Nektarine ilgi artıyor

Yeme zorluğu ve kısa raf ömrü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde şeftalinin yerini nektarinin almaya başladığı bildirildi.

Yayınlanma: 15.08.2011 - 08:21
Abone Ol google-news

Bursa'da kurulu Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş'nin üst yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, yaptığı açıklamada, yıllardır meyve üretimi konusunda yurt içi ve dışında önemli araştırmalar ve çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde talep gören meyvelerin Türkiye'de daha fazla ve yüksek kalitede üretilmesi için çaba harcadıklarını dile getiren Taner, 'Bu konuda yurt dışında marketlerle görüşüyoruz. Bizden talep edilenin ürünleri gönderiyoruz, yoksa, çeşitleri bilim dünyasından aldığımız destekle ülkemizde yetiştirmeye çalışıyoruz'' dedi.
Antalya, Adana, Mersin, Manisa, Çanakkale, Bursa ve Afyonkarahisar'da toplam 6 bin dekarlık bahçelerinde, siyah incir, Japon erikleri, şeftali, badem, ceviz, nektarin, kayısı, Trabzon hurması, nar, elma ve üzüm yetiştirildiğini belirten Taner, yurt dışından yeni çeşitler getirmeye devam ettiklerini bildirdi.

Dünyadaki meyve tüketiminin alışagelmişin dışına çıktığını ifade eden Taner, şunları kaydetti:

''Mesela Mango kokulu kayısılar tüketiliyor. Şeftali yerine nektarin daha fazla ilgi görüyor. Özellikle son dönemlerde dünyadaki trend, şeftaliden nektarine dönüyor. İnsanlar, suyunun akması nedeniyle yeme zorluğu yaşandığı için lezzeti iyi olsa da şeftaliye olan ilgisini azalttı. Şeftali tüketiminde bir durgunluk yaşanıyor. Bunun yerini nektarin alıyor. Yeni geliştirilen çeşitler, şeftali tadına uyumlu olduğu için daha fazla talep görüyor.''

Taner, nektarinin raf ömrünün de daha uzun olduğunu vurgulayarak, ''Şeftali, en küçük darbeyi üzerinde gösteriyor. Nektarin, daha dayanıklı. Yurt dışında marketlerin verdiği ifadeye göre, şeftalide yüzde 17'ye kadar kayıp verilirken, nektarin de ise sıfıra yakın. Malı alan kişiler satış aşamasında kolaylık görüyor. Fireler az olduğu için nektarin satışını tercih ediyor'' dedi.

ABD ve Fransa'da nektarin tüketiminin, hızlı şekilde arttığını, tüketicilerin lezzetini benimsediğini belirten Taner, ''Türkiye'de de fidan üretimi ile önemli çeşitleri getirip yetiştirme ve geliştirme adına çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda araştırma yapıp sonuca giden Güney Afrika var. Girişimlerimiz sürüyor. Zaten Türkiye'de de nektarin üretiminde önemli bir artış var'' diye konuştu.

TÜİK rakamlarına göre Türkiye şeftali üretimi yıllık 500 bin tonun üzerinde gerçekleşiyor. Bu üretimin yüzde 30'unu nektarin oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler