'NTV Tarih’in popüler olması kalitesizlik değildi'

TÜYAP Kitap Fuarında Yedikıta dergisi’nin dün İnterexpo salonunda düzenlediği panelde, dünya görüşleri farklı, ortak paydaları popüler tarih olan yayınların temsilcileri bir araya geldi. NTV Tarih’in Gezi Direnişi’ni haber yaptığı için başka ticari sebeplerle kapatılması kınandı.

'NTV Tarih’in popüler olması kalitesizlik değildi'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.11.2013 - 02:11

Panelde, halkın okumasını amaçlayan popüler tarih dergilerinin akademisyenlerin de önünü açtığı, gündeme halkın anlayacağı bir dille ışık tuttuğu  belirtildi.

Tarih Dergiciliği’nin ve gazeteciliğin duayeni Orhan Koloğlu, dergiciliğimizin tarihini 1945’ler den alarak özetledi. Şaşılmamsı gereken geri ve geç kalmışlığın tarihsel, siyasal nedenlerini açıklayarak, “Popülerlik nesiller ister” dedi. Bugün ilkokullarda öğretilmeye kalkışılan Osmanlıca’nın da hiç kolay olmadığını, kendisinin bile sözlük ihtiyacı duyduğunu belirten Koloğlu, “Hiç gazal atılmasın” dedi.

Tarih Toplum Dergisi’nin ilkelerini belirten Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akşit şeffaflık, bağımsızlık üzerinde durdu. Darülfünun’dan bugüne üniversite tarihimizdeki tasfiyelerin amaçları ve sonuçlarının incelenmesi gerektiğini hatırlattı. 

NTV Tarih editörü Gürsel Göncü sorular üzerine, “Sadece,yayınlanmamış son sayının Metis Yayınları tarafından basıldığını, arşivin, yok edilmedi ise, NTV depolarında olduğunu açıkladı. Dergiyi farklı bir adla çıkarmayı düşündüklerini belirtti. “Piyasada satışa sunulan her şey popülerdir. Son derece olumlu bir sıfat olan popülerlik kalitesizlik göstermez” diyen Göncü, dergilerin çağın teknik olanaklarını en iyi şekilde kullanması gerektiğini vurguladı. “Biz NTV Tarihi gündemi, aktüaliteyi önde tutarak, Kemalist, Kürt, Ermeni ayrımı yapmadan, tarafsız yaptık. Derginin içindeki yazıyı da en iyi biçimde sunabilmeyi  önemsedik. Başardık ki satışımız 30-35 binlere çıktı.” diyerek tarafsızlık ve sunum biçimine önem vermenin şart olduğunu açıkladı. Pehlivanlı, “Maksat gerçeği aramaktır diyen Pehlivalı, dergilerle akademik yayınların bir arada çıkması gerektiğini belirtti. Armağan ise, popülerlik adına yazıda yapılan değişikliklerin yarattığı sıkıntının katlanabilir olduğunu savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler