sorulmuş
Radikal'in haberine göre, Avukatı Erkan Kanar, Prof. Dr. Ersanlı’ya, savcılıkta, BDP Siyaset Okulu’nda verdiği iki seminer esnasında aldığı notların sorulduğunu bildirdi. Notlarda geçen ‘kendi kaderini tayin hakkı’, ‘yerel yönetimler’ ve ‘Türkiye vatandaşlığı’ ifadeleri üzerinde durularak, “Neden Türk vatandaşlığı değil de Türkiye vatandaşlığı yazdınız?” diye soruldu. Avukat Kanar, seminer notlarına örgütsel metin gibi yaklaşıldığını söyledi.
29 yıl sonra cezaevine
Prof. Dr. Büşra Ersanlı, bu tutuklanmayla 29 yıl aradan sonra cezaevine yeniden girmiş oldu. Ersanlı, 12 Mart darbesinden sonra 2 Nisan 1972’de gözaltına alınmış, Sansaryan Han’da işkence görmüş, iki yılını cezaevinde geçirmişti. Ersanlı, 1990’dan beri Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görevliydi. Resmi tarih, milliyetçilik ve Orta Asya konulu kitapları ve çevirileri bulunan, TESEV’den Helsinki Yurttaşlar Vakfı’na, Kader Dayanışma Derneği’nden Barış Meclisi’ne varıncaya dek çok sayıda sivil toplum örgütüne katkı koyan Ersanlı, en son BDP Parti Meclisi üyeliğine seçilmişti.
‘Toplantıya davetliydim’
KCK soruşturmasında oğlu da tutuklanan yayıncı Ragıp Zarakolu, daha önce defalarca tutuklanmış, ifade özgürlüğü için verilen mücadelelerin simge isimlerinden biri olmuştu. Zarakolu’na savcılıkta, 13 Haziran 2010’da Ümraniye’de BDP bünyesinde faaliyet göstermek üzere yapılandırılan siyaset akademisi açılışına katılması soruldu. Zarakolu, evinde yapılan aramada ele geçirilen belgelerin yayıncılık faaliyeti nedeni ile yaptığı çalışmalarla ilgili olduğunu söyledi. Zarakolu’nun şunları söylediği öğrenildi: “Bu belgeler çeşitli kitap taslaklarını içeriyor. Suçlamalara konu faaliyetlerim tamamen entelektüel faaliyetlerdir. Yıllardır devam eden soruna çözüm bulma konusunda kendi katkılarımı da sunmak amacıyla hareket etmekteyim. Bu manada, bu akşam Kültür ve Turizm Bakanı’nın himayesinde gerçekleştirilecek olan uluslararası bir toplantıya da davetliyim.”
Zarakolu’nun, “Mahkemenizin beni kitaplarımdan ayırmayacağını ümit ediyorum” diye konuştuğu da belirtildi.
Yeni anayasada yer alacak
Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın tutuklanma gerekçelerinden ‘Türkiye vatandaşlığı’ ifadesi yeni anayasa çalışmalarında temel konulardan birini oluşturuyor. Örneğin Başbakan Tayyip Erdoğan, 9 Eylül’de CNN Türk’te “Yeni anayasada üst kimliğimiz Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı” demişti. Erdoğan, seçim öncesinde de, yeni anayasada “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak payda olacak” bilgisini vermişti. Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ise 5 Ekim’de şöyle demişti: “Vatandaşlık tanımından bütün etnik tanımlamaların çıkarılması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şekline dönüştürülmesinin en doğru tanım olacağı kanaatindeyiz.”
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi