Neyi tükettiğimizi bilmek istiyoruz

Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, böcekli buğday ile GDO'lu buğday glutaniniyle ilgili son derece kaygılı olduklarını vurgulayarak, "Neyi tükettiğimizi bilmek istiyoruz. Konuyla ilgili belgeler kamuoyuyla paylaşılmalıdır" dedi.

Yayınlanma: 02.08.2011 - 09:17
Abone Ol google-news

Tüketici Örgütleri Federasyonu(TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin Bandırma Limanında yakalanan GDO'lu mısırlar ve dün Ambarlı Limanından Türkiye'ye sokulan böcekli buğdaylar hakkında son derece endişeli olduklarını dile getirdi.

Engin, "Neyi tükettiğimizi bilmek istiyoruz. Buğday 'gluteni'nde GDO'ya rastlanmadığı raporlandıktan sonra işlemlerin sonlandırılmasına ilişkin belgeler ile buğday 'gluteni'nin tamamının un olarak işlenerek yurtdışına ihraç edildiğine dair belgeler kamuoyuyla paylaşılmalıdır" dedi.

Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin'in yaptığı yazılı açıklamada, "Önceki gün Bandırma Limanında yakalanan GDO'lu mısırlar, dün Ambarlı Limanından Türkiye'ye sokulan böcekli buğdaylardan sonra, yarın neyle karşılaşacağımız belli değildir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, böcekli buğday ile GDO'lu buğday glutaniniyle ilgili açıklamasında belirttiği, yapılan işlemlerle ilgili belge ve raporları kamuoyuna açıklamalıdır" dedi.

Ankara Milletvekili Doç. Dr. Gökhan Günaydın'ın, Halk sağlığına aykırı gıda maddelerinin ithalatında gümrüklerde yapılan usulsüzlüklere ilişkin yaptığı açıklamasın da, "kendilerine ulaşan belge, muayene ve analiz raporlarına göre çok sayıda canlı böcek ve yüzde 1.16 oranında zarar görmüş tane tespit edildiği, binlerce ton buğdayın Ambarlı Gümrük Müdürlüğü'nde gümrük talimatlarına aykırı yapılan işlemlerle, halk sağlığının yok sayılarak yurda sokulduğunun tespit edildiği, zarar görmüş ve canlı böcek içeren ekmeklik buğdayın işleme süreçlerinden sonra tüketici sofrasına ulaştığı" ifade ettiğini anımsatan Engin, "İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından daha önce 2 kez uygunsuzluk görüşü bildirilen, ithalatçı firmanın bebek mamasından, hazır gıdalara kadar 800'ü aşkın işlenmiş üründe kullanmak üzere Çin'den getirdiği 110 ton buğday gluteni için de bu kez Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün uygun görüşü ve talimatları gereğince işlemin yeniden değerlendirerek, yurda sokulduğunun ortaya çıktığı belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.
 

Neyi tükettiğimizi bilmek istiyoruz

Engin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ise internet sitesinden konuyla ilgili açıklama yaptığını ve kısa bir süre önce Bandırma Limanında yakalanan GDO'lu mısırla ilgili verdiği yanıtta olduğu gibi olayın gerçek dışı olduğunun ifade edildiğini belirtti.

Bakanlığın 'Söz konusu buğdayın ilk kontrolünde ithalata izin verilmediğini, İthalatçı firmanın ise yasal hakkını kullanarak ürünü uygun hale getirme talebinde bulunduğunu, Bakanlığın da bunun üzerine 'elleçleme' işlemine izin verdiğini açıklayarak, 'Elleçleme'nin, gerek uluslararası gıda ve sağlık otoriteleri gerekse yurtiçi mevzuatla kabul görmüş, buğdayın yabancı maddelerden arındırılarak insan sağlığına aykırı bir durumun söz konusu olmamasını sağlayan teknolojik bir yöntem olduğunu' belirttiğini kaydeden Engin, şöyle devam etti:

"Açıklama karşısında tüketiciler olarak son derece kaygılıyız. Bu nedenle de neyi tükettiğimizi bilmek istiyoruz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından talep ediyoruz.

Habere konu edilen buğday 'gluteni'nde GDO'ya rastlanmadığı raporlandıktan sonra işlemlerin sonlandırılmasına ilişkin belgeler ile buğday 'gluteni'nin tamamının un olarak işlenerek yurtdışına ihraç edildiğine dair belgeler kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

Ambarlı Limanına getirilen söz konusu buğdayın böcekli ve tüketicinin sağlık ve güvenliğini tehdit eden bir özellikte olduğu açıktır. Bu nedenle ilk kontrol belgeleri ile 'elleçleme' yapılması için talep ve izin belgeleri kamuoyu ile paylaşılarak, tüketiciler bilgilendirilmelidir.

Böcekli buğdayı uygun hale getirme talebinde bulunan İthalatçı firmanın Tüketicinin sağlık ve güvenliğini tehdit eden böcekli buğdayı bilerek ve isteyerek haksız kazanç sağlanmak amacıyla getirdiği de açıktır. Bu nedenle kimliği kamuoyuna açıklanmalıdır.

Aksi durumunda toplumsal yaşamı tehdit eden konuyla ilgili, tüketicinin sağlığını ve güvenliğini korumak gibi bir görevi de olan kamu kurumu olarak tüketici vicdanında mahkum edilmiş olacaksınız."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler