Nükleer tehlike sürüyor

Japonya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından hasar gören ülkenin kuzeybatısındaki Fukuşima nükleer santralindeki 2 ve 3 numaralı reaktörlerden gri duman çıktığı bildirildi.

Yayınlanma: 22.03.2011 - 07:46
Abone Ol google-news

Japonya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından hasar gören ülkenin kuzeybatısındaki Fukuşima nükleer santralindeki 2 ve 3 numaralı reaktörlerden duman çıkması üzerine askıya alınan çalışmaların, yeniden başladığı bildirildi. Kyodo Haber Ajansı verdiği haberde, santralin operatörü Tokyo Electric Power'un (Tepco) bir yetkilisi, dumanın çalışmalar için bir engel teşkil etmediğini açıklamasından sonra santrali terk eden teknik elemanların santrale geri döndüğünü belirtti.

Santraldeki 2 ve 3 numaralı reaktörlerden gri duman çıkması üzerine, devam eden tamir ve soğutma işlemleri durdurulmuştu. Yetiklilere göre, 11 Mart'ta Japonya'nın kuzeybatısını vuran felakette en fazla hasar gören 3 numaralı reaktörde, plütonyum oksit ve uranyum oksit karışımından meydana gelen MOX adlı yakıt bulunuyor ve bu yakıt uranyum içeren yakıttan daha tehlikeli.

 

"Depo havuzundaki ısı, kaynama noktasına yakın"

Japonya nükleer güvenlik yetkilisi Hidehiko Nişiyama, 11 Marttaki deprem ve tsunamide zarar gören nükleer tesisteki kullanılmış nükleer yakıtların depolandığı havuzdaki ısının kaynama noktasına yaklaştığını bildirdi. Nişiyama, gazetecilere yaptığı açıklamada, kullanılmış nükleer yakıt havuzunun ısındığını ve sıcaklığın kaynama noktası civarında olduğunu belirtti.
Japon yetkili, kullanılmış yakıt havuzundaki yüksek sıcaklığın, Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki 2 nolu üniteden pazartesi gününden bu yana sürüklenen buhardan kaynaklandığının düşünüldüğünü belirtti.

Depolama havuzundaki sıcaklık, nükleer krizin sonlandırılması için tesisin kontrol altına alınabilmesi yolunda bir başka sorunu oluşturuyor. Havuzdaki suda hava kabarcıklarının oluşması ve yakıt çubuklarının ortaya çıkması daha fazla radyasyonun açığa çıkmasına yol açacak.
 

 

"Nükleer santrallerin güvenlik standartları yükseltilmeli"

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima Daiçi nükleer santralinin yarattığı tehditten ders alınarak, dünyada nükleer santral güvenlik standartlarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Amano yaptığı açıklamada, buna karşın, belirlenecek yüksek güvenlik standartları için uygulama zorunluluğu getirmenin oldukça güç olacağını kaydetti. Güvenlik standardında sorumluluğunun tek tek devletlere düştüğünü ifade eden Amano, "UAEK, nükleer güvenlik izleme örgütü değil" diye konuştu.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler