Nikkei Türkiye'yi manşet yaptı

Japonya'nın en büyük ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), Türkiye ve Japonya'nın işbirliği yaparak Ortadoğu'daki altyapı projelerinin ele alınmasına yönelineceğini yazdı.

Yayınlanma: 16.04.2012 - 10:17
Abone Ol google-news

Gazetenin manşetten yayımladığı haberde, mayıs ayında bakanlar düzeyinde görüşmelerin başlatılması hususunda mutabakata varılacağı belirtilirken, temmuzda iki ülke firmalarının da katılımıyla ortak proje üstlenme konusunda somut çerçeveye ilişkin görüşmeler yapılacağı ifade edildi.

''Japon firmalarının sermayesi ve teknolojisi ile Türkiye'nin sahip olduğu bilgi ağı birleştirilerek bölgeye önce giren Çin ve Güney Kore ile rekabet edilecek'' denilen haberde, öncelikle Irak'taki elektrik enerjisi tesisi ve şehiriçi demiryolu yapımının üstlenilmesinin hedeflendiği yazıldı.

Haberde temmuzda yapılacak müzakereler hususunda da ayrıntıların verildiği haberde, iki ülke hükümetlerinin bakanlar düzeyinde mayıs ayında ortak komite oluşturup mutabakata varılacağı, temmuzda da ortak proje üstlenme hususunda somut çerçeveye ilişkin görüşmeler yapılacağı bildirildi.

''İki ülke arasındaki dayanışmanın ilk aşamasında Irak hedef alınıyor'' ifadelerine yer verilen gazete, temmuzda iki ülke firmalarının katılacağı iş seminerlerinin İstanbul'da yapılacağını belirtti. Savaşın ardından Irak'taki elektrik enerji tesisi, otoyol ve hastane gibi hedefler üzerine Türkiye ve Japonya'nın işbirliği yollarının değerlendirileceği kaydedildi.

Irak'ın altyapı projelerinin her birinin 100-200 milyar Japon yeni civarına ulaşacağının tahmin edildiği anlatılan haberde, uluslararası otoritelerin tahminlerine göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki altyapı yatırımlarının 2030'a kadar 870 milyar doları aşacağı ifade edildi.

'Türkiye'de istikrar sağlandı'

Japonya ile Güney Kore ve Çin arasında bölgedeki altyapı proje üstlenme kıyaslamasına göre 2002 yılında Japonya bölgede altyapı projelerinde üçüncü sırada yer alıyor. Ancak 2010'da altıncı sıraya gerileyerek, yerini Çin'e bırakmış durumda. Güney Kore ise ikinci sırada yer alıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez iktidara gelmesiyle Türkiye'de istikrarın sağlandığına vurgu yapılan haberde, Türkiye'nin geçen yıl reel ekonomik büyümede yüzde 8,5 oranını yakaladığı belirtildi.

Ayrıca haberde Japonya Ekonomik Organizasyonlar Federasyonu'nun (Keidanren) Türkiye ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlanmasını istediği de kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler