'Nükleer enerji bizim için kaçınılmaz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, nükleer enerjinin Türkiye için kaçınılmaz olduğunu belirterek, Sinop'ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile işbirliğine çok önem verdiklerini söyledi.

'Nükleer enerji bizim için kaçınılmaz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.06.2010 - 06:08

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore'nin önde gelen firmalarının organize ettiği yemekle birlikte düzenlenen Türkiye-Güney Kore İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti. Seul'de konakladığı Lotte Otel'de düzenlenen forumda konuşan Gül, Güney Kore'yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin ne kadar güçlü olduğunu her iki ülke vatandaşlarının da çok iyi bildiğini ifade etti. Türk askerlerinin Kore Savaşı'nda başka ülkelerin askerleriyle birlikte Güney Korelilerle omuz omuza savaştığını ve ülkenin güvenliğine katkı sağladığını anlatan Gül, o dönemde başlayan dostluğun güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti. İki ülke arasındaki dostluğun 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ile Güney Kore arasında oynanan üçüncülük maçında görüldüğünü dile getiren Gül, ''Kore halkı hem kendi takımlarını hem Türk milli takımını destekleyerek dostluğun unutulmadığını ve şükran duygularını kaybetmediklerini gösterdiler. Bundan çok etkilendik'' dedi.

'Dostluğu ekonomik işbirliğine çevirme zamanı'

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Güney Kore arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde devam ettiğinin altını çizerek, bunu ticaret ve ekonomi alanlarında işbirliğine çevirme zamanı geldiğini vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Gül, bu rakamın yüzde 93'ünü Güney Kore'den Türkiye'ye ihracatın oluşturduğunu söyledi ve durumu ''tek taraflı'' olarak tanımladı. Ticaret hacmindeki bu dengesizliğin giderilmesi gerektiğini ifade eden Gül, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında bulunan Güney Kore'ye Türkiye'nin satabilecek şeyleri olduğunu dile getirdi.

Gül, ekonomik işbirliğinin diğer önemli unsurunun yatırımlar olduğuna işaret ederek, ''İki ülke arasında dostluk ve yakınlığa yakışan yatırım seviyesi yok'' dedi. Güney Kore'nin yurt dışında büyük yatırımları bulunduğunu ancak Türkiye'deki yatırımlarının 600 milyon dolar civarında olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için sahip olduğu cazibelerden örnekler verdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son 8-10 yılda köklü ekonomik reformların hayata geçirildiğini, yerli-yabancı yatırımcı ayrımı kalmadığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'de güven sorunu söz konusu değildir. Türkiye riski düşük, getirisi yüksek nadir ülkelerden biridir. Güney Koreli yatırımcıları Türkiye'ye davet ediyorum. Gelin hep beraber daha çok çalışalım. Türkiye'ye geldiğinizde herhangi bir engel ya da bürokrasiyle karşılaşmayacaksınız. Yıllar öncesinde farklı tecrübeleriniz olduysa bugünkü Türkiye'nin bambaşka bir ülke olduğunu göreceksiniz. Yeter ki yatırımlarınızı güçlü bir şekilde teşvik edin.'' Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakereleri yürüttüğüne de dikkati çeken Gül, Türkiye'ye yapılacak yatırımın Avrupa standartlarında olacağını, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafi pazara hitap edeceğini vurguladı.

'Nükleer enerji işbirliğine önem veriyoruz'

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore ile nükleer enerji işbirliğine de büyük önem verdiklerini dile getirerek, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüşmesinin ardından bu alanda işbirliği mutabakatı imzalandığını anımsattı. Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu, gelecek yıllarda enerjiye büyük ihtiyaç olacağını anlatan Gül, şöyle konuştu: ''Şu andaki mevcut kapasitemiz yeterli değil. Türkiye de Güney Kore gibi enerjide maalesef dışa bağımlı ülke. Nükleer enerji bizim için kaçınılmaz. Sinop'ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile işbirliğine çok önem veriyoruz. Bundan sonra detaylara girilecek ve umuyorum ki iki ülke bu alanda güzel bir örnek verecek.''

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül başkent Seul'de bulunan ve Kore Savaşı'nda yaşamını yitiren Koreliler için yapılan Ulusal Anıtı da ziyaret etti. Anıta geldiklerinde eşi Hayrünnisa Gül ile beyaz eldiven giyen Cumhurbaşkanı Gül, anıta çelenk bıraktı. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül daha sonra tütsülüğe üçer kez birer tutam tütsü attılar. Gül, anıttan ayrılmadan önce şeref defterini de imzaladı.

 

Gül, resmi akşam yemeği verdi

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, ülkesine resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna resmi akşam yemeği verdi. Yemeğe, Lee'nin eşi Kim Yook-Ok ile Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Erdoğan İşcan, Gül'ün heyetinde yer alan milletvekilleri, Kore gazileri ve bazı iş adamları katıldı.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee, yemek öncesinde Cumhurbaşkanı Gül'e, Türk askerlerinin Kore Savaşı'na katılmasının anısına teşekkür beratı verdi. Kore gazileri de Lee'ye, Türkiye ve Güney Kore bayrakları, flamalar ve Gaziler Dergisi sundu.

Yemekte konuşan Gül, Güney Kore'de kendisine gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek, iki ülkenin birbirine uzak olmasına rağmen dostluklarının kadim ve yakın olduğunu ifade etti. Kore Savaşı'nın 60. yıl dönümünü olduğunu anımsatan Gül, ''Kore Savaşı, aramızdaki dostluk ve kardeşlik hislerinin yeniden canlanmasına ve cephede kader birliği yapan milletlerimiz arasında kuvvetli ve sarsılmaz bağlar kurulmasına zemin hazırlamıştır. Yüzlerce şehidimizin ebedi istirahatgahı da Kore topraklarındadır. O şehitler ve bu akşam burada bizlerle bulunan gaziler sayesindedir ki Kore halkı Türkiye'den bahsederken 'kardeş ülke' ifadesini kullanmaktadır'' dedi. Gül, Güney Kore hükümeti ve halkının Türk milletinin bu fedakarlığını unutmadığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 

Uluslararası alanda benzer politikalar

Gül, bugün Lee ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini de kaydederek, iki ülkenin bölgesel ve uluslararası konularda benzer politikalar izlediğini, yakın işbirliği içinde bulunduklarını görmekten de memnun olduğunu vurguladı. Türkiye'den Güney Kore'ye 28 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret geçekleştirildiğini belirten Gül, ziyaretinin ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına, siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerinin gelişeceğine dair inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kore yarımadasının barış, güvenlik ve istikrarına büyük önem verdiğinin de altını çizerek, ''Uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya ve dost Kore halkına destek olmaya hazırız'' diye konuştu.
 

'Kardeş ülkede olanlar bizi de çok yakından ilgilendirir'

Gül, Güney Kore'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, temaslarını izleyen Türk gazetecilerle konakladığı Lotte Otel'de sohbet toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin sorusu üzerine, Kırgızistan'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, telefon görüşmeleriyle yeni Kırgız yönetimine neler yapmamaları gerektiğini söylediklerini anlatan Gül, iç çatışma olmaması ve kan dökülmemesi için çaba gösterdiklerini belirtti. Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in ilk olayların çıkması üzerine Kazakistan'a geçmesi için yardımcı olduklarını ifade eden Gül, ''Yoksa onu çıkartmayacaklardı oradan'' dedi. Türkiye'nin, bütün sürecin takipçisi olduğunu anlatan Gül, ''Kardeş bir ülkede olup bitenler tabii bizi çok yakından ilgilendirir, Türk dünyasını yakından ilgilendirir'' dedi. Konunun geçen hafta İstanbul'da yapılan CICA Toplantısında ayrıntılarıyla ele alındığını, hatta konuyu Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştüğünü bildiren Gül, yeni yönetime kimseyi suçlamaması ve komşularıyla problem yaşamaması önerisinde bulunduğunu söyledi.

Gül, ''Siz bir kez bölünmeye başlarsanız, etnik ayrışmalar... 'Hepimiz bir Türküz, Türkleriz' deriz, Türklerin içinde de böyle kaç tane etnik şeyler çıkar. Onları da biraz daha deşersen o şehirden, bu şehirden, köyün aşağı mahallesi, yukarı mahallesi diye insanlar bölünürler. Onun için bunlar çok tehlikeli şeyler. Orada Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Tacikler var. Bir ülke gelişmiş olmayınca geçim zorluğu, kıskançlıklar... Siyasi şeyler sonra gelir. Onu, bunu suçlayarak değil. Zaten ateşi kim yakarsa patlayacak, oralarda hep barut var'' diye konuştu.
 

Bahçeli'nin önerisine cevap

Cumhurbaşkanı Gül, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ''Güney Kore ziyaretini yarıda keserek, Türkiye'ye dönmesi için Cumhurbaşkanı Gül'e çağrıda bulunduğu ve bazı görüşmeler yapması gerektiğine'' ilişkin sözleri hatırlatılması üzerine ''Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz? Ankara'dan da konuşulur, buradan da konuşulur, her yerden konuşulur. Memnun oldum tabii ki bu duyarlılığa, ilgiye, siyasi partilerimizin sahiplenmesine. Bu çağrılar da bize güç veriyor'' yanıtını verdi. Kırgızistan'daki gelişmelerle ilgili olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile sürekli temas halinde olduklarına dikkati çeken Gül, Kırgızistan'a Türk Konseyi çatısı altında ortak yardım yapılması kararı aldıklarını kaydetti.

Gül, Kırgızistan'ın Rusya'dan asker istediğinin ve Rusya'nın bu talebi reddettiğinin belirtilmesi üzerine ''asker göndermenin uluslararası hukuk içinde olduğunu'' söyledi. Rusya'nın, Kırgızistan'ın talebini BM çatısı altında olması halinde ülkeye gidebileceğini açıkladığını anımsatan Gül, ''Hangi ülke bir tarafa asker gönderecek olursa o, başka ülkelerin de hemen dikkatini çeker. Çünkü kim asker gönderirse orada bir hakimiyet... Bunlar çok hassas konular olduğu için bunlar hem komşu ülkelerin anlaşması hem de içeridekilerin daveti... Onun için herkes yardım gönderiyor şimdi. Orada askeri varlık da yok'' diye konuştu.
 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler