Netanyahu dış politikasını açıklayacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nisan ayı başından bu yana belirsizliğini koruyan dış politikada izleyeceği yolu önümüzdeki hafta açıklayacak. Dış konularla ilgili politika hakkında kesin bir çerçeve çizmeden önce ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'deki konuşmasını beklediği belirtilen Netanyahu'nun barışla ilgili politikasını ortaya koyacağı konuşmayı Bar İlan Üniversitesi'nde yapacağı düşünülüyor.

Yayınlanma: 07.06.2009 - 09:39
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dış politikada izleyeceği yolu önümüzdeki hafta açıklayacak.

Dış konularla ilgili politika hakkında kesin bir çerçeve çizmeden önce ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'deki konuşmasını beklediği belirtilen Netanyahu, haftalık olağan Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail ve vatandaşlarının barış ve güvenliği doğrultusunda hükümetinin ilkelerini gelecek hafta açıklayacağını belirtti.

Netanyahu, "Filistinliler ve Arap dünyası ülkeleriyle barış sağlamak,Amerika ve uluslararası toplum ile de bir ortak anlayışa varmak istediğimizi açıkça vurgulamak isterim" dedi.

Vatandaşlarının güvenliğini de teminat altına alacak istikrarlı bir barış hedeflediğini belirten Netanyahu, resmen kamuoyuna seslenmeden önce koalisyon ortakları ve kamuoyunun bazı önde gelen unsurlarıyla da görüş alışverişinde bulunacağını bildirdi.

Netanyahu'nun barışla ilgili politikasını ortaya koyacağı konuşmayı Bar İlan Üniversitesi'nde yapması bekleniyor.

Öte yandan, Bakanlar Kurulunda, Şas partisi lideri ve İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai, ülkesinin önceki ABD hükümetiyle sağlanan anlayış doğrultusunda (Batı Şeria'da) yerleşimlerin genişletilmesi uygulamasını sürdüreceğini söyledi. Bunun İsrail'i ABD ile bir uzlaşmazlığa götürebileceğini de kaydeden Yişai, "Panik yapmaya gerek yok. Obama yönetimi (yerleşimlerle ilgili) farklı bir görüşe sahipken, bizim de kendi ilkelerimizi korumamız gerekir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz ise yerleşimlerde nüfus artışından kaynaklanan doğal gelişmenin durdurulamayacağını belirterek, "Biz yeni yerleşimler inşa etmiyoruz, ama şimdiki politikamız doğrultusunda hareket edeceğiz" diye konuştu.


2 yerleşim oluşumu daha boşaltıldı

Öte yandan, İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler tarafından yasa dışı bir şekilde başlatılan iki yerleşim oluşumunu daha boşalttıkları bildirildi.

Pney Şilo ve Oz Yehonatan adlı yerleşim çekirdeklerinin, önceki hafta Maoz Ester adlı yerleşim çekirdeğinin boşaltılmasına tepki olarak hayata geçirildikleri bildirildi. Tahliyeye rağmen, yerleşimciler her iki noktada da yeniden faaliyete geçeceklerini söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler